Clasificarea universităților europene. Ce spune ministrul Educației, Remus Pricopie

Clasificarea universităților europene. Ce spune ministrul Educației, Remus Pricopie
Publicat: 31/05/2014, 12:34

U-Multirank a fost lansat în 2013 și a ținut cont de patru criterii pentru clasificarea universităților: reputația pentru cercetare, calitatea predării și învățării, orientarea internațională, succesul tranferului de cunoștințe și contribuția la dezvoltarea regională.

De la participarea la clasificarea actuală s-au retras mai multe universități britanice, printre care Cambridge și Oxford, care ocupă primele locuri în topurile internaționale de profil. Oxford și Cambridge au anunțat că ceea ce propune Uniunea Europeană nu este relevant și au aertizat că acesta reprezintă un pericol pentru învățământul superior.

Remus Pricopie, ministrul Educației, a declarat pentru gândul că salută acest proiect, lansat de Comisia Europeană, și spune că se gândește să adopte criteriile europene pentru o clasificare a universităților românești. Cu toate că este prevăzută în legea educației, ierarhizarea universităților din România este în prezent blocată în instanță.

„Partea bună a acestui proiect este că se uită la universitate în integralitatea ei, se uită la tot ceea ce este specific și le așează într-un tablou realist european. Toate universitățile care sunt în această clasificare au participat pe bază de opțiune. Putem să-l considerăm un proiect pilot. Și este important să ai tosate universitățile acolo pentru a vedea unde se asează fiecare universitate din România”, a spus Remus Pricopie.

Ministrul Educației speră ca la urmăorul clasament european să avem mai multe universități.„Eu salut acest proiect și am avut mai multe convorbiri cu Androulla Vassiliou, care ne-a solicitat sprijinul încă din 2013. Haideți să învățăm din lecția europeană și să folosim criteriile europene și poate vom avea o clasificare bună”, a mai spus Remus Pricopie.

Rectorii: e nevoie de o clasificare adevărată în România

Pe de altă parte, rectorii din România spun că ar fi util să grupăm universitățile din România pe domenii de activitate. „Dar U-multiranking nu este un top al universităților, ci mai mult o grupare a universităților, care și-au arătat disponibilitatea de a participa la această clasificare. Dar un clasament european din care lipsesc universitățile britanice eșuează din start să-și atingă scopul. În schimb, dacă am avea o asemenea clasificare în România nu ar ajuta foarte mult, ar fi poate util. Dar este nevoie de un top care să diferențieze universitățile, pentru că la noi se constată că în 70 de ani există un fel de egalitarism academic”, a spus Vasile Ișan rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

În U-Multirank, din cele 850 de universități cuprinse în clasament, 62% sunt din Europa, 17% din America de Nord, 14% din Asia și 7% din Oceania, America Latină și Africa.

Androulla Vassiliou, comisarului european, a declarat că noul clasament scoate în evidență multe instituții cu performanțe, printre acestea fiind peste 300 de universități care nu au apărut în clasamentele mondiale până în prezent. „Apreciez foarte mult acest nou clasament, pentru că ne oferă o imagine mult mai bună a performanțelor universităților și colegiilor, nu numai în cercetare, dar, de asemenea, în procesul de predare și învățare, în transferul de cunoștințe, în internaționalizarea și în angajament regional. Acestea sunt cele cinci dimensiuni pe le-am inclus în acest clasament”, a spus Vassiliou. Aceasta a precizat că prin U-Multirank, universitățile nu sunt măsuratentr-un clasament la 1 la 100.

Ce este U-Multirank

Comisia Europeană a lansat anul trecut în ianuarie o nouă clasificare internațională a universităților din întreaga lume, pentru patru domenii. Clasificarea realizată de Comisia Europeană are la bază următoarele criterii: reputația pentru cercetare, calitatea predării și învățării, orientarea internațională, succesul tranferului de cunoștințe și contribuția la dezvoltarea regională.

U-Multirank a fost finanțat cu două milioane de euro în cadrul Programului de învățare pe tot parcursul vieții in perioada 2013-2014, cu posibilitatea prelungirii cu doi ani a finantarii inițiale in 2015-2016.

Clasamentul a fost elaborat de un consorțiu independent, condus de Centrul pentru Învățământ Superior din Germania și de Centrul pentru Studii Politice de Învățământ Superior din Țările de Jos.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows