CNA recomandă televiziunilor să nu exploateze excesiv situațiile tragice

Publicat: 15 02. 2012, 09:41
Actualizat: 19 07. 2012, 22:39

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) recomandă televiziunilor să prezinte informațiile despre evenimentele tragice care au ca subiect copii și adolescenți păstrând "proporțiile de eveniment izolat", evitându-se exploatarea excesivă a imaginilor care arată suferița membrilor familiei afectate.

Prin intermediul unei recomandări, CNA solicită televiziunilor să prezinte informațiile despre evenimentele tragice care au subiect copii și adolescenți păstrând proporțiile de eveniment izolat și evitând generalizările.

"În cazul acestor drame se va evita exploatarea excesivă a imaginilor care arată suferințele prin care trec membrii familiilor afectate de tragedie: scene de spital, înmormântare, morgă, fotografii, scrisori, sms-uri", transmite CNA.

De asemenea, Consiliul recomandă ca în reflectarea jurnalistică a tragediilor cu subiecți copii sau adolescenți, radiodifuzorii să evite "să dea verdicte în cazul unor anchete aflate în desfășurare". De asemenea, nu vor prezenta declarații ale unor martori care nu-și asumă identitatea și a căror credibilitate nu poate fi verificată.

În cadrul emisiunilor de dezbatere având ca subiect tragediile copiilor, realizatorii nu vor solicita publicului să se pronunțe asupra vinovăției sau nevinovăției celor implicați.

CNA reamintește că dreptul la propria imagine, protecția copiilor și informarea corectă a publicului sunt principii pe care radiodifuzorii s-au angajat să le respecte în momentul în care au făcut cererea de licență.CNA cere tuturor radiodifuzorilor să își onoreze angajamentul față de public.

Decizia transmiterii unei asemenea scrisori de către CNA vine ca urmare a modului în care televiziunile au reflectat cazul morții lui Bogdan Costache, elevul îndrăgostit de profesoara sa, Corina Vasile. (Mediafax)