CNAS: Va trebui să ne gândim și la o contribuție cât de mică a pacientului la medicamente

CNAS: Va trebui să ne gândim și la o contribuție cât de mică a pacientului la medicamente
Publicat: 20/11/2014, 13:25
Actualizat: 20/11/2014, 21:35

Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat, joi, la prima ediție a Conferinței Naționale de Farmaeconomie și Management Sanitar de la Târgu Mureș, unde a susținut tema „Strategia de finanțare a cheltuielilor de medicamente în România”, că pacientul trebuie să fie extrem de bine informat și să se gândească „cât își poate permite să contribuie” și să înțeleagă că, dacă un medicament este generic, nu înseamnă automat că este prost, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Chiar nu sunt de acord cu formula «ăsta-i medicament generic, produs în România și e prost». Nu e adevărat! Substanța activă este aceeași și în original, și în generic. Sigur că pacientul de regulă ia de bun ce-i spune medicul, când ajunge la farmacie, farmacista îi spune «știi, am unul puțin mai bun, e mai original». Deja își pune întrebarea: fac ce spune medicul sau ce spune farmacista? În piață, lumea comentează că farmacista este interesată să vândă medicamentul cel mai scump, că e mai profitabil. Sigur, farmacia e o societate comercială, până la urmă, și înțeleg și acest aspect. Personal, nu cred că acesta este motivul principal. Dar sunt situații și situații, depinde de interpretare. Din punctul meu de vedere, pacientul ar trebui să fie extrem de bine informat și să își aleagă în funcție de posibilitate”, a declarat Ciurchea.

Președintele CNAS a adăugat, în acest context, că autoritățile trebuie să se gândească, în timp, și la o contribuție a pacientului, care să îl responsabilizeze și să îl facă să simtă „că un serviciu medical nu este sută la sută gratuit”.

„Trebuie să împărțim riscul financiar, în așa fel încât fiecare să simtă că un serviciu medical nu este sută la sută gratuit. Nici nu cred că ne putem permite tot timpul să dăm totul gratis. (…) Nu știu, o sumă cât de mică, legată de fiecare rețetă, ar mai disciplina un pic piața sau dorința. E adevărat că sunt oameni care nu-și permit nici acea sumă mică. Va trebui să vedem, până la urmă, să fie cât mai aproape de realitate”, a spus Ciurchea.

El a răspuns și unor întrebări ale specialiștilor prezenți în sală, care au susținut că, spre exemplu, introducerea unor niveluri de compensare diferite pentru medicamente ar putea reprezenta o soluție.

„Am discutat de ceva vreme de o altă compensare – de 20, de 30 (la sută – n.r), în așa fel încât să nu luăm toată posibilitatea omului, să-i lăsăm ceva: «Uite, nu-ți mai dau medicamentul acesta total gratuit, trebuie să și contribui puțin, dar ai posibilitatea să îl iei». Acuma, sigur că putem introduce un alt nivel de compensare, dar depinde foarte mult și de prescriptor, depinde foarte mult de cum gestionează medicul acest nivel de compensare. Dacă zice: «lasă-l pe acesta, că e doar 20 la sută, hai că îți găsesc ceva din grupa 50-90 (compensat 50-90 la sută – n.r.) sau alta», atunci economia nu e foarte mare”, a spus Ciurchea.

Acesta a arătat că a existat o discuție legată de o problemă semnalată de medici, că, în unele cazuri, în momentul în care un produs nou apare pe piață, prețul acestuia e compensat prin raportare la un alt produs de pe lista de medicamente, care însă nu e pe piață.

„Am discutat și aspectul acesta, nu numai acum, ci și cu timp în urmă – să găsim o limită de timp. OK, nu l-ai adus, nu știu, șase luni, un an, atunci automat să fie scos de pe listă. Pentru că sunt produse care au intrat pe listă doar ca să blocheze un altul. Nu face bine, în mintea mea, nimănui. De ce unul este scos după niște ani, nu înțeleg. Dar eu insist să fie scos după un anume timp”, a afirmat Vasile Ciurchea.

Chestionat cu privire la posibilitatea lărgirii bazei de contribuție pentru sănătate, astfel încât să se colecteze mai multe fonduri, Ciurchea a răspuns că pentru CNAS ar fi important să nu existe nicio categorie pentru care să nu se plătească contribuție.

„Cine o plătește, e mai puțin important. Nu că sunt de acord, mi-o doresc”, a adăugat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor