Prima pagină » Știri » Cluj: Accidentul aviatic din Apuseni a influențat tematica primului Congres de Medicină de Urgență

Cluj: Accidentul aviatic din Apuseni a influențat tematica primului Congres de Medicină de Urgență

Cluj: Accidentul aviatic din Apuseni a influențat tematica primului Congres de Medicină de Urgență
Medicul șef al UPU-SMURD Cluj, Adela Golea, susține că accidentul aviatic din ianuarie din Munții Apuseni a influențat tematica primului Congres de Medicină de Urgență, care are loc la Cluj-Napoca, în sensul în care manifestarea se axează mai mult pe workshop-uri de traumă și comunicare.

Adela Golea, care este și președintele primului Congres interdisciplinar de Medicină de Urgență, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că la acest congres va fi făcută o simulare complexă pentru comunicare între echipe chirurgicale, echipe de urgență și echipe medicale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este adevărat că ceea ce a orientat o parte din workshop-uri poate că a fost evenimentul din ianuarie (accidental aviatic din Munții Apuseni – n.r.). M-am orientat foarte mult pe workshop-urile disciplinare și pe workshop-uri de traumă și de comunicare. La Congres, sub egida directorului Centrului de simulare din Munchen, pentru comunicare între echipe chirurgicale, echipe de urgență și echipe medicale, se va ține o simulare complexă”, a spus Golea.

Potrivit acesteia, la primul Congres interdisciplinar de Medicină de Urgență, care se desfășoară în perioada 26-28 iunie la Cluj-Napoca, sub egida Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu”, participă aproape 500 de persoane din țară și străinătate, dar și 62 de traineri din țări din Europa și din SUA.

Adela Golea a fost cea care a coordonat, din partea UPU – SMURD Cluj-Napoca, intervenția echipajelor medicale în cazul accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munții Apuseni.

Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în Munții Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița dintre județele Cluj și Alba, iar copilotul Răzvan Petrescu și medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor, au fost răniți.

Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore și la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

Citește și