Printre nemulțumirile sindicaliștilor se numără faptul că vor scădea toate salariile, în principal în mediul privat, precum și pierderea de locuri de muncă, generată de modificările Codului Fiscal, prin care se transferă plata contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. De asemenea, sindicaliștii acuză imposibilitatea negocierilor sectoriale și intersectoriale, care generează lipsa unei protecții reale a angajaților, în forma actuală a Legii 62/ 2011, precum și întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariate pentru angajații unor unități publice de asistență socială și medico-socială, de peste patru luni, potrivit unui comunicat de presă, remis joi, de Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România (CNSLR)- Frăția.
„Greva generală va fi susținută în următoarele sectoare de activitate, puternic reprezentate în cadrul Confederației noastre: energie, petrol, gaze; transporturi; lemn și mobilă; textile și pielărie; agricultură; sănătate; învățământ; administrație publică; chimie; comunicații; asistență socială”, anunță Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România – Frăția.
Sindicaliștii mai spun că vor anunța data protestului după ce vor strânge 500.000 de semnături.
Președintele PSD spune, însă, că „oamenii normali la cap nu vor scădea salariile angajaților” și că punctele de vedere ale reprezentanților diferă în funcție de întrevederila la care iau parte: una spun atunci când sunt discuții restrânse, alta atunci când e vorba despre negocieri extinse, opinie susținută și de premierul Mihai Tudose.
„Marți am avut consiliul tripartit, Guvern-sindicate-patronate. O parte dintre sindicate a fost foarte vehemente, unele cu o logica din asta strâmbă, plecând de la faptul că închidem țara, că n-o să se mai înmulțească nici albinele. Noi le arătăm cifrele, ei zic că nu, că au ei alte calcule. (…) Încercăm să vedem ce este în spatele acestei încăpățânări de a recunoaște realitatea și că, de fapt, e o măsură bună și toată lumea are de câștigat”, a declarat primul ministru.