Prima pagină » Știri » CLASA PREGĂTITOARE: Cadre didactice insuficiente, dar autoritățile se declară optimiste. SITUAȚIA ÎN BUCUREȘTI ȘI PE JUDEȚE

CLASA PREGĂTITOARE: Cadre didactice insuficiente, dar autoritățile se declară optimiste. SITUAȚIA ÎN BUCUREȘTI ȘI PE JUDEȚE

CLASA PREGĂTITOARE: Cadre didactice insuficiente, dar autoritățile se declară optimiste. SITUAȚIA ÎN BUCUREȘTI ȘI PE JUDEȚE
Câteva sute de copii de 6 ani care încep clasa pregătitoare vor învăța simultan cu elevi de clasele I-IV. Unii dintre ei în spații improvizate în cămine culturale sau grădinițe, iar în unele situații elevii de clasa a IV-a sunt mutați de la o școală la alta pentru a le face loc celor mici.

Cu mai puțin de două săptămâni până la începerea școlii, în majoritatea județelor reprezentanții inspectoratelor școlare încearcă să găsească personal care să predea la clasa zero, în multe dintre județe fiind cadre didactice insuficiente.

Autoritățile se declară totuși optimiste că până în 10 septembrie vor rezolva această problemă, dar și că toate clasele vor fi dotate cu mobilier, în condițiile în care acum în unele județe, deși au fost semnate contractele de achiziție, mobilierul nu a fost livrat în totalitate. În Bihor, de exemplu, banii promiși de Guvern pentru dotarea claselor cu mobilier încă nu au ajuns, dar cu toate acestea managerii școlilor au contractat achiziția de mobilier, urmând ca acesta să fie plătit după ce vor intra în posesia banilor.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus, consideră că era mai bine dacă sistemul clasei pregătitoare ar fi făcut parte mai întâi dintr-un proiect-pilot, în câteva județe, iar peste un an să fi fost implementat la nivel național.

La rândul său, viceprimarul din Zalău, Daniela Coța, spune că „nu se știe exact ce se vrea cu acești copii mici și cu această clasă pregătitoare, iar tot ce se știe este că îi ducem în școli care nu sunt pregătite să îi primească”.

 

Situația clasei pregătitoare, în Capitală și în județe:

ALBA

În județul Alba vor funcționa peste 200 de clase zero, iar autoritățile afirmă că toate școlile care vor avea astfel de clase au încheiat achizițiile de mobilier, iar 80 la sută din unități l-au și primit.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dorin Sandea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în județ au fost înscriși 2.178 de copii în clasa zero, aceștia urmând să învețe în 212 clase, dintre care 62 de clase sunt în mediul urban, iar 150 în mediul rural.

Sandea a spus că numărul claselor este estimativ și că unele dintre acestea ar putea fi comasate sau, în alte cazuri, predarea va fi simultană la clasa pregătitoare cu alte clase primare, deoarece au un număr foarte mic de copii înscriși.

Potrivit sursei citate, în aceste zile au loc cursurile de formare pentru cei 212 învățători care vor preda la clasele pregătitoare, iar instruirea acestora are loc în trei centre – Alba Iulia, Blaj și Câmpeni.

Dorin Sandea a spus că în județ toate școlile care au clase pregătitoare au organizat și încheiat achizițiile pentru cumpărarea mobilierului, iar în aproape 80 la sută din acestea mobilierul a și ajuns în școli.

În total, în Alba costurile pentru amenajarea claselor pregătitoare care vor funcționa începând cu noul an școlar se ridică la peste 445.000 de lei.

ARAD

Cele 209 clase zero constituite în județul Arad mai au nevoie de 22 de cadre didactice, pentru că nu toate catedrele disponibile au fost ocupate în urma etapelor de mișcare a personalului din învățământ, dar și de mobilier, întrucât doar 70 la sută din necesar a ajuns la instituțiile de învățământ.

„Aceste situații vor fi rezolvate înainte de începerea anului școlar prin detașare în interesul învățământului sau prin detașare la cerere”, a declarat inspectorul școlar Mariana Tocaciu.

Potrivit acesteia, 2.529 de copii au fost înscriși în clasa pregătitoare, însă mobilierul necesar acestora a fost asigurat, până în prezent, doar în proporție de 70 la sută, pentru că la câteva școli nu au fost onorate comenzile, aceste situații urmând să fie rezolvate până în 10 septembrie.

Materialele didactice necesare au ajuns în județ, fiind depozitate de ISJ până când le vor ridica reprezentanții școlilor care au clase pregătitoare.

BIHOR

În județul Bihor, instituțiile școlare așteaptă 3.640 de elevi în clasa pregătitoare, însă nu au suficiente cadre didactice și nici nu au primit banii promiși de către Ministerul Educației pentru achiziția mobilierului necesar.

Potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bihor, începând din 10 septembrie, 3.640 de copii proveniți din ciclul de învățământ preșcolar ar urma să devină elevi în clasa pregătitoare din școlile bihorene, dar este posibil ca, până la începutul anului școlar, numărul să crească.

În școlile din Bihor vor funcționa 259 de clase pregătitoare, din care 68 în municipiul Oradea.

Raportat la limba de studiu, 74 la sută din elevii noilor clase pregătitoare vor învăța în limba română, 23 la sută în maghiară, iar restul în romani, germană și slovacă.

Conform conducerii ISJ Bihor, în 62 de clase pregătitoare cursurile se vor derula simultan cu clasa I, pentru că numărul minim de elevi necesar pentru înființarea unor clase distincte nu a fost atins.

„Există situații în care avem prea puțini elevi pentru clasa zero, astfel că îi cuplăm în aceleași clase cu elevii din clasa I”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISJ Bihor, Claudiu Damian.

Necesarul de dascăli pentru clasa pregătitoare nu este, însă, integral acoperit.

„Până săptămâna trecută, aproximativ 60 de posturile de învățător erau libere, acestea urmând a fi ocupate până cel târziu la 31 august, când se va finaliza repartizarea cadrelor didactice prin procedurile de pretransfer, transfer și suplinire”, a spus purtătorul de cuvânt al ISJ.

De asemenea, potrivit acestuia, banii promiși de Guvern pentru dotarea claselor cu mobilier încă nu au venit. Pentru școlile din Bihor a fost decisă alocarea de către Guvern a 728.000 de lei, dar până în prezent nu a intrat în conturile unităților de învățământ niciun leu.

Cu toate acestea, managerii școlilor au contractat achiziția de mobilier, urmând ca acesta să fie plătit după ce vor intra în posesia banilor. Ministerul Educației decontează doar cheltuielile pentru o masă și un scaun, respectiv suma de 199 de lei pentru fiecare elev din clasa pregătitoare.

În Bihor, niciunul dintre elevii recenzați iarna trecută de instituțiile școlare nu a rămas neînscris în clasa zero.

BISTRIȚA-NĂSĂUD

În Bistrița-Năsăud vor funcționa 135 de clase pregătitoare, majoritatea în incinta școlilor, excepție făcând satul Măgura Ilvei, unde clasa zero va fi într-un corp de clădire aparținând grădiniței.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în perioada care precede deschiderea anului școlar va permite transferul elevilor dacă acesta va fi solicitat de părinți.

„Avem 135 de clase. Practic, etapa de înscriere a fost finalizată în luna mai, într-un sistem de repartizare pe calculator, așa cum se face cu elevii de clasa a VIII-a. Stăm să vedem dacă elevii care s-au înscris sunt efectiv în prima zi de școală, pentru că mai sunt situații de părinți care mai pleacă în străinătate și nu anunță faptul că au retras copiii, sunt părinți care ne semnalează că ar vrea să se mute de la o școală la alta. Deocamdată vrem să vedem exact cum stau lucrurile în prima zi de școală. Din punctul meu de vedere, o dată înscris un elev, după aceea urmează traseul corect referitor la transferul elevilor. Nu cred că poate fi vorba de obligativitatea unor părinți de a școlariza copilul într-un anumit loc dacă între timp s-au mutat sau au apărut alte situații de viață”, a declarat Camelia Tabără.

Ea a spus că, indiferent de aceste situații, vor funcționa 135 de clase.

„Este exclus să avem mai puține clase. Vor fi categoric 135 de clase. Vom avea și copii care vin din străinătate și care pot să ducă la un număr mai mare de copii într-o clasă”, a declarat Tabără.

În ceea ce privește cadrele didactice care vor preda la clasele pregătitoare, Camelia Tabără a spus că acestea există și vor fi pregătite pentru noua formă de învățământ.

„Cadre didactice avem sau vom avea fiindcă mai avem o ședință de repartizare a cadrelor didactice în 29 august. Toate cadrele didactice care vor intra la clasa pregătitoare sunt pregătite în trei centre de formare care au început deja activitatea și vor mai fi încă două centre în luna septembrie. Toate cadrele didactice care vor intra la această clasă pregătitoare cu siguranță că vor avea parte de o pregătire specifică”, a afirmat inspectorul școlar general.

Referitor la mobilierul pentru aceste clase, Camelia Tabără a spus că fiecare școală a avut posibilitatea să îl achiziționeze cu bani de la Ministerul Educației.

„Există mobilier susținut de minister. A fost un grafic de achiziționare. Fiecare școală și-a putut achiziționa de unde a dorit. Până în 31 august în școlile din județ trebuie să sosească mobilierul. Școlile nu ne-au semnalat că ar fi probleme din acest punct de vedere. Materialul didactic, de asemenea, sosește”, a declarat Camelia Tabără.

Ea a spus că aceste clase pregătitoare vor funcționa, majoritatea, în școli, excepție făcând satul Măgura Ilvei, unde clasa pregătitoare va funcționa la grădiniță.

„Ministerul a lăsat posibilitatea ca, acolo unde nu e un spațiu potrivit, unde nu sunt condițiile cele mai bune în școală și e spațiu limitat, clasa pregătitoare să poată funcționa și în incinta unei grădinițe. Noi avem o situație de acest gen în Măgura Ilvei”, a declarat Tabără.

În județul Bistrița-Năsăud au fost aprobate pentru anul școlar 2012-2013 un număr de 138 clase pregătitoare, cu un efectiv de 2.497 preșcolari, dar s-au înscris, în final, 2.053 de copii care vor învăța în 135 de clase.

BOTOȘANI

În județul Botoșani vor fi 228 de clase pregătitoare, la care au fost înscriși 2.917 copii. În mediul urban vor funcționa doar 58 de clase, restul fiind la sate.

Potrivit autorităților, copiii din 105 clase vor învăța simultan cu elevi din ciclul primar, existând doar 123 de clase în regim simplu.

Inspectorul școlar general al județului Botoșani, Mihaela Hunca, susține că în județ peste 90 la sută din școlile care au clase pregătitoare au achiziționat sau sunt în curs de achiziționare a mobilierului școlar.

Ea a precizat că dotarea cu mobilier a claselor trebuie să se finalizeze până la 1 septembrie.

„În perioada 5-12 septembrie fiecare clasă pregătitoare va primi materiale didactice, aparate, truse, echipamente, indiferent dacă sunt în regim simplu sau în regim simultan”, a declarat Mihaela Hunca.

BRAȘOV

În județul Brașov, peste 3.600 de copii vor intra în clasa pregătitoare, pentru ei fiind pregătite 225 de clase în 95 de unități școlare, până în prezent mai puțin de jumătate dintre acestea fiind mobilate și pregătite.

În județul Brașov vor intra în clasa pregătitoare 3.665 de elevi, dintre care 1.365 în municipiul Brașov. Copiii au fost repartizați în 225 de clase care vor
funcționa în 95 de unități școlare. Vor exista și 43 de clase de învățământ simultan, la sate, unde elevii din clasa pregătitoare vor învăța alături de cei de clasa I sau chiar a II-a, deoarece numărul acestora este prea mic pentru a întruni o clasă.

Pentru cele 225 de clase, în prezent sunt 141 de cadre didactice titulare, restul urmând să fie repartizate până la sfârșitul lunii august.

„Avem 141 de cadre didactice titulare, iar diferența până la 225 de posturi va fi acoperită de colegi care participă la mobilitatea personalului, în timp ce 48 de colegi suplinitori care au obținut concursul din 2012 așteaptă încă repartițiile din 30-31 august”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean Brașov, Ariana Bucur.

În ceea ce privește dotarea claselor pregătitoare, până acum 47 la sută din acestea au fost pregătite, însă reprezentanții ISJ spun că până în 5 septembrie toate clasele vor fi gata.

„Situația claselor pregătitoare este bună la acest moment. În școli, echipele de lucru împreună cu directorii, cu reprezentanții primăriilor sunt în activitate și vor finaliza, categoric, până în 10 septembrie, toate lucrările. Mobilierul școlar este primit în proporție de 47%, avem o comandă de 3.665 de seturi de mobilier pentru copiii din clasa pregătitoare, din care au fost livrate 1.612 de seturi. Termenul limită pentru ultimul set de mobilier este 5 septembrie, deci o să ne încadrăm în grafic”, a spus Ariana Bucur.

BUCUREȘTI

În Capitală vor fi 436 de clase pregătitoare, în care vor învăța aproximativ 10.000 de copii.

Pentru Inspectoratul Școlar al Capitalei, angajarea cadrelor didactice la clasa pregătitoare rămâne cea mai dificilă problemă, până acum fiind asigurat doar jumătate din necesarul de personal.

„În acest moment, avem asigurat 50 la sută din necesarul de cadre didactice. Așteptăm, în următoarele etape de mișcare de personal, să completăm normele, fie prin suplinire, fie prin încadrarea pensionarilor, fie prin a doua normă de la cei titulari. Ne-am gândit chiar la masteranzi și la doctoranzi, ca să acoperim cele 440 de posturi care revin acestei forme de școlarizare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, șeful Inspectorului Școlar al municipiului București, prof. Constantin Trăistaru.

Cadrele didactice deja recrutate pentru clasa pregătitoare sunt titulari, admiși la titularizare cu note peste 7 sau încadrați prin suplinire în urma concursului, cu medii peste 5.

Conform sursei citate, vor urma etape de încadare a pensionarilor și a suplinitorilor care nu au participat la concurs.

Și în privința achiziției mobilierului școlile din București mai au de așteptat, termenul de livrare a acestuia fiind 9 septembrie, cu o zi înainte de deschiderea noului an școlar. Până acum, jumătate din unitățile de învățământ din Capitală și-au achiziționat mesele și scaunele pentru copiii de 6 ani.

„Sunt realizate contractele pentru toate seturile de mobilier specific, adică masă și scaun. În unitățile de învățământ este achiziționat, estimativ, cam 50 la sută din mobilier, dar termenul de livrare se întinde până în 9 septembrie”, a spus inspectorul școlar general.

„Sunt două tipuri de situații. În Sectorul 1, care este descentralizat, fiecare școală este ordonator terțiar de credite și face achiziția prin încredințare directă, suma fiind sub plafonul de selectare de ofertă sau licitație. Sunt alte sectoare unde există centre bugetare mici, spre exemplu Sectorul 3, care fac, de asemenea, prin încredințare directă, sau centre bugetare mari, de exemplu Sectorul 4, unde s-a mers pe ideea de achiziție pe SEAP. Caietul de sarcini este unic, documentația pentru mobilier a fost înaintată de minister către toate unitățile de învățământ, astfel că în toate școlile va fi același timp de mobilier, poate cu mici particularități”, a explicat Trăistaru.

Totodată, Constantin Trăistaru dă asigurări că materialele didactice vor fi achiziționate până la începutul anului școlar.

BUZĂU

Peste 3.000 de copii s-au înscris în clasa pregătitoare în județul Buzău, reprezentanții Inspectoratului Județean Școlar apreciind că probleme la înscriere s-au înregistrat în rândul copiilor de etnie romă.

Potrivit inspectorului Anca Harabagiu din cadrul Inspectoratului Școlar Buzău, în județ s-au înscris în clasa pregătitoare 3.033 de copii, iar probleme deseobite au fost semnalate la înscrierea copiilor de etnie romă, pentru aceștia fiind prelungită perioada de înscriere până în luna septembrie.

„Comisia Județeană a întâmpinat dificultăți în înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor de etnie romă, care, din motive specifice, nu au reușit să se înscrie, dar Comisia a decis să prelungească etapa de înscriere și în perioada următoare, potrivit unui calendar emis de Ministerul Educației, la nivelul tuturor unităților școlare”, a declarat inspectorul Anca Harabagiu.

Ea a precizat că pentru clasele pregătitoare care vor funcționa în școlile din județul Buzău sunt necesare 3.125 de seturi de mobilier formate din scăunele și băncuțe speciale pentru micii cursanți. Până la această oră, doar 86 la sută din acest necesar a fost achiziționat și distribuit unităților școlare, restul urmând să fie achiziționat până la sfârșitul lunii.

Pentru județul Buzău, Ministerul Educației a alocat 625.000 de lei, sumă din care se vor deconta cheltuielile cu mobilierul pentru clasa de pregătitoare.

În ceea ce privește modul în care a descurs etapa de înscriere în clasa pregătitoare, reprezentanții Inspectoratului Școlar Buzău au propuneri pentru ca pe viitor operațiunea să decurgă în condiții mai bune.

„Ca și propunere de eventuale modificări ale metodologiei, Inspectoratul Școlar Buzău consideră că sistemul computerizat ar trebui să permită cuprinderea tuturor copiilor din circumscripția proprie, urmând ca apoi repartizarea acestora la unitatea școlară dorită să se realizeze după un anumit algoritm cu acordul conducerii școlii de care aparțin. Astfel, putem gestiona atât traseul copiilor din circumscrpție dar vom cunoaște și cu exactitate numprul viitorilor elevi”, a adăugat Anca Harabagiu din cadrul ISJ Buzău.

În județul Buzău, 197 de cadre didactice vor preda la clasele pregătitoare, 185 dintre acestea, respectiv 93,4 la sută, fiind cadre didactice titulare, iar 12 suplinitori calificați.

CLUJ

În județul Cluj, aproape 4.000 de elevi vor învăța în clasa pregătitoare, iar reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean spun că ar fi fost mai bine ca această clasă să fie introdusă, inițial, ca proiect-pilot, în câteva județe, pentru a se putea remedia eventualele probleme înainte ca sistemul să fie implementat la nivel național.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, în opinia sa, era mai bine dacă sistemul clasei pregătitoare ar fi făcut parte mai întâi dintr-un proiect-pilot, în câteva județe, iar peste un an să fi fost implementat la nivel național.

„În județul Cluj suntem pregătiți pentru clasa pregătitoare, dar cred că era bine dacă se pilota acest lucru, pentru că s-ar fi putut evita problemele inițiale și stresul părinților. Ar fi fost mai bine să se fi pilotat timp de un an, să fi fost câteva clase pregătitoare în zece județe din țară, să se fi văzut care sunt problemele care intervin, iar în momentul în care se introduce în toată țara sistemul, totul era corectat. Totuși, anul școlar va începe cu clasele pregătitoare în condiții bune. Avem 257 de clase pregătitoare în 129 de școli, numărul total de elevi înscriși fiind de 3.953. Avem între 15 și 25 de elevi per clasă”, a spus Cuibus.

Potrivit acestuia, în mediul rural vor funcționa și 66 de clase simultane, în care elevii din clasa pregătitoare vor învăța împreună cu copiii din clase mai mari.

„Sunt clase simultane, din păcate, pentru că numărul de copii este foarte mic, vor fi clasa I-a cu cea pregătitoare sau clasa a II-a cu cea pregătitoare, depinde de câți elevi vor fi în fiecare unitate școlară din mediul rural”, a precizat Valentin Cuibus.

În ceea ce privește mobilierul, șeful ISJ Cluj a spus că în județ au fost alocați peste 800.000 de lei în vederea cumpărării a peste 4.000 de seturi de mobilier special.

„Au fost alocați 811.000 de lei pentru achiziționarea de mobilier special. Fiecare școală și-a făcut licitația și a contractat lucrările în baza proiectelor noastre. Școlile au licitat între 194 și 200 de lei pe fiecare set de mobilier. Avem asigurate peste 4.000 de seturi de mobilier și avem și o mică rezervă în cazul în care mai apar copii. Spațiile pentru aceste clase sunt gata în proporție de 95 la sută”, a precizat Valentin Cuibus.

El a subliniat că pentru aceste clase vor fi pregătite aproape 300 de cadre didactice.

„Vor fi încadrate 272 de cadre didactice, din care 232 pentru limba română, 36 pe maghiară, 3 pe germană și una pe limba romani. Aceste cadre didactice vor fi pregătite, iar acțiunea se va încheia până în 7 septembrie”, a explicat șeful ISJ Cluj.

CONSTANȚA

Peste 4.600 de copii din județul Constanța vor intra din toamnă în clasa pregătitoare, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean susținând că la începutul anului școlar nu vor exista probleme din punct de vedere organizatoric.

„Sunt 235 de clase pregătitoare pentru care avem 239 de cadre didactice, care se vor forma pentru clasa pregătitoare. Cursurile de formare au început de luni și se desfășoară în două sesiuni – una săptămâna aceasta, iar cea de-a doua săptămâna viitoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Constanța, Cristina Ivan.

Astfel, 103 cadre didactice vor fi formate în perioada 27 – 31 august, iar restul o săptămână mai târziu.

Majoritatea cadrelor didactice care vor prelua clasele pregătitoare sunt învățători care au terminat clasa a IV-a, dar există și situații unde au fost recrutate alte cadre didactice.

„În general s-a mers pe această recomandare: învățătorii care au terminat clasa a IV-a să preia clasa pregătitoare. Acolo unde nu s-a putut, pentru că au fost mai puține clase a IV-a decât clasele pregătitoare, s-au căutat alte cadre didactice care să preia clasa pregătitoare, dar obligatoriu după ce urmează cursul de formare”, a precizat Cristina Ivan.

Reprezentanții ISJ Constanța spun că nu sunt probleme nici în privința sălilor de curs ori a mobilierului, procedura de achiziționare a mobilierului fiind realizată pentru 117 unități de învățământ, în restul de 10 unități fiind în desfășurare.

„Situația spațiilor este rezolvată și, chiar dacă nu există în școală, se asigură în grădiniță. Dar nu se pune problema că nu ar exista spațiu sau mobilier pentru clasa pregătitoare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ISJ Constanța, care a precizat că singurele probleme ar fi cele din localitățile rurale mai mici, unde numărul de elevi este scăzut.

„O mică problemă apare în zona rurală, anume cea numărului mic de elevi care intră în clasa pregătitoare. Atunci trebuie să se lucreze simultan: cei de la clasa pregătitoare învață în aceeași sală cu cei din clasa întâi. Adică nu există decât cinci sau șase elevi pentru clasa pregătitoare și tot atâția în clasa I-a, și atunci învățătoarea trebuie să lucreze cu ei simultan. Dar nu sunt decât două sau trei situați”, a declarat sursa citată.

Totodată, Ivan a mai spus și că materialele didactice destinate copiiilor care intră în clasa pregătitoare vor fi achiziționate până la începutul anului școlar.

„O parte din materiale didactice – saltele, truse, tăblițe, alfabetar – au sosit deja la depozitul de manuale și vor fi distribuite către unitățile de învățământ, iar restul va ajung în următoarele zile”, a adăugat Cristina Ivan.

DOLJ

În județul Dolj, vor exista 251 de clase pregătitoare, în 51 dintre acestea copiii urmând să învețe simultan cu elevi din clasele primare.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun că deocamdată nu există personal suficient pentru instruirea copiilor din clasele pregătitoare, fiind vacante 35 de posturi de învățători, însă precizează că va mai exista o nouă ședință de repartizare la care s-au înscris suplinitori.

„Deocamdată nu avem personal suficient, dar noi credem că nu vor fi probleme pentru că mai avem o ședință de repartizare la care s-au înscris suplinitori sau profesori care vin prin detașare din alte județe”, a precizat Luminița Popescu, inspector școlar general adjunct al Inspectoratul Școlar Județean Dolj.

Cadrele didactice care vor preda la clasele pregătitoare au fost trimise încă de săptămâna trecută la București la cursuri de instruire.

Deocamdată, sălile nu au fost amenajate pentru a-i primi pe cei 3.517 elevi din clasele pregătitoare, pentru că mobilierul a fost comandat, însă livrarea se va face abia în 31 august.

GALAȚI

În județul Galați există, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, 184 de clase pregătitoare, cărora li se adaugă 22 de clase care vor funcționa în regim simultan.

Pregătirile pentru dotarea spațiilor în care se vor desfășura cursurile sunt pe ultima sută de metri, a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean Galați, Laura Marin.

„Toate școlile au contracte pentru livrarea de mobilier, iar livrările s-au făcut până acum în proporție de aproximativ 70 la sută. Chestiunea spațiilor nu este una care să genereze dificultăți. În privința numărului de dascăli, precizez că nu s-au încheiat încă etapele pentru completarea acestor posturi, acestea urmând să aibă loc în30 și 31 august”, a spus Marin.

În ceea ce privește repartizarea elevilor, reprezentanții ISJ Galați spun că în luna decembrie a anului trecut a fost făcut un recensământ orientativ, iar în urma înscrierilor de până acum s-a putut face o evaluare a situației actuale. „Datele pe care le-am strâns la acest recensământ, care nu este însă unul cu rezultate extrem de precise, există cam 100 de cazuri de copii care nu au fost înscriși și repartizați. Din experiența anilor anteriori, mai sunt zone în care se fac înscrieri până în ultima zi, situații de schimbare de domiciliu, sau altfel de cazuri”, a mai precizat inspectorul școlar general Laura Marin.

GORJ

Un număr de 2.039 de copii din județul Gorj vor intra în clasa pregătitoare, inspectorul școlar general al județului, Ion Iștfan, susținând că nu vor fi probleme la începerea noului an școlar.

Iștfan a declarat că directorii de școli au fost nevoiți să gândească organizarea noului an școlar în așa fel încât să existe spații suficiente pentru toți copiii, precizând că există unități de învățământ unde vor fi doar doi copii la clasa pregătitoare, aceștia urmând să învețe la simultan cu cei din clasele I-IV.

„Eu sunt în fruntea Inspectoratului din iunie și nu am mai avut timp să fac mari modificări. Practic, eu pun acum în aplicare ce a decis vechea conducere. Nu sunt de acord în toate cazurile cu deciziile luate atunci, dar nu mai este timp pentru a face modificări”, a afirmat șeful ISJ Gorj.

Potrivit sursei citate, în unele cazuri clasele cu mai mulți elevi din învățământul primar vor fi mutate de la o școală la alta pentru a putea funcționa în bune condiții noile clase pregătitoare.

„Din comuna Logrești m-a sunat directorul de acolo să-mi spună că este nevoit să mute clasa a IV-a de la o școală la o altă școală pentru că altfel nu are spațiu pentru pregătitoare. I-am spus că tot ce s-a decis în această chestiune trebuie pus în aplicare. Nu cred că vom avea probleme pentru că există un calendar al ministerului și, până acum, am reușit să-l respectăm strict”, a declarat inspectorul școlar general al județului Gorj.

Ion Iștfan a menționat că cei 2.039 de copii vor fi pregătiți de 225 de cadre didactice, dascălii având la dispoziție 148 de norme. Dintre acestea, 82 sunt norme de sine stătătoare, iar restul sunt repartizate la 142 de cadre didactice.

Tot personalul implicat în predarea la clasa pregătitoare urmează, începând de luni, cursuri speciale, predate de formatori ai Ministerului Educației și Cercetării.

HUNEDOARA

Aproximativ 2.200 de copii din Hunedoara au fost înscriși în anul școlar 2012-2013 în clasa pregătitoare, pentru aceștia fiind pregătite 221 de spații, care vor fi amenajate cu mobilier care a costat aproape 434.000 de lei.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Hunedoara susțin că în școlile din județ există locuri pentru toți elevii înscriși în clasa pregătitoare, adică 2.190 de copii.

„Pentru clasa pregătitoare avem 129,8 posturi și 221 de locații efective. Unitățile școlare au transmis că au spații pentru clasele pregătitoare”, a declarat Marta Mate, purtătorul de cuvânt al ISJ Hunedoara.

Sursa citată a precizat că ISJ a virat banii necesari pentru achiziționarea mobilierului necesar pentru clasele pregătitoare, adică aproximativ 434.000 de lei, fiecărui elev din clasa pregătitoare revenindu-i 200 de lei pentru obiectele de mobilier necesare.

„Școlile sunt cele care iau contact cu furnizorii. Până acum au fost livrate circa 600 de unități de mobilier, restul urmând a fi furnizate până la 1 septembrie”, a spus Marta Mate.

Potrivit sursei citate, în județul Hunedoara, înscrierile în această clasă au continuat și după finalizarea calendarului aprobat de Ministerul Educației, pentru că au existat copii care s-au întors din străinătate.

IAȘI

Un număr de 322 de clase pregătitoare, la care sunt înscriși peste 6.200 de elevi, vor funcționa în județul Iași, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean admițând că există și nemulțumiri ale părinților legate de școlile la care copiii au fost repartizați.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Iași, Camelia Gavrilă, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că 6.265 de elevi sunt înscriși în 322 de clase pregătitoare care vor funcționa în județ.

„Nu au rămas copii nerepartizați. Există însă și părinți nemulțumiți. Avem la Inspectorat în jur de o sută de cereri, iar o comisie le va soluționa. Situațiile sunt diverse. Unii părinți s-au mutat dintr-un județ în altul, alții își vor copiii la o școală pe care ei o socotesc mai performantă. De asemenea, sunt familii care își vor copilul la o anume școală, pentru că acolo învață unul dintre frați. Nu au fost repartizați la aceeași școală, pentru că nu au existat suficiente locuri. Vom analiza toate aceste cazuri”, a afirmat Camelia Gavrilă.

Ea a precizat că părinții au fost bulversați, întrucât „clasa pregătitoare este o noutate”.

„Impactul psihologic a fost mare. Mulți părinți și-au dorit încă un an de grădiniță pentru copiii lor. Asta pentru că în școli există mai multă rigoare față de grădiniță. Totuși, clasa pregătitoare este una tampon, în care copiii au parte și de povești, dar și de multă mișcare”, a afirmat Gavrilă.

Ea a mai spus că nu vor fi probleme cu materialele didactice pentru dotarea claselor respective, precizând că „se face acum licitație la București”.

În total, 400 de învățători ieșeni vor preda copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

MEHEDINȚI

Aproximativ 1.400 de elevi din Mehedinți sunt așteptați să intre în clasa pregătitoare.

Potrivit inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți, Marian Șuță, în județ au fost organizate 119 clase pregătitoare, 75% dintre acestea fiind dotate deja cu mobilierul necesar, restul urmând să primească dotările până vineri, 1 septembrie.

Conform sursei citate, 64 de clase pregătitoare funcționează separat, celelalte fiind organizate în sistemul simultan, această situație fiind în școlile din mediul rural.

Aproximativ 90 de cadre didactice sunt angrenate în județul Mehedinți în predarea la clasa pregătitoare, acestea participând la cursuri de instruire organizate de Casa Corpului Didactic Mehedinți.

Unul dintre dascălii care participă la aceste cursuri, Roxana Vrăjitoru, care va preda la clasa pregătitoare de la Școala din localitatea Cocorova spune că nu știe cum va integra clasa în sistemul simultan.

„Așteptăm cât mai multe informații pentru că nu cunoaștem, este pentru prima dată. Sperăm ca după această săptămână vom înțelege cum să organizăm desfășurarea la clasă. Suntem în condiții simultane. Știm cum să lucrăm la simultan, dar nu știm cum să integrăm această clasă (pregătitoare -n.r.) în condiții simultane”, a spus Roxana Vrăjitoru.

Cursurile se desfășoară la Casa Corpului Didactic din Drobeta Turnu Severin, în perioada 26 – 31 august, pentru 50 de învățători sau institutori titulari, iar în perioada 3-7 septembrie pentru suplinitori, aceștia fiind instruiți cu privire la metodologia de predare pentru clasa pregătitoare.

MUREȘ

În județul Mureș au fost înscriși la clasa pregătitoare 3.705 elevi, toți fiind repartizați, însă există cazuri unde pentru a se amenaja săli pentru acești copii au fost improvizate spații la căminul cultural sau la grădiniță.

„În județ vor funcționa 260 de clase pregătitoare. Există 60 de clase unde numărul de copii pentru clasa pregătitoare era mai mic de cinci, iar aceștia au fost incluși în învățământ simultan cu clasa I – în total, în cele 60 de clase, sunt aproximativ 700 de copii din clasa pregătitoare și clasa I”, a declarat inspectorul școlar general din Mureș, Ștefan Someșan.

Potrivit acestuia, peste 95 la sută din unitățile de învățământ au găsit spații adecvate. Totuși, în câteva comune au fost improvizate spații la cămine culturale și grădinițe.

În ceea ce privește mobilierul, acesta a fost licitat și este în curs de livrare, valoarea totală depășind 700.000 de lei.

„Mobilierul a fost licitat, e în curs de livrare, aproximativ 70 la sută a fost deja livrat. În 3 septembrie este termenul final, apoi urmează să fie montat în cele 140 de unități școlare unde se înființează clase pregătitoare. Fiecare școală a licitat achiziția de mobilier pe SEAP. Conform caietului de sarcini transmis de Ministerul Educației, firmele trebuie să se încadreze în 200 de lei pe pachet, iar prețurile licitate au fost între 192 și 200 de lei pe pachetul conținând masă și scaun”, a spus el.

Potrivit inspectorului școlar general al județului Mureș, înființarea acestor clase pregătitoare a presupus 99 de posturi didactice suplimentare față de anul precedent, pentru care finanțarea se va obține de la minister.

Someșan a precizat că luni a debutat prima sesiune de formare a cadrelor didactice pentru clasa pregătitoare, asigurată printr-un program național al Ministerului Educației, iar lunea viitoare va începe a doua sesiune.

PRAHOVA

Peste 4.700 de copii vor intra în clasa zero la școlile din județul Prahova, dintre cele 147 de unități de învățământ din județ în care se organizează clase pregătitoare mai puțin de o treime având grupuri sanitare separate pentru copiii din aceste clase.

Copiii vor fi repartizați în 248 de clase care vor funcționa în 147 de școli, a declarat corespondentului MEDIAFAX șeful Inspectoratului Școlar Județean Prahova, profesorul Horia Toma.

Potrivit acestuia, din totalul de 248 de clase, 37 de clase, formate în școli din mediul rural, vor urma cursuri în regim „simultan” întrucât în aceste clase nu au fost înscriși suficienți copii pentru a forma clase separate.

Șeful ISJ Prahova a precizat că în județ nu există copii care vor intra în clasa pregătitoare și care nu au fost repartizați.

Pentru cumpărarea mobilierului necesar claselor zero au fost alocați județului Prahova peste 970.000 lei, iar achizițiile se fac de către școli, a spus șeful ISJ Prahova.

Acesta a arătat că din totalul de 147 de școli în care s-au format clase zero, doar 47 pot asigura grupuri sanitare separate pentru copiii din aceste clase.

În ceea ce privește cadrele didactice care vor preda la aceste clase, din totalul de 248 de cadre didactice 173 sunt titulari, iar celelalte locuri vor fi ocupate în urma detașărilor, transferurilor sau de către suplinitori.

Inspectorul-șef Horia Toma a precizat că obiectivul Inspectoratului Școlar Județean este ca posturile de învățători la clasele zero să fie ocupate în special de cadre didactice care au examenul de titularizare, dar că, foarte probabil, vor fi și câteva cazuri în care acest lucru nu va fi posibil, astfel de situații urmând să se înregistreze în special în școli din zone izolate, pe care cadrele didactice cu titularizare nu le aleg la repartiții.

SĂLAJ

În Sălaj, au fost înființate 114 clase pregătitoare, însă în multe dintre școli mobilierul special – masă de studiu și scaun – nu a fost încă livrat. Totodată, autoritățile locale atrag atenția că în buget nu s-au prevăzut bani pentru achiziția altor piese de mobilier necesare sau pentru grupuri sanitare adecvate celor mici, astfel că unitățile școlare trebuie să se descurce singure.

„Toate școlile au identificat sălile de clasă și au încheiat contracte cu furnizori de mobilier. Avem școli unde mobilierul a ajuns, dar sunt multe școli unde acest lucru nu s-a întâmplat. Totuși, în contracte, termenul de livrare este 31 august, iar furnizorii au asigurat că nu vor fi probleme”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Sălaj, Gheorghe Bancea.

El a spus că ISJ a trimis o notă în aceste școli pentru a verifica respectarea termenului. „Asta facem toată ziua, stăm și dăm telefoane pentru a ne asigura că toate clasele vor fi pregătite pentru copii”, a declarat Bancea.

Potrivit acestuia, pentru a verifica stadiul înființării claselor pregătitoare, săptămâna trecută inspectorii ISJ au făcut controale în școli, iar constatările lor indică faptul că nu vor fi probleme în acest sens.

„Mobilierul contractat de școli constă în măsuță de studiu și scaun pentru fiecare elev. Acest mobilier a fost montat deja în unele unități de învățământ. La școlile unde mobilierul nu a ajuns, însă, am solicitat conducerilor să ne raporteze de îndată ce primesc piesele, pentru a cunoaște îndeaproape situația din teritoriu”, a precizat inspectorul școlar general.

În Sălaj sunt patru centre unde, luni, a început formarea cadrelor didactice care vor preda la clasele pregătitoare, prima sesiune urmând să se deruleze până în 31 august, iar o a doua sesiune – în perioada 3-7 septembrie.

„Pentru a avea învățători bine pregătiți la aceste clase, patru formatori au urmat cursurile stabilite de Ministerul Educației pentru a-i putea instrui, la rândul lor, pe dascălii care vor preda la clasele pregătitoare”, a explicat Gheorghe Bancea.

Potrivit sursei citate, la cele două clase pregătitoare pentru învățământ special, care vor funcționa în cadrul Școlii Speciale „Speranța” din Zalău, nu este necesară formarea învățătorilor, întrucât aceștia sunt psihologi pregătiți anume pentru a lucra cu copiii cu dizabilități.

Printre unitățile de învățământ unde mobilierul destinat claselor pregătitoare nu a ajuns încă se numără și mai multe școli din Zalău, dar viceprimarul Daniela Coța a declarat corespondentului MEDIAFAX că, în urma discuțiilor avute, marți, cu furnizorii, aceștia au spus că mobilierul va fi livrat începând de miercuri și că până la începerea școlii toate clasele vor fi amenajate.

„Sperăm să se respecte acest termen și să avem totul gata pentru copii. În bugetul local nu au fost prinși, însă, bani pentru dulăpioare, mochetă și amenajarea unor grupuri sanitare pentru cei mici, iar ISJ nu a asigurat nici el fonduri pentru acest lucru. Rămâne ca fiecare unitate de învățământ să se descurce cum poate. Unele unități din Zalău se vor descurca, iar altele vor cere, probabil, ajutorul părinților. Nu se știe exact ce se vrea cu acești copii mici și cu această clasă pregătitoare. Tot ce se știe este faptul că îi ducem în școli care nu sunt pregătite să îi primească”, a declarat viceprimarul Daniela Coța.

O situație asemănătoare se înregistrează în comuna Horoatu Crasnei, unde în clasa pregătitoare sunt înscriși 25 de copii, din care 11 la Școala Gimnazială din centrul de comună, iar 14 la școala din localitatea Stârciu. Cursurile însă le vor urma cu toții în centrul de comună, într-un spațiu de la grădiniță, unde mobilierul încă nu a ajuns.

„Avem în clădirea grădiniței o sală proaspăt renovată, cu parchet nou, spațioasă și luminoasă. Am încheiat un contract pentru mobilier cu o firmă din Zalău și ne-au promis că vor respecta data de livrare – 30 august. Am comandat măsuță și scăunel pentru fiecare copil”, a declarat Ileana Lungu, directorul școlii gimnaziale din Horoatu Crasnei.

În Sălaj au fost repartizați în clasa pregătitoare 1.614 copii, fiind locuri suficiente pentru a acoperi toate cererile primite de ISJ de la părinți.

SIBIU

Peste 2.700 de copii vor începe clasa pregătitoare în Sibiu, unde au fost realizate 174 de astfel de clase, majoritatea fiind deja dotate cu mobilierul adecvat.

„În anul școlar 2012-2013, clasa pregătitoare se organizează în 98 de unități școlare din județ, într-un număr de 174 de clase realizate, cu 2.776 de copii înscriși”, afirmă inspectorul școlar general Ștefan Firu.

Potrivit sursei citate, sunt necesare 209 posturi de învățători/ institutori, pentru acestea organizându-se de către MECTS cursuri de formare, în două serii, în prima participând titulari și suplinitori care beneficiază de continuitate pe post în 2012-2013, iar în a doua serie participând cadre didactice angajate în ședințele publice de mobilitate din luna august.

În ceea ce privește mobilierul pentru clasele pregătitoare, Ștefan Firu a menționat că acesta a fost achiziționat în proporție de peste 80 la sută, restul urmând să ajungă în școli în această săptămână.

„Pentru copiii înscriși în clasa pregătitoare se achiziționează mobilier specific nivelului acestora de dezvoltare fizică și psihosomatică. Au fost achiziționate 2.251 de seturi de mobilier, procentul de achiziție raportat la numărul de copii înscriși fiind de 81,09. De asemenea, s-au amenajat grupuri sanitare corespunzătoare standardelor de calitate în 57 de unități de învățământ, în 41 de unități școlare grupurile sanitare sunt în curs de amenajare, iar în două unități școlare nu s-au amenajat încă”, a explicat Ștefan Firu.

SUCEAVA

În județul Suceava vor funcționa 302 clase pregătitoare, fiind înscriși 4.757 de copii.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava, Laura Hacman, a declarat corespondentului MEDIAFAX că mobilierul școlar pentru clasele pregătitoare a fost deja instalat în unele școli, iar în alte unități se află în curs de finalizare achiziția acestuia.

În acest sens, Ministerul Educației a repartizat ISJ Suceava 976.800 de lei, bani alocați școlilor pentru achiziția de mobilier.

Hacman a spus că cele 302 cadre didactice care vor preda la clasele pregătitoare urmează, în perioada 27 august- 31 august și 3-7 septembrie, cursuri de formare în șase centre din Suceava, Fălticeni, Rădăuți, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului.

Ea a precizat că majoritatea claselor pregătitoare vor funcționa în școli, dar există și câteva situații, în special, în mediul rural, unde astfel de clase au fost amenajate în corpuri de clădire unde funcționează și grupe de grădinițe.

„Nu sunt probleme în privința asigurării spațiilor pentru clasele pregătitoare”, a mai spus Hacman.

TIMIȘ

În Timiș, Ministerul Educației a alocat suma de 755.000 de lei pentru achiziționarea de mobilier pentru clasele pregătitoare, însă doar 30 la sută din necesar a fost achiziționat de către unitățile de învățământ, conducerea ISJ spunând că nici până la începerea anului școlar nu va fi pregătit tot mobilierul.

Inspectorul școlar general din județul Timiș, Cornel Petroman, a spus că până în 10 septembrie, când va începe anul școlar, nu va fi achiziționat tot mobilierul școlar pentru clasele pregătitoare.

„Patru firme au contractat confecționarea acestui mobilier și nu suntem siguri că vor reuși să se încadreze în termenul stabilit, cel de 6 septembrie. Ministerul Educației a alocat 755.000 de lei pentru achiziționarea acestui mobilier, pentru județul Timiș, însă achizițiile până acum sunt de circa 30 la sută”, a declarat Cornel Petroman.

Procedura de achiziție este anevoioasă, a explicat șeful ISJ Timiș, deoarece directorii unităților de învățământ trebuie mai întâi să facă dovada achiziției, apoi își vor primi banii pentru a achita factura.

„Fiecare școală s-a ocupat de achiziția mobilierului necesar pentru clasele pregătitoare. Nu s-au făcut licitații pentru că nu se impune licitație, sumele fiind destul de mici la nivel de școală. Costă maxim 200 de lei modulul. Contractele s-au făcut prin atribuire directă cu patru firme din județul Timiș”, a declarat Petroman.

El a adăugat că, în cazul în care nu se vor respecta termenele, directorii unităților de învățământ vor fi trași la răspundere.

În județul Timiș sunt 260 de clase pregătitoare în anul școlar 2012-2013, din care 202 sunt independente, iar 58 de clase vor fi simultane. În clasele simultane, elevii vor învăța alături de alții din clase mai mari cu unul sau doi ani.

Petroman a spus că s-au înscris 3.679 de copii în clasa pregătitoare în județul Timiș, iar acolo unde nu sunt suficiente spații se va trece la două schimburi.

El a susținut că în județ, în afară de unele jocuri, nu s-a primit material didactic pentru clasele pregătitoare, dar că există personal calificat pentru predarea în aceste clase.

„Avem personal calificat pentru a acoperi necesarul, însă nu toți sunt titulari”, a spus Petroman, menționând că până în 7 septembrie se vor finaliza cursurile de formare a celor care vor preda la aceste clase pregătitoare.

VASLUI

Un număr de 3.211 copii au fost înscriși în clasa pregătitoare în județul Vaslui, alți 26 de copii rămânând, cel puțin deocamdată, nerepartizați, după ce aceștia nu au fost luați din timp în evidențele unităților de învățământ.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui a înființat 205 clase pentru copiii care, din acest an, vor merge la școală în clasa pregătitoare, numărul total al celor care ar urma să ia loc în bănci ajungând la 3.237 de elevi. Deocamdată, situația este incertă pentru 26 de copii care ar trebui înscriși în clasa pregătitoare, după ce aceștia nu au fost cuprinși în evidențele ISJ Vaslui, ci doar în cele ale școlilor.

„Inițial, numărul celor înscriși a fost de 3.211 copii, însă raportările făcute acum de directori arată că sunt 3.237 copii are ar trebui să meargă la școală în clasa pregătitoare. Diferența urmează să fie înscrisă după data de 1 septembrie, atunci când Ministerul Educației va debloca aplicația prin care acești copii sunt înscriși la școală”, a declarat inspectorul de specialitate pe învățământ primar Oana Rusu.

În ceea ce privește mobilierul școlar pentru cei care vor fi în clasa pregătitoare, șefii învățământului vasluian susțin că nu sunt niciun fel de probleme din acest punct de vedere, cel puțin din raportările făcute de conducerile școlilor din județ.

„Am avut o întâlnire cu toții directorii de școli din județ și majoritatea a spus că au achiziționat acest mobilier. Bani există, așa că 10 septembrie nu trebuie să prindă vreo unitate de învățământ care să nu aibă pentru fiecare elev de clasă pregătitoare pupitrul și scaunul lui”, susține inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui, Doru Bălan.

Conducerea ISJ Vaslui mai spune că multe școli au cumpărat și montat deja și acele toalete speciale pentru elevii de clase pregătitoare, astfel încât copiii să nu întâmpine probleme din acest punct de vedere.

Citește și