Prima pagină » Știri » Cluburile din Mamaia, obligate să aibă care alegorice în sezonul estival . Mazăre: Anul trecut m-am rugat de ei, acum îi oblig prin hotărâre de CL

Cluburile din Mamaia, obligate să aibă care alegorice în sezonul estival . Mazăre: Anul trecut m-am rugat de ei, acum îi oblig prin hotărâre de CL

Cluburile din Mamaia, obligate să aibă care alegorice în sezonul estival . Mazăre: Anul trecut m-am rugat de ei, acum îi oblig prin hotărâre de CL
Proprietarii de cluburi din stațiunea Mamaia vor trebui să aibă care alegorice cu care să participe, în sezonul estival, la caravanele organizate de Primăria Constanța, potrivit unei hotărâri de Consiliu Local, în caz contrar urmând să fie amendați sau să le fie anulată autorizația de funcționare.

Proprietarii de cluburi din stațiunea Mamaia vor trebui să aibă care alegorice cu care să participe, în sezonul estival, la caravanele organizate de Primăria Constanța, potrivit unei hotărâri de Consiliu Local, în caz contrar urmând să fie amendați sau să le fie anulată autorizația de funcționare.

Consilierii locali municipali constănțeni au aprobat, marți, un proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri de stimulare a turismului în stațiunea Mamaia, printre acestea aflându-se și obligarea proprietarilor de cluburi de a construi un car alegoric cu care să defileze în timpul sezonului estival.

Proiectul a generat dezbateri între consilierul PNL Radu Bogdan Matei și primarul Constanței, Radu Mazăre. Liberalul a spus că proprietarii de cluburi nu trebuie să fie obligați să facă acest lucru.

„Mi se pare o măsură anticompetitivă pentru că ridică foarte mult standardul de intrare pe piața de cluburi și forțează un operator economic să facă o investiție pe care el o consideră a nu fi benefică afacerii lui. Este o măsură coercitivă”, a explicat consilierul PNL.

La rândul său, Radu Mazăre i-a răspuns: „Adică eu mă îmbrac în toate hainele, mă scălâmbăi pe la toate televizoarele de plăcere?”

Primarul a precizat că trebuie făcut un efort comun între autorități și agenți economici pentru dezvoltarea turismului în Mamaia.

„Anul trecut am țipat eu la ei, că erau de acord, da să mai vedem, că o mai amânau și din considerație pentru mine, după ce am răcnit de două ori, au făcut. Acum am zis că nu mai are sens să răcnesc, le-am spus că le dau hotărâre de consiliu și asta e viața. Lăsând gluma la o parte, ce se întâmplă la Mamaia este rezultatul unui efort comun. Dacă fiecare privește prăvălia lui individual, nu se ajunge la ceea am reușit să ajungem cu Mamaia. Dumneavoastră ați spus că dacă el consideră că este benefic activității lui. Păi, așa poate să considere oricare și eu pot să consider că nu este benefic activității mele de primar, dar de ce să cheltuiesc eu ca să fac care alegorice, să defilez în fiecare săptămână, să aduc toate televiziunile. Pentru ce?”, a mai afirmat Radu Mazăre.

În acel moment în discuție a intervenit un alt consilier PNL, Ana Marcu, care i-a spus primarului: „Diferența este că pe dumneavoastră nu v-a obligat nimeni”.

Mazăre însă i-a spus că patronii de cluburi câștigă din reclama pe care o face el: „Diferența este că el câștigă bani din reclama pe care eu o aduc acolo, iar eu nu câștig nimic. Așa considerăm noi că se face turism în stațiunea Mamaia și pot să vă dau mai multe exemple despre cum se face turism în Europa, unde decizia autorității îi privește pe toți care sunt implicați în fenomenul de turism. Și vă dau locații unde turismul încă funcționează în Europa și o să vedeți că sunt decizii ale autorităților locale pe care le respectă cu toții”.

În cele din urmă proiectul de hotărâre a fost supus votului, fiind aprobat cu 24 de voturi „pentru” și două „împotrivă”.

La finalul ședinței, Radu Mazăre a prezentat și alte măsuri aflate în acea hotărâre, printre care obligativitatea meniului bilingv la unitățile de cel puțin trei stele și obligarea magazinelor, teraselor, cafenelelor să aibă deschis în semisezon.

„În primul rând, obligativitatea existenței meniului bilingv. Ce dracu, că tot ne dăm mari europeni, mari plimbăreți și dacă iei să citești acolo numai ciorbă în românește, nu înțelege nimeni. Și atunci vor fi obligați. Această hotărâre pe care o dăm noi astăzi este făcută de comun acord cu Asociația Patronală, fiecare punct de acolo. Pentru că hotelurile sunt obligate prin lege în perioada de semisezon, cum am definit-o noi, să țină deschis, iar pentru celelalte, cafenele, magazine, restaurante, le-am obligat noi să țină deschis și este specificat și cât. La fel și pentru cluburi. În plus, cluburile au obligativitatea de a participa la defilarea săptămânală a carelor alegorice și sunt obligate să își facă un car alegoric, se dau și dimensiunile, și numărul de animatori sau animatoare că să nu mai văd două speriate, două leșinate pe carul alegoric”, a menționat Radu Mazăre.

Astfel, conform hotărârii adoptate marți, în ședința Consiliului Local Municipal, restaurantele, barurile, unitățile de fast-food, cofetăriile, patiseriile, cafenelele, cluburile, deja clasificate la cel puțin categoria trei stele au obligația traducerii listelor de preparate și băuturi, în cel puțin o limbă de circulație internațională, de regulă engleză. De asemenea, operatorii economici, alții decât proprietarii și/sau administratorii de structuri de primire turistice, deținători ai unui activ în stațiunea Mamaia, în scopul desfășurării de activități economice au obligația în perioada de semisezon să asigure funcționarea acestuia cu un program de funcționare de 4-6 ore/zi. Perioada de semisezon a fost definită în această hotărâre între 1 mai și 15 iunie și între 15 și 30 septembrie.

Totodată, cluburile au termen până în ultima săptămână a lunii iunie să confecționeze un car alegoric și să participe în timpul sezonului estival la caravanele organizate săptămânal de Primăria Constanța. Carul alegoric va avea o lungime minimă de 8 metri, iar atmosfera pe fiecare car alegoric va fi întreținută de cel puțin șase animatori sau animatoare.

Pentru nerespectarea acestei hotărâri a Consiliului Local Municipal vor fi date amenzi între 1.000 și 1.500 de lei pentru persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale și de la 1.500 de lei la 2.500 de lei în cazul societăților comerciale și se poate ajunge până la anularea autorizației de funcționare.

Vara trecută, în stațiunea Mamia au fost organizate mai multe parade cu care alegorice, la care a participat și Radu Mazăre, primarul purtând diferite ținute: de spartan, de sultan sau de maharajah.

Citește și