CNA nu dorește eliminarea taxei tv: „Îngroapă TVR, dacă fac asta!”

CNA nu dorește eliminarea taxei tv: „Îngroapă TVR, dacă fac asta!
Publicat: 12/01/2016, 14:38
Actualizat: 12/01/2016, 15:55

CNA a analizat, în ședința de marți, o propunere legislativă de modificare a Legii 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune prin care se elimină obligativitatea achitării taxei radio-tv. Această propunere legislativă a fost inițiată de un grup de 14 deputați și senatori ai PSD.

Membrul CNA Gabriel Tufeanu a spus că ar fi necesară organizarea unei întâlniri între membrii CNA, reprezentanții TVR și parlamentarii din Comisiile de Cultură. „Și să încercăm să salvăm TVR, nu să-l omorâm”, a spus Gabriel Tufeanu. El a mai afirmat că, potrivit legislațiai în vigoare, Televiziunea Română este administrată de 13 membri în Consiliul de Administrație, „care garantează în acest fel independența TVR”. „Din cei 13, unul sigur țipă dacă este o problemă, pe când la o televiziune privată probabilitatea să țipe cineva e mai mică. Cine e independent până la urmă?”, a spus Gabriel Tufeanu.

El a precizat că, dacă inițiativa legislativă privind eliminarea taxei TV va fi adoptată de Parlament, Televiziunea Română va fi foarte afectată. „Îngroapă TVR, dacă fac asta”, a mai spus Tufeanu.

La rândul său, membrul CNA Valentin Jucan a spus că Televiziunea Română are un rol special și atribuții speciale față de societate, de aceea societatea trebuie să contribuie la finanțarea TVR.

„TVR are misiune publică, trebuie finanțată din bani publici”, a spus și membrul CNA Lorand Turos, precizând că taxa TV asigură independența instituției.

Pe de altă parte, membrul CNA Dorina Rusu a spus că este de acord că Televiziunea Română trebuie restructurată, însă acest lucru trebuie să aibă la bază „o chestiune serioasă”. Totodată, Dorina Rusu a mai spus că, dacă se elimină taxa TV, trebuie să fie propuse și niște soluții pentru finanțarea instituției.

În urma discuțiilor, CNA a decis să avizeze negativ această inițiativă legislativă. Decizia a fost luată în unanimitate de membrii CNA prezenți la ședință (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu și Răsvan Popescu). Avizul CNA este unul consultativ.

Pe de altă parte, Televiziunea Română a făcut, pe 28 decembrie 2015, câteva precizări ca urmare a propunerii legislative inițiate de parlamentari PSD prin care se vrea eliminarea obligativității taxei TV, menționând că TVR abia supraviețuiește încasând o taxă de 10,5 euro pe an.

„Televiziunea Română respectă dreptul la opinie și la inițiativă legislativă. Ne revine obligația de a reaminti că în ultimii ani au existat mai multe propuneri legislative de modificare a art. 40 din Legea nr. 41/1994 care vizau eliminarea taxei TV. Pe rând, parlamentari din mai multe partide politice – PSD, PC, PPDD – au depus astfel de proiecte, respinse în cele din urmă de Parlamentul României”, a spus TVR.

Potrivit TVR, în prezent, televiziunea publică abia supraviețuiește încasând o taxă TV în cuantum de 4 lei/ familie/ lunar, adică sub un euro pe lună (10,5 euro/an). „Pentru comparație, în Macedonia, taxa TV este de 26 euro/an, în Muntenegru, de 42 euro/an, în Polonia, de 50 euro/an, în Slovacia, de 56 euro/an, în Marea Britanie, de 176 euro/an, Germania, 216 euro/an”, a precizat TVR.

Taxa TV este principala sursă de finanțare a televiziunii publice, veniturile din publicitate fiind afectate de o serie de restricții legislative, iar cele de la bugetul de stat mergând în proporție de aproximativ 90% către Societatea Națională de Radiocomunicații, a mai spus TVR.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Zonele răcorite de ploi. Unde vor fi precipitații în România
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024