Prima pagină » Știri » Claudiu Săftoiu, despre situația Televiziunii Române: UEFA a executat TVR pe 29 august; 9 ani de ore suplimentare adunate în șase luni; TVR Cultural „trebuia desființat”

Claudiu Săftoiu, despre situația Televiziunii Române: UEFA a executat TVR pe 29 august; 9 ani de ore suplimentare adunate în șase luni; TVR Cultural „trebuia desființat”

Claudiu Săftoiu, despre situația Televiziunii Române: UEFA a executat TVR pe 29 august; 9 ani de ore suplimentare adunate în șase luni; TVR Cultural
Claudiu Săftoiu, președintele-director general al TVR,

Claudiu Săftoiu, președintele-director general al TVR, a declarat, vineri seară, că nu mai există obligații contractuale între TVR și UEFA în acest moment, precizând că UEFA a executat pe 29 august scrisoarea de garanție de 9 milioane de euro, în baza căreia a fost perfectat contractul.

Claudiu Săftoiu a vorbit, vineri seară, la Antena 3 despre unul dintre contractele „extrem de dezavantajoase” moștenite de el când a preluat conducerea TVR, cel cu UEFA, a cărui valoare a fost de peste 30 de milioane de euro.

Întrebat dacă Televiziunea Română a fost executată de UEFA, Săftoiu a spus: „Bineînțeles că ne-a executat UEFA. În data de 29 august, UEFA a executat scrisoarea de garanție pe care o avea la RBS, de 9 milioane de euro. Prin urmare, în momentul acesta, noi nu mai avem nicio obligație cu UEFA”, a spus Claudiu Săftoiu.

Pe 2 octombrie, sindicatul reprezentativ din TVR – SPUS TV a acuzat Consiliul de Administrație (CA) al Televiziunii Române că, în ciuda situației financiare dezastruoase a televiziunii, a aprobat „limita superioară a cheltuielilor în scopul achiziției drepturilor pentru UEFA Champions League și Super Cupa Europei pentru perioada 2012 – 2015”.

Potrivit unui comunicat remis, pe 2 octombrie, agenției MEDIAFAX, în ședința din 29 septembrie, „Consiliul de Administrație, aflat la limita legii ca urmare a hotărârii Curții Constituționale nepublicată încă în Monitorul Oficial, a decis că este momentul să își «cumpere Rolls Royce»”.

„Prin HCA nr. 118, membrii Consiliului de Administrație, conștienți de situația financiară dezastruoasă a televiziunii, au aprobat «limita superioară a cheltuielilor în scopul achiziției drepturilor pentru UEFA Champions League și Super Cupa Europei pentru perioada 2012 – 2015»”, se spunea în comunicat.

Potrivit SPUS TV, în condițiile în care administrația a agreat doar un număr de 55 de posturi în plus față de organigrama aprobată (vor fi desființate doar 872 de posturi în TVR, față de cele 962 propuse inițial, n.r.), motivând că nu există resurse financiare, aceasta „a decis să cheltuiască în fiecare lună câte 150.000 de euro pentru a transmite meciuri din Liga Campionilor. Este vorba despre opțiunea a doua de marți și nici măcar aceasta în exclusivitate”.

Sindicatul a mai spus că UEFA Champions League este un produs premium pe care majoritatea televiziunilor naționale nu și-l permit, iar „SRTv nu deține nici mijloacele tehnice necesare pentru a asigura producția meciurilor de fotbal la standardele UEFA, lucru care va duce la costuri suplimentare deloc neglijabile”.

„În momentul acesta când televiziunea română nu își îndeplinește rolul de serviciu public și nu transmite aproape nicio competiție sportivă internă, considerăm că este inacceptabil ca SRTv să irosească atâția bani, mai ales că aceste meciuri pot fi vizionate pe teritoriul României. Nu în ultimul rând, suma de 140.000 de euro poate reprezenta salariile a cel puțin 140 de angajați ai televiziunii dintre cei care vor fi incluși pe lista de disponibilizați”, se spunea în comunicat.

În consecință, SPUS TV a cerut Consiliului de Administrație să anuleze HCA nr. 118 din 29 septembrie și „să inițieze demersurile pentru a încheia amiabil și fără consecințe ulterioare înțelegerea actuală cu deținătorul drepturilor UEFA Champions League”.

De cealaltă parte, Claudiu Săftoiu, președintele-director general al SRTv, a declarat în aceeași zi, 2 octombrie, pentru MEDIAFAX, că a moștenit „contractul acesta foarte dificil” cu UEFA, referitor la UEFA Champions League.

El a precizat că administrația TVR a avut numeroase discuții cu partenerii de la UEFA și a încercat să amâne executarea scrisorii de garanție din partea băncii RBS.

„Condiția a fost un alt contract, foarte avantajos, pentru perioada 2012 – 2015, pentru UEFA Champions League, dar nu l-am semnat. În schimb, în virtutea bunelor relații, deja am difuzat patru meciuri și vom difuza cel de-al cincilea meci, cel de diseară (din 2 octombrie, n.r.), de la Cluj (CFR Cluj – Manchester United, n.r.). Am ezitat să dau curs plății ca producător al meciului, din lipsa acută de bani, dar, din păcate, transmisia acestui meci foarte important ar fi fost compromisă dacă TVR nu ar fi luat decizia transmiterii lui. Decizia Consiliului de Administrație a fost una in extremis, pentru că situația este foarte dificilă pentru noi (…) Din punctul meu de vedere, a fost o decizie dificilă, dar necesară”, a mai spus Claudiu Săftoiu.

El a precizat că aceasta este „ultima obligație” pe care TVR o are cu UEFA, pentru că noul contract nu a fost semnat. „Eram practic obligați să o facem. A fost o decizie pe muchie de cuțit, dar pentru prestigiul TVR am decis să facem acest lucru. Obligații contractuale nu mai existră între noi în momentul acesta. Este de competența Consiliului de Administrație al TVR o eventuală continuare a contractului cu UEFA”, a mai spus Săftoiu, precizând că o discuție în acest sens urmează să aibă loc.

Citește și