Clasificare raportului MCV, motiv de „harță” între Raluca Prună și Tudorel Toader

Clasificare raportului MCV, motiv de „harță între Raluca Prună și Tudorel Toader
Publicat: 19/10/2019, 22:22

După ce CSM a acuzat Ministerul Justiției că a clasificat draftul raportului MCV, iar ministrul Ana Birchall a negat că ar fi avut vreo implicare în acest lucru, foștii miniștri Raluca Prună și Tudorel Toader s-au contrat pe acest subiect.

„Despre confidențialitate și clasificare. Întotdeauna draftul de raport MCV vine deja clasificat la Ministerul Justiției, fiind calificat secret de serviciu de către Ministerul Afacerilor Externe. Am vrut să fiu elegantă cu Toader (Tudorel Toader – n.r.) care fie nu știe ce spune, fie nu s-a uitat niciodată pe un astfel de draft, fie a încălcat obligațiile legale care decurg din calificarea unui document ca secret de serviciu. Și cu CSM care greșește ținta atacului”, a spus Raluca Prună, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

„CSM și MCV. CSM cere nici mai mult nici mai puțin declasificarea draftului de raport MCV transmis de Comisia Europeană Ministerului Justiției pentru comentarii. În plus, așa ca și Comisia Europeană să știe că nu e de joacă, CSM cere prelungirea termenului pentru a face comentarii – cu o săptămână. Întâi un comentariu răutăcios. Eu nu înțeleg de ce conducerea CSM care acționează în nume propriu în chestii în care chiar trebuia întrunit plenul (pentru detalii a se vedea motivele pentru care șapte membri CSM cer revocarea președinție), acum devine mai catolica decât Vaticanul”, mai adaugă Prună.

La rândul său, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader spune că cineva ar trebui să îi explice Ralucăi Prună diferența dintre termenii „clasificat” și „confidențial”.

„Poate să îi explice cineva Ralucăi Prună care este diferența dintre clasificat și confidențial, așa simplu ca să înțeleagă?”, scrie pe pagina de Facebook Tudorel Toader.

Raluca Prună revine și explică faptul că „întotdeauna, draftul de raport a fost trimis ca document confidențial părții romane, pentru comentarii factuale. Nu a existat excepție. Acest raport trebuie adoptat de colegiul de comisari și prin urmare nu poate fi făcut public înainte de data adoptării. Nici măcar ca așa vrea judecătorul Savonea (Lia Savonea – președinte CSM – n.r.). Întotdeauna termenul de consultare a autorităților romane a fost scurt. Este o chestiune de curtoazie consultarea autorităților romane și, pentru cine are uzanța relațiilor internaționale, ar fi ridicolă cererea de prelungire a termenului pentru ca CSM să facă mise en scene”ul cu convocarea plenului. Plen pe care îl ignoră în chestiuni mult mai serioase, când chiar e necesar acest lucru. Refuzul de a comenta pe motiv de clasificare, termen, weekend sau umori are o consecință simplă: raportul va fi oricum adoptat, prin ratarea unei ocazii de a face comentarii factuale. Slava cerului că nu e posibil să sesizam CCR cu un conflict juridic de natura constituțională între CSM și Comisia Europeană, ca aceasta conducere a CSM asta ar fi făcut (fără convocarea plenului CSM, cel mai probabil)”, adaugă Raluca Prună

Prună îi sugerează, apoi, lui Toader, despre care spune sarcastic că e „mai activ pe FB decât atunci când era ministru” că „în buna tradiție, să șteargă postarea în care spune că niciodată draftul de raport MCV nu a fost confidențial. E inexactă, ca să fiu elegantă”.

„Eu cred că Toader nu a văzut vreun draft de raport MCV vreodată, că nu pare să îl fi interesat. Și înainte sa inducă acum opinia publica în eroare și să se bage În seamî, îi reamintesc că domnia sa ținea secret Raportul GRECO după ce fusese adoptat și ca numai presiunea publică enormă a făcut să fie «declasificat». Așa că mai ușor cu transparența pe scări. Și mai ușor cu lecțiile pe FB și cu marile dezvăluiri – toate sunt istoria reinventată al unui mandat rușinos la ministerul justiției”, mai scrie Raluca Prună.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar