Clujul, „motorul digitalizării” din Nord-Vestul României. Peste 300 de PROCEDURI online, utilizate de 55.000 de clujeni, în 2022

Clujul, „motorul digitalizării” din Nord-Vestul României. Peste 300 de PROCEDURI online, utilizate de 55.000 de clujeni, în 2022
Publicat: 01/03/2023, 15:01

Primăria Cluj-Napoca oferă peste 300 de proceduri digitale în interacțiunea cu cetățenii. În 2022, serviciile online au fost accesate de peste 55.000 de clujeni.

Clujenii au la dispoziție peste 300 de operațiuni administrative care pot fi efectuate online și care nu mai necesită interacțiunea directă a cetățeanului cu funcționarul public, potrivit raportului de activitate al primarului Emil Boc pe anul 2022.

Mai multe dintre acestea au fost implementate pentru prima dată în România, devenind exemple de bune practici pentru alte municipii și orașe.

Acestea includ:

  • modalități de plată a taxelor și impozitelor locale;
  • modalități de plată a amenzilor;
  • depunerea a diverse tipuri de cereri online;
  • eliberarea de documente online.

Printre soluțiile informatice implementate de Primăria Cluj-Napoca se numără:

  • E-cont – Dosarul digital al cetățeanului, care permite comunicarea și vizualizarea, în format digital, a actelor administrative fiscale, de executare sau alte acte emise de organul fiscal local;
  • Antonia – primul „funcționar public virtual”, care oferă posibilitatea înregistrării cererilor adresate Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, de la distanță, fără deplasare fizică;
  • Tichetul albastru – serviciu de comunicare al Primăriei cu cetățeanul online;
  • Sistemul informațional geografic integrat la nivelul municipiului (GIS), aplicații mobile ș.a.

Tot anul trecut, municipalitatea a început demersurile de colaborarea cu alte instituţii pentru a asigura legătura cu bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Oficiului National al Registrului Comerţului, ale Ministerului Educaţiei, în condiţii respectării reglementărilor privind prelucrarea legală a datelor cu caracter personal.

Digitalizarea rămâne o prioritate a Primăriei municipiului Cluj-Napoca și în anul 2023, tehnologia fiind folosită pentru automatizarea unor fluxuri și scăderea cantității de muncă repetitivă.

În 2022, s-a simplificat zona de eliberare abonamente de transport public pentru elevi şi pentru studenţi şi s-a automatizat zona de încheiere a abonamentelor de parcare (începând din 2023), iar în cadrul PNRR au fost depuse trei proiecte care vizează digitalizarea activităţii Companiei de Transport Public.

Peste 55.000 de cereri înregistrate de funcționarul virtual „Antonia”

Prin intermediul „funcționarului public virtual”, numit „Antonia”, clujenii pot alege să își înregistreze cererile de la distanță, fără a se deplasa fizic la registratura generală a instituției sau la una dintre primăriile de cartier. Operatorul virtual a fost reconstruit, fiind create conturi de utilizator de tip single sing-on şi realizându-se secvenţe de procesare automată de date, iar versiunea nouă a „funcționarului public virtual” se află în faza de recepţie.

Cetăţenii au la dispoziţie un număr de 170 de tipuri de cereri pe care le pot adresa Primăriei prin „Antonia”. În anul 2022 au fost depuse 55.340 de cereri prin operatorul virtual.

Peste 4.400 de cărți electronice de identitate, eliberate la Cluj

La Serviciul de Evidență a Persoanelor Cluj-Napoca au fost deschise două noi ghișee moderne pentru eliberarea Cărții Electronice de Identitate. Proiectul-pilot este realizat la Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne. 4.447 de cărți electronice de identitate au fost eliberate până acum la Cluj-Napoca.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca sunt acum operaționale 4 ghișee pentru preluarea informațiilor și eliberarea Cărții Electronice de Identitate: trei ghișee la Serviciul de Evidență a Persoanelor Cluj-Napoca de pe Calea Moților nr. 5 pentru cetățenii din Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj și un ghișeu la DJEP Cluj de pe str. Aviator Bădescu nr. 7-9 pentru cetățenii din județul Cluj, cu domiciliul în afara Zonei Metropolitane Cluj.

Digitalizare în urbanism

Începând din luna februarie 2022, clujenii pot obține certificatul de urbanism de informare prin platforma GIS (Sistemul informațional geografic) prin accesarea https://gis.primariaclujnapoca.ro/Public/  sau pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca la secțiunea Locuire/ butonul GIS.

Certificatul de urbanism de informare se emite în format electronic și are ca scop obținerea imediată de informații privind reglementările de urbanism actuale asupra unui imobil, folosind numărul cadastral. Primăria municipiului Cluj-Napoca a venit cu această soluție în favoarea cetățenilor, pentru a reduce timpii de așteptare și costurile privind informațiile de natura urbanistică.

Totodată, Primăria Cluj-Napoca pune la dispoziția cetățenilor o nouă procedură digitală cu privire la eliberarea online a autorizațiilor de liberă trecere în vederea aprovizionării pe raza municipiului Cluj-Napoca. Autorizațiile pot fi obținute acum și online datorită încheierii unui protocol de colaborare cu DRPCIV din subordinea MAI pe linia furnizării de date din Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.

Și sistemul de administrare al piețelor este digitalizat, începând din primăvara anului 2022. Producătorii pot să rezerve, să ceară sau să își prelungească online abonamentul locul dorit în piață.

De asemenea, pentru administratori este mai facilă gestionarea și organizarea resurselor din cadrul pieței.

Cetățenii pot astfel să vadă, la rândul lor, numărul total de locuri de vânzare disponibile în fiecare piață și câte dintre acestea sunt ocupate de producători agricoli și câte de societăți comerciale.

De asemenea, administratorii piețelor pot gestiona fiecare loc de vânzare din piețe.

Diana Cîmpean
Diana Cîmpean a absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, specializarea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Generația Z, inadaptată în societatea actuală, dar și în câmpul muncii