CNA recomandă posturilor TV să difuzeze spotul în care Dan Puric și Connect-R susțin ora de religie
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de marți, o adresă a Patriarhiei Române în care Consiliul era rugat să recomande difuzarea unor spoturi de promovare a orei de religie și a datei până la care se poate face înscrierea la această materie, respectiv 6 martie.
La ședința CNA de marți a fost prezent și Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ al Patriarhiei Române.
„Statutul orei de religie în școală nu s-a schimbat. A apărut însă înscrierea ca modalitate de participare la ora de religie. Noi vrem să informăm populația cu privire la termenul destul de strâns privind înscrierea copiilor la ora de religie”, a spus Ionuț-Gabriel Corduneanu.
El a precizat că este necesară această campanie de informare „pentru a nu fi afectat actul de învățământ”.
„Am pregătit în televiziunea Trinitas (deținută de Patriarhia Română, n.r.), în colaborare cu mulți voluntari, câteva spoturi de promovare a acestui termen de 6 martie (…) Oricum impactul propriu-zis (al acestor spoturi, n.r.) nu are cum să fie foarte mare, chiar dacă dumneavoastră veți sprijini difuzarea acestui mesaj în cele două zile care au mai rămas (până pe 6 martie, n.r.)”, a mai spus Ionuț-Gabriel Corduneanu.
Acesta a mai spus că demersul Patriarhiei Române este făcut „spre binele școlii românești și pentru coerența actului de învățământ”.
Într-unul dintre cele trei spoturi de promovare a orei de religie și a termenului de 6 martie până la care se poate face înscrierea la această materie apar mai multe personalități, între care Dan Puric, Elisabeta Lipă, Ana Blandiana, Connect-R, Daniel Buzdugan și Liana Stanciu.
Pe de altă parte, în adresa depusă la CNA de Patriarhia Română se spune că, pe 23 ianuarie, în Monitorul Oficial, a fost publicată decizia Curții Constituționale cu privire la modalitatea de participare la ora de religie.
„În decizia menționată, Curtea Constituțională a stabilit că exprimarea unei opinii din perspectiva prevederilor constituționale referitoare la libertatea conștiinței și religiei aplicabile în domeniul învățământului religios trebuie să aibă întotdeauna un sens pozitiv (persoana alege să studieze religia), iar nu un sens negativ (persoana alege să nu studieze religia). Ca urmare, de la publicarea în 23 ianuarie a deciziei Curții Constituționale s-a născut obligația copilului major, respectiv a părinților și tutorilor legal instituiți pentru elevul minor de a solicita participarea la orele de religie”, se spune în adresa Patriarhiei Române transmise CNA.
În vederea respectării deciziei Curții Constituțiale, dar și pentru evaluarea necesarului de personal didactic pentru disciplina religie în anul școlar 2015-2016, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, printr-o adresă din 16 februarie, a solicitat tuturor inspectoratelor școlare ca, până pe 6 martie, să informeze elevii majori, respectiv părinții și tutorii legal instituiți pentru elevul minor, referitor la decizia Curții Constituționale și la faptul că, dacă doresc să își exercite dreptul constituțional de a beneficia de ora de religie, trebuie să adreseze unității de învățământ o solicitare scrisă, se mai spune în adresa Patriarhiei Române.
În conformitate cu articolul 142 din Codul audiovizualului, CNA poate recomanda televiziunilor și radiourilor difuzarea informațiilor de interes public, în regim gratuit. Decizia de difuzare sau nu a acestor spoturi aparține însă radiodifuzorilor.