CNA a aprobat lansarea TVR News. De când va emite postul

Publicat: 13 11. 2012, 13:52
Actualizat: 03 09. 2019, 01:12

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a primit, marți, aprobarea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) de a transforma TVR Info în TVR News, noul post urmând să emită din 15 noiembrie și să difuzeze în mare parte programe ale Euronews, dar și conținut produs de Televiziunea Română.

CNA a analizat în ședința de marți o solicitare primită de la SRTv de modificare a grilei de program, a structurii și denumirii TVR Info în TVR News. La ședința de marți a CNA a participat și o delegație a TVR, în frunte cu Claudiu Săftoiu, președinte-director general al Televiziunii Române.

Claudiu Săftoiu a spus că televiziunea paneuropeană Euronews dorește „un parteneriat pe termen lung”, pe frecvența TVR Info, prin care telespectatorul român va putea să aibă acces la conținutul Euronews, în același timp cu programele realizate de Televiziunea Română.

Săftoiu a mai spus că acest parteneriat dintre SRTv și Euronews este o „oportunitate” și, dacă CNA își va da acceptul, testele pentru TVR News vor începe luni, la ora 19.00, iar postul va emite propriu-zis din 15 noiembrie.

„Este un demers la care ținem, pe care îl considerăm sustenabil în această perioadă deosebit de dificilă prin care trece Televiziunea Română”, a spus Săftoiu, precizând, însă, că perioada grea prin care trece Televiziunea Română nu împiedică managementul televiziunii publice să privească spre viitor. În acest context, Claudiu Săftoiu a precizat că procesul de restructurare a TVR se va finaliza până la sfârșitul lunii decembrie.

În ceea ce privește grila de programe a TVR News, Claudiu Săftoiu a spus că, într-o primă etapă, TVR News va difuza 3% conținut nou, realizat de Departamentul Știri al Televiziunii Române (două jurnale de câte 15 minute, de la orele 16.00 și 16.30, de luni până vineri, care vor fi realizate în stilul Euronews), va retransmite produse informative de la TVR 1 (telematinalul, linia informativă de la 19.00 – 21.00 și emisiunea „Prim plan”), în restul timpului urmând să transmită programe ale Euronews. Din grila depusă la CNA, aproape 80% din programul TVR News va fi reprezentat de conținut preluat de la Euronews. În ceea ce privește programele sportive, acestea vor fi doar în limba română și vor cuprinde doar materiale pentru care Televiziunea Română deține drepturile.

„Conținutul Euronews va fi subtitrat, în ceea ce privește partea de magazine și reportaje. Jurnalele în direct (preluate de la Euronews, n.r.) vor fi transmise în limba engleză”, a explicat Săftoiu, precizând că va exista o opțiune tehnică prin care limba engleză va putea fi schimbată de telespectatori cu o limbă în care conținutul Euronews este deja disponibil la nivel internațional.

Totodată, Claudiu Săftoiu a spus că pentru TVR este foarte important parteneriatul cu Euronews, mai ales că acesta presupune „costuri minime” din partea SRTv. El a spus că „efortul” TVR în acest parteneriat este reprezentat de o reorganizare a activității Departamentului de Știri și a celui de Film (care va asigura subtitrarea magazinelor și reportajelor Euronews), 6-7 persoane fiind angajate în acest proiect.

Claudiu Săftoiu a reamintit că Societatea Română de Televiziune este acționar la Euronews din anul 2004. „Pentru noi este firească asocierea și parteneriatul direct cu Euronews. Pe parcursul anilor, am avut o constantă colaborare cu Euronews. În perioada TVR Info au fost jurnale zilnice de câte 10 minute transmise direct de la Lyon, cartierul general al Euronews”, a spus Săftoiu.

Christian Mititelu, membru al CNA, a recomandat conducerii TVR ca programele în limba română care vor fi difuzate pe TVR News să fie adaptate la stilul Euronews. „Altfel vor fi ca nuca în perete”, a spus Mititelu. „Ceea ce considerăm noi, în România, că sunt știri nu corespunde cu ce se întâmplă în Europa. De fiecare dată când moare un actor e ceva jenant pentru familia aceluia. E un adevărat circ (…) E o șansă ca să schimbați puțin stilul, ritmul și conținutul buletinelor de știri, dacă vă adaptați puțin la ceea ce face Euronews”, a mai spus Mititelu.

Jurnal după modelul Euronews

Claudiu Săftoiu a spus că jurnalul de știri care va fi difuzat zilnic pe TVR News va urma tipologia știrilor de la Euronews. „Este doar un început. Dorim să profităm de această oportunitate (parteneriatul cu Euronews, n.r.)”, a spus Săftoiu, precizând că, până în 2014, postul TVR News va ajunge la 50% – producție românească proprie și 50% – conținut preluat de la Euronews.

„Jurnalismul pe care îl practică Televiziunea Română nu ține de spectacular, exploziv (…) Televiziunea Română, vrem noi să reprezinte o școală de jurnalism de televiziune”, a spus Săftoiu.

Narcisa Iorga, membru al CNA, i-a spus lui Claudiu Săftoiu că a vorbit în vara acestui an despre închiderea TVR Info și TVR Cultural, dar pe ecran apare „revizie tehnică”. „Am calificat această situație ca fiind o minciună la adresa publicului. Ați găsit o soluție pentru TVR Info. Ce se întâmplă cu TVR Cultural?”, a întrebat Iorga.

„Niciodată nu am afirmat că vom închide TVR Info și TVR Cultural, am afirmat că vor fi suspendate pentru că așteptăm timpuri mai bune. Pentru TVR Info timpul mai bun a venit acum, datorită interesului Euronews. Pentru TVR Cultural, suspendarea (de trei luni, aprobată de CNA, n.r.) care va expira la 15 decembrie rămâne pentru noi o preocupare”, a răspuns Săftoiu.

El a mai spus că cele două posturi TVR Info și TVR Cultural au fost suspendate din cauza situației financiare dificile a SRTv. „De la anul, Televiziunea Română va fi obligată să plătească statului aproximativ un milion de euro pe lună. Este o încărcătură excepțională. Orice tip de investiție trebuie cântărită cu mare grijă”, a explicat Săftoiu.

Costurile „infime” sunt cele care au stat la baza parteneriatului cu Euronews, a mai spus Claudiu Săftoiu. „Este vorba despre o reorganizare a activității unora dintre jurnaliștii din cadrul Departamentului de Știri și o acomodare tehnică între staff-urile TVR și Euronews din Lyon. Nu există nicio formă monetizată a parteneriatului acestuia. Este o muncă în comun. Costurile nu sunt în bani, ci în muncă și ore de muncă”, a spus Săftoiu, precizând că de proiectul TVR News se ocupă Laura Davidescu, fostă angajată a TVR, cea care s-a ocupat în ultimii ani și de jurnalul Euronews de la TVR Info. „Această colaborare rămâne pe mai departe. Ne va fi foarte ușor să continuăm colaborarea”, a spus Săftoiu, precizând că directorul editorial al Euronews este Lucian Sârb, care la rândul său a lucrat în trecut la Televiziunea Română.

Răspunzând unei întrebări puse de Narcisa Iorga, Claudiu Săftoiu a spus că parteneriatul TVR – Euronews nu a primit încă acordul Consiliului de Administrație al Televiziunii Române.

„(Acordul, n.r.) îl voi solicita în următoarea ședință a CA, însă, câtă vreme această decizie de a ne asocia cu Euronews nu presupune costuri – ea ține în același timp de o responsabilitate a președintelui-director general și a Comitetului Director -, nu considerăm că e un factor obligatoriu să așteptăm o decizie a CA al SRTv. Și Euronews face aceleași eforturi pentru a începe parteneriatul pe 15 noiembrie”, a spus Claudiu Săftoiu.

„Cred că ar trebui să aveți un acord din partea conducerii statuate de lege, cu atât mai mult cu cât postul va fi retransmis în «must carry» (obligatoriu la retransmisie pentru cabliști, în pachetele de bază, n.r.). Eu aș aștepta să aveți un acord asupra strategiei (din partea CA, n.r.)”, a spus, în schimb, Narcisa Iorga.

„Eu am informat Consiliul de Administrație. Evident că toată lumea e conectată la transformarea acestui proiect în realitate. Nu văd să fi existat vreodată un punct de vedere contrar referitor la un parteneriat TVR – Euronews. Aceasta nu vine pe nepregătite, este cunoscut și de întreaga comunitate interesată de fenomenul media în România”, a explicat Săftoiu.