Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a atacat ordonanța de clasare a dosarului Rompetrol, dispusă de procurorii DIICOT, arată G4 Media.
AAAS a formulat plângerea pe 20 decembrie 2019, în termenul legal de 20 de zile de la decizia de clasare dispusă de procurorii DIICOT, respectiv pe 5 decembrie.
În plus, AAAS precizează că s-a constituit parte civilă în dosar pentru recuperarea prejudiciului de peste 106 milioane de euro.
În acest dosar, procurorii DIICOT au dispus clasarea cauzei penale față de mai mulți inculpați și suspecți cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înșelăciune, complicitate la înșelăciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieței de capital, dezvăluire de informații privilegiate și utilizare de informații privilegiate.
Conform ordonanței, procurorii DIICOT au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite asupra bunurilor aparținând inculpaților și suspecților, asupra sumei de 457.483 lei aflată în contul S.C. Rompetrol Rafinare SA, asupra bunurilor identificate la punctul de lucru Năvodari, județul Constanța, precum și menținerea măsurilor asiguratorii până la concurența sumei de 106.485.365 USD asupra unor bunuri imobile aparținând Rompetrol Rafinare S.A.(„RRC”) – punct de lucru Năvodari, Platforma Petromidia
Potrivit DIICOT, această măsură urma să înceteze de drept dacă Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și Faber Invest&Inc. nu introduceau acțiune în fața instanței civile în 30 de zile de la comunicarea soluției dispuse de procuror.
La momentul anunțării clasării dosarului, procurorul general Bodgan Licu s-a arătat nemulțumit. Întrebat dacă, în calitate de procuror general va infirma soluția de clasare în acest dosar, Licu nu a confirmat, dar nici nu a infirmat.
„Vom vedea dacă va fi formulată plângerea împotriva soluției, cum se va pronunța conducerea DIICOT-ului, dacă se va formula o asemenea plângere, vom vedea ce e de făcut”, a precizat procurorul general.
În dosarul Rompetrol II, procurorii DIICOT au instituit,în luna mai 2016, sechestre de aproximativ trei miliarde de lei pe acțiunile rafinăriei Petromidia și pe conturile unor persoane fizice. Dosarul era disjuns din prima cauză privind Rompetrol, trimisă în judecată în anul 2006. Investigațiile au vizat intervalul 1998-2003, în ultimii trei ani Guvernul României fiind condus la Adrian Năstase.
În primul dosar „Rompetrol”, au fost trimise în judecată 13 persoane, printre acestea fiind omul de afaceri Dinu Patriciu, fostul ministru Sorin Pantiș și Sorin Roșca Stănescu.