Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) va comunica, în următoarea perioadă, cabliștilor din România, intervalul de timp în care trebuie să înceapă să retransmită în mod obligatoriu postul TV5, a declarat Răsvan Popescu, președintele Consiliului. Legea prevede că „refuzul sau omisiunea de transmitere a acestor programe” se sancționează cu retragerea licenței de difuzare sau cu amendă contravențională, acordate cabliștilor.
Răsvan Popescu, președintele CNA, a anunțat, în ședința de joi a Consiliului, că Ministerul Afacerilor Externe a transmis Consiliului o informare prin care susține că, în momentul de față, există un singur angajament semnat de România în acest sens, el vizând postul francofon TV5. În plus, potrivit lui Popescu, CNA vrea ca în proiectul de modificare al Legii audiovizualului la care lucrează în prezent să elimine obligativitatea ca operatorii de cablu români să retransmită și alte posturi din străinătate, finanțate din fonduri publice.
TV5 a intrat în „must carry”-ul românesc printr-o modificare adusă Legii audiovizualului în 2007, între Crăciun și Anul Nou. Modificarea legislativă nu a fost promovată de CNA, ci de un grup de parlamentari români, format din senatorii PSD Aristide Roibu și Răzvan Theodorescu, senatorul UDMR Peter Eckstein, senatorul PNL Radu Câmpeanu, senatorul PC Irinel Popescu și deputatul PD Cristian Rădulescu.
Postul TV5, prezent pe piața românească din 1991, a fost scos, în 2006, din grilele de programe ale UPC, ceea ce a dus la mai multe plângeri ale abonaților. Postul a fost înlocuit de operatorul de cablu UPC cu televiziunea de filme MGM, ulterior televiziunea reintrând în oferta operatorului. Potrivit site-ului televiziunii francofone, peste 176 de milioane de case recepționează TV5 Monde, prin cablu sau satelit, 24 de ore din 24, având o audiență de 25 de milioane de telespectatori zilnic. Astfel, TV5 este, alături de MTV și CNN, una dintre cele cele mai mari rețele de televiziune la nivel mondial.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro