Statul român a plătit alocații pentru 49 de copii din județul Cluj care erau morți de câțiva ani, unul chiar din 2001, precum și pentru șapte tineri care au împlinit 18 ani și care nu au făcut dovada continuării cursurilor școlare, prejudiciul ridicându-se la aproape 200.000 de lei.
Directorul executiv al Agenției Județene de Prestații și Inspecție Socială (AJPIS) Cluj, Viorica Zlati, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că instituția a desfășurat, în perioada 29 aprilie-31 mai, o campanie de identificare și verificare a dosarelor care prezintă suspiciuni de eroare, fraudă, corupție în procesul de acordare și plată a alocației de stat pentru copii.
„Inspectorii sociali au identificat 17 cazuri, din 42 de suspiciuni, în care s-a efectuat plata alocației de stat deși copilul era decedat. Ulterior, au mai fost descoperite alte 32 de astfel de cazuri. De asemenea, s-au identificat șapte cazuri, din 53 de suspiciuni, de plată necuvenită pentru copii cu vârsta peste 18 ani fără dovada frecventării cursurilor școlare. S-a recuperat din prejudiciul total suma de 30.614 lei, urmând să mai fie recuperată o sumă de 154.936 de lei, pentru care s-au emis decizii de recuperare a banilor acordați necuvenit. Beneficiarii au fost notificați, iar, dacă nu plătesc, anunțăm Administrația Financiară pentru recuparea sumelor cu titlu executoriu”, a spus Zlati.
Potrivit acesteia, descoperirea cazurilor de familii care primeau alocația de stat pentru copii, în valoare de 42 de lei pe lună, deși aceștia erau morți, a fost posibilă în urma suprapunerii bazelor de date ale AJPIS Cluj cu cele de la Evidența Populației.
„Obligația de a declara un copil decedat aparținea familiilor, dar și primăriilor. Sunt cazuri de copii decedați în urmă cu doi-trei ani, cel mai vechi fiind din 2001. Am discutat cu tatăl acelui copil decedat în urmă cu 12 ani, care a încasat în acest interval alocația de stat și care era revoltat că trebuie să plătească o singură dată suma pe care o datora și a cerut să o eșalonăm. A recunoscut că știa că încasează necuvenit acele sume, dar a spus că familia este săracă și a avut mare nevoie de bani. S-a gândit, probabil, că nu va fi descoperit. Cred că toate acele familii s-au gândit că, dacă nu s-au suprapus până acum bazele de date, vor scăpa. Eu am fost șocată de ceea ce am descoperit”, a spus Zlati.
Ea a subliniat că beneficiarii sumelor trebuie să plătească debitul fără să li se perceapă vreo dobândă sau vreo penalizare.
Viorica Zlati a menționat că toate plățile necuvenite făcute în cazul copiilor morți sau al celor care au împlinit 18 ani și nu au făcut dovada continuării studiilor au încetat și că în fiecare lună va avea loc suprapunerea bazelor de date cu toate instituțiile, astfel încât să nu mai apară cazuri similare.
Alocația de stat se acordă, potrivit legii, și pentru copiii care au împlinit vârsta de 18 ani și care urmează cursurile profesionale sau liceale, pâna la finalizarea acestora.
Vasile Măgrădean, [email protected]