CNA atenționează TVR 2 din cauza unei imagini dintr-un spectacol în care este mimat un act sexual
CNA a decis, marți, să transmită TVR 2 o scrisoare de atenționare, din cauză că în emisiunea „Călătoriile lui Gulliver la Edinburgh”, difuzată pe 18 mai, de la ora 17.00, au fost prezentate imagini din spectacolul „Călătoriile lui Gulliver”, între care și una în care este mimat un act sexual.
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat în ședința de marți emisiunea „Călătoriile lui Gulliver la Edinburgh”, difuzată pe 18 mai, de la ora 17.00.
În emisiune a fost difuzat un documentar despre viața artistică și culturală din Edinburgh, capitala Scoției. În material a fost menționat și faptul că în Edinburgh are loc anual un festival internațional de teatru la care participă trupe din mai multe țări, printre care și România. În 2012, la festival a participat și trupa Teatrului Internațional „Radu Stanca” din Sibiu, cu spectacolul „Călătoriile lui Gulliver”, în regia lui Silviu Purcărete. Astfel, în emisiune a fost prezentată o cronică a acestei piese de teatru, comentariile fiind însoțite de difuzarea unor fragmente din timpul reprezentației.
În urma difuzării acestei emisiuni, CNA a primit o sesizare în care se spune că „în prezentarea acestei piese de teatru apare un actor gol, cu o pelerină neagră, descheiată și despicată la spate, prin care s-a văzut fundul”. În sesizare se spune totodată că acest bărbat mimează un act sexual cu o femeie.
Pe de altă parte, potrivit reprezentanților Departamentului de monitorizare al CNA, bărbatul nu era dezbrăcat, ci purta ciorapi lungi de culoarea pielii.
Membrii CNA Christian Mititelu și Florin Gabrea au considerat că scena prezentată nu era reprezentativă pentru spectacol și televiziunea publică ar fi trebuit să nu transmită o asemenea imagine cu mimarea unui act sexual la 17.00, o oră accesibilă minorilor. Cei doi membri ai Consiliului au considerat că puteau fi prezentate alte imagini din spectacol, astfel încât televiziunea TVR 2 să respecte legislația audiovizualului.
Florin Gabrea a propus transmiterea unei scrisori de atenționare TVR 2, în timp ce Christian Mititelu a propus somarea publică a acestei televiziuni, în baza articolului 18, litera b din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit căruia „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 – 23.00 producții care prezintă: b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen”.
În schimb, Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a fost împotriva sancționării TVR 2, precizând că emisiunea a fost una de cultură. Iorga a atras atenția că există televiziuni care difuzează în emisiunile de știri imagini cu persoane dezbrăcate de pe plajă, care nu sunt sancționate de Consiliu.
În urma votului membrilor CNA, doar propunerea de transmitere a unei scrisori de atenționare postului TVR 2 a primit numărul necesar de voturi și a fost aplicată. Pentru atenționarea TVR 2 au votat Florin Gabrea, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mitelu, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu, în timp ce Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Monica Gubernat și Radu Călin Cristea au votat împotrivă.
Pe de altă parte, tot în ședința de marți, CNA a decis să transmită TVR Timișoara o scrisoare de atenționare din cauza unei emisiuni în care s-a spus despre cântăreața de muzică populară Ana Pacatiuș că a fost membră a PCR, unii membri ai Consiliului, între care Christian Mititelu, fiind împotriva luării acestei măsuri de atenționare.
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de marți, o sesizare primită de la interpreta de muzică populară Ana Pacatiuș.
„În cadrul emisiunii «Cântec și poveste», difuzată în seara zilei de 18 aprilie 2013, pe postul TVR 3, în intervalul orar 20.00 – 21.25, emisiunea realizată de studioul teritorial TVR Timișoara, amfitrioana Felicia Stoian a insinuat că statutul meu de artist al ansamblului Banatul era unul aparte, întrucât am fost membru al fostului PCR. Nu am negat niciodată faptul că, în 1965 m-am înscris în PCR, ca mulți alți artiști din România. Însă asocierea carierei mele de artistă cu presupusele avantaje care ar fi decurs din calitatea de membră de partid, fără să fi avut vreo carieră politică, reprezintă, în opinia mea, o atingere a dreptului la imagine”, se spune în sesizarea cântăreței. Ea a susținut că nu crede că asemenea elemente biografice din viața vreunui artist afirmat în anii ’60 – ’70 „mai au vreo relevanță în 2013”, precizând că a fost angajată a ansamblului folcloric Banatul în anii 1971-1973.
Pe de altă parte, într-un punct de vedere transmis CNA de către Societatea Română de Televiziune (SRTv) și semnată de către Dietlinde Dinesz, coordonator cu atribuții de director a studioului teritorial TVR Timișoara, spune că emisiunea „Cântec și poveste” dedicată ansamblului Banatul a fost difuzată în trei episoade (în trei zile diferite, de-a lungul a trei săptămâni consecutive). Cel de-al doilea episod al emisiunii a făcut obiectul sesizării adresate CNA.
„Emisiunea s-a dorit a fi o reflectare a istoriei ansamblului, a istoriei reale, care implică atât perioada comunistă în care de altfel ansamblul a fost înființat, cât și perioada postdecembristă. Astfel că era firesc ca emisiunea să reflecte realitățile perioadei comuniste, fără însă să se vrea în vreun fel ca prin aceasta să fie afectată imaginea vreunei persoane (…) Realizatoarea, doamna Felicia Stoian, a precizat încă de la începutul emisiunii, cât și pe parcursul ei, că se dorește reflectarea Ansamblului Banatul cu «lucrurile sale frumoase, poate și mai puțin bune», într-o manieră «decentă, dar păstrând adevărul»”, se mai spune în adresa transmisă CNA de către SRTv.
În adresă se mai spune că, în emisiune, realizatoarea a întrebat: „Am înțeles de la mai mulți colegi, dintre cei care fac parte din familia ansamblului, că doamna Ana Pacatiuș avea un statut aparte. Era membră de partid sau nu?”. „Întrebarea a fost pusă întrucât din documentarea făcută de realizatoarea emisiunii rezulta că doamna Ana Pacatiuș avea în acea perioadă, în cadrul ansamblului, calitatea de secretar de partid”, se mai spune în adresa TVR.
Membrii CNA au avut păreri împărțite cu privire la această sesizare.
Astfel, Christian Mititelu a spus: „Nu cred că putem să impunem noi ce întrebări să se adreseze într-o emisiune”. El a mai spus că i s-a părut „absolut legitimă” întrebarea pusă de realizatoarea emisiunii. „Întrebarea a fost pusă cu mare delicatețe”, a mai spus Mititelu.
În schimb, Laura Georgescu, președintele CNA, a spus că, dacă se dorea prezentarea unui tablou de epocă al ansamblului, ar fi trebuit să fie prezentat și punctul de vedere al interpretei Ana Pacatiuș.
Răsvan Popescu, membru al CNA, a spus: „În această emisiune despre istoria acestui ansamblu, realizatoarea și-a pus o întrebare despre doamna respectivă (…) Dacă doamna respectivă vrea să lămurească lucrurile, trebuie să aibă această posibilitate. Altfel sigur că întrebarea se poate pune, este bine să fie pusă celui în cauză”.
La propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis să transmită o scrisoare de atenționare TVR Timișoara. Decizia a fost luată cu șase voturi „pentru” (Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea și Radu Călin Cristea) și trei „împotrivă” (Christian Mititelu, Răsvan Popescu și Florin Gabrea).