CLASAMENT. Bucureștiul, pe primul loc în topul celor mai bune orașe pentru a munci de acasă

Publicat: 27 04. 2020, 16:30
Actualizat: 27 04. 2020, 16:34
Bucureștiul, pe primul loc în topul celor mai bune orașe pentru a munci de acasă. Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

În contextul pandemiei de COVID-19, tot mai multe companii, dar și instituții de stat, au decis să le permită angajaților să lucreze de acasă. În această perioadă, acest tip de muncă s-a dovedit a fi unul destul de productiv, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.

Iar potrivit unui clasament realizat de site-ul britanic broadbanddeals.co.uk, capitala României se află pe primul loc în topul celor mai bune 50 de orașe ale lumii în care să lucrezi de acasă.

Pentru realizarea clasamentului au fost utilizate cinci criterii, printre care costurile vieții sau viteza medie a internetului în respectivele orașe.

Topul Broadbanddeals al celor mai bune 10 orașe pentru munca de acasă

 

Primul criteriu folosit în realizarea clasamentului a fost viteza internetului din fiecare oraș, iar cu 52 Mbps, Bucureștiul este depășit doar de Hong Kong, Houston și Dublin.

Un alt criteriu folosit a fost disponibilitatea serviciilor de livrare a mâncării la domiciliu, precum Uber Eats sau Deliveroo.

Bucureștiul, orașul din top cu cel mai mare procent al joburilor de tip „remote”

Al treilea criteriu a fost cel al procentului de joburi disponibile pe piața muncii și care pot fi realizate fără ca angajatul să trebuiască să fie prezent fizic la sediul companiei. Și aici, capitala României se află pe primul loc dintre cele 50 de orașe analizate, cu 4,33%, fiind urmată de San Francisco, cu 4,29%. Niciunul dintre celelalte 48 de orașe analizate nu a depășit pragul de 4%.

Clasamentul a fost realizat și în funcție de prețul pe care un angajat ar trebui să îl plătească pentru un laptop, astfel încât să aibă posibilitatea să își îndeplinească online sarcinile. În această privință, costul pentru un MacBook este sensibil mai mare la București față de alte orașe din clasament.

În fine, costul mediu al vieții este un alt criteriu după care au fost clasate orașele analizate, iar Bucureștiul, cu un cost mediu de 480 de euro pe lună, se află undeva la jumătatea clasamentului. Dintre orașele analizate, cel mai scăzut cost al vieții este înregistrat la Mumbai (aproximativ 338 de euro pe lună).

Topul celor mai bune orașe pentru a munci de acasă este completat, în ordine, de Houston, Las Vegas, Atlanta, Budapesta, San Francisco, Los Angeles, Kiev, Chicago și Varșovia.

Dintre orașele analizate, capitala Italiei, Roma, se află pe ultimul loc în clasament, din cauza costurilor ridicate de trai, a vitezei reduse a internetului și a numărului limitat de joburi care să permită munca de acasă.