Cluj: Alexandru Arșinel, care a fost supus unui transplant renal, va fi externat joi

Publicat: 12 09. 2013, 14:29
Actualizat: 29 07. 2014, 16:53

Actorul Alexandru Arșinel, care a fost supus, în urmă cu două săptămână, unui transplant renal la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, ca va fi externat joi seară, el glumind cu jurnaliștii la o conferință de presă și spunând că se simte „bine, puțin slăbit”.

Actorul Alexandru Arșinel a declarat, joi, într-o conferință de presă desfășurată la ICUTR Cluj, că a trecut printr-un moment foarte greu, iar acum este „un om căruia i s-a dat viață”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Plec astăzi (joi – n.r.) acasă, voi urma o perioadă cu restricții impuse de operație. Ca să fie o reușită, operația impune niște reguli de viață destul de stricte. Va trebui să păstrez nivelul anticorpilor la un nivel foarte jos, dar altfel de restricții nu, și nu femei, domnul profesor Lucan mi-a spus «ia-ți gândul». Habar nu aveți ce clinică aveți aici, ce personal de o calitate pe care nu cred că o putem găsi în multe locuri din lume, este o oază dătătoare de speranță. Am bătut la ușa unui spital și am cerut ajutor și azi pot să vă zâmbesc, pot să plec fericit acasă. Mă simt bine, puțin slăbit, nu sunt un dandy, dar starea mea este bună, am trecut printr-un moment foarte greu și vedeți acum un om căruia i s-a dat viață. Vreau să revin cât mai repede în fața publicului, să muncesc, mă așteaptă o nouă stagiune, vreau să îmi văd nepoții mari”, a afirmat Arșinel.
Actorul a glumit cu jurnaliștii, spunând un banc, și a mulțumit familiei donatorului rinichiului pentru faptul că i-a permis să trăiască mai departe.

Arșinel a subliniat că de 40 de ani are o problemă de nefrologie și figura în evidența Spitalului „Carol Davilla” din București, iar boala s-a agravat în ultimii doi ani, șansa pentru continuarea activității fiind transplantul.

Șeful ICUTR Cluj, Mihai Lucan, a declarat, în aceeași conferință de presă, că actorul are „probele de funcții renale normale, la fel ca unui pacient care nu ar fi făcut insuficiență renală”.

„Domnul Arșinel va fi externat joi seară. Operația a fost un succes. Suntem fericiți că am mai reușit o dată să învingem noi și nu moartea. Alexandru Arșinel a fost un pacient bun și harnic și ne răsplătește prin faptul că se face bine după transplant”, a subliniat Lucan.

Actorul va reveni la ICUTR Cluj la control după două săptămâni de la externare, i se vor face analize complexe, iar medicii estimează că în termen de o lună ar putea reveni pe scenă.

Actorul Alexandru Arșinel, directorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din București, a suferit, în urmă cu două săptămâni, un transplant de rinichi la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca.

La o zi după intervenție, directorul Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj, prof. dr. Mihai Lucan, declara că Alexandru Arșinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat.

Lucan spunea că intervenția chirurgicală nu a fost una ușoară, Alexandru Arșinel având 71 de ani și peste 150 de kilograme. „(…) a fost pe lista de așteptare, am făcut această operație pentru că domnul Arșinel reprezintă o valoare foarte importantă, iar vârsta biologică a permis transplantul”, afirma Lucan.

Potrivit acestuia, Alexandru Arșinel este cel de-al treilea pacient din România cu vârsta de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, primul caz înregistrându-se în urmă cu 15 ani, la un bărbat de 80 de ani, iar al doilea, în urmă cu trei luni.

El preciza că intervenția chirurgicală a fost realizată de o echipă de șapte medici și a durat peste trei ore, iar pacientul „nu a trecut prin dializă”.

Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro