Prima pagină » Știri » Coabitarea Ponta-Băsescu la CSM. Tiberiu Nițu a fost „reinventat” de secția de procurori a Consiliului

Coabitarea Ponta-Băsescu la CSM. Tiberiu Nițu a fost „reinventat” de secția de procurori a Consiliului

Coabitarea Ponta-Băsescu la CSM. Tiberiu Nițu a fost
Secția de procurori a CSM și-a motivat avizul pozitiv acordat lui Tiberiu Nițu propus pentru funcția de procuror general. În mai puțin de șase luni CSM și-a schimbat radical părerea fațp de Nițu.

Secția de procurori a CSM și-a motivat avizul pozitiv acordat lui Tiberiu Nițu propus pentru funcția de procuror general. În mai puțin de șase luni CSM și-a schimbat radical părerea față de Nițu. Dacă în decembrie 2012 Nițu era catalogat drept nepregătit pentru funcția de procuror general, acum CSM spune că acesta are toate calitățile pentru a conduce parchetul. CSM spune că Nițu s-a reabilitat, dar în realitate interviul live din fața secției de procurori a candidatul lui Ponta a arătat același lacune:  nu cunoaște noile coduri, autocontrol scăzut și nu a fost covingător în răspunsurile sale.

VEZI AICI AVIZUL ACORDAT DE CSM

CSM a emis avizul pozitiv pentru Tiberiu Nițu propus de Victor Ponta pentru funcția de procuror general. CSM a constat că Tiberiu Nițu a îndeplinit toate exigențele petntru a ocupa funcția de procuror general. „Secția pentru procurori reține că domnul Tiberiu Nițu a avut o serie de de inițiative în modernizarea managementului Ministerului Public, a demonstrat receptivitate la criticile formulate formulate de Secția pentru procurori cu ocazia interviului din 22 noiembrie 2012, constatându-se totodată disponibilitatea sa de a colabora cu întreaga echipă propusă de ministrul justiției pentru conducerea Parchetului General, DNS, și DIICOT”

Evaluarea CSM din 2012: Nițu are un autocontrol scăzut și nu rezistă la stres

După prima audiere din CSM din decembrie 2012 Tiberiu Nițu a primit aviz negativ. În motivarea avizului negativ membrii secției de procurori îl caracterizau pe Nițu drept incompetent pentru a conduce Parchetul General.

În raport se menționa că Nițu nu cunoaște noile coduri de procedură penală că nu a prezentat soluții concrete. Audierea sa de pe 8 mai nu a fost diferită față de cea din decembrie. Planul de management în linii mare a fost același cu cel din decembrie 2012. În decembrie anul trecut CSM spune despre Nițu că are un autocontrol scăzut. „Din desfășurarea interviului, s-au sesizat în privința candidatului un autocontrol scăzut, o rezistență scăzută la stres, irascibilitate, o scăzută capacitate de mobilizare și adaptare la interviu, precum și o spontaneitate redusă”, se arată în evaluarea CSM

CSM 10 mai 2013: Nițu are calitățile necesare pentru funcția de procuror general

Tiberiu Nițu a fost reabilitat în întregime de către CSM. Dacă în urmă cu jumătate de an CSM considera că Nițu nu este apt să conducă Parchetul General acum aceeași instituție are numai cuvinte de laudă la adresa canidatului propus de Ponta. „Având în vedere aspectele mai sus prezentate, Secția pentru procurori apreciază că domnul procuror Tiberiu Mihail Nițu întrunește abilitățile necesare funcției de procuror general al Parchetului General, din punctul de vedere al viziunii manageriale, al compatibilității acesteia cu viziunea celolalți procurori nominalizații în echipă și al capacității personale de urmări implementarea acestor obiective”, se menționează în evaluarea avizului pozitiv dat acum de CSM

CSM decembrie 2012: Nu întrunește condițiile și exigențele necesare funcției de procuror general

Concluzia Secției de procurori a CSM după procedura din decembrie 2012 era una fără echivoc: Nițu nu este bun pentru a conduce Parchetul General. Relevantă este următoare concluzie: „Nu întrunește condițiile și exigențele necesare funcției de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Just:iție, nu doar din punctul de vedere al lipsei unei viziuni strategice asupra managementului Ministerului Public, dar și din perspectiva structurii de personalitate, respectiv a abilității de a relaționa cu personalul, de a empat:iza și de a reuși motivarea și mobilizarea acestuia în vederea participării la realizarea obiectivelor Ministerului Public, toate pe fondul unei rezistențe scăzute la stres și al unei disponibilități. limitate la efort susținut”.

Nițu a eșuat și la al doilea interviu la CSM

Explicația CSM pentru avizul pozitiv potrivit căreia Tiberiu Nițu a reușit în cele șase luni să se autodepășească este una care nu se susține în mod real. Interviul în fața secției de procurori a CSM a relevat că Tiberiu Nițu are același carențe: nu cunoaște noile coduri, autocontrol scăzut și nu a fost covingător în răspunsurile sale.

De acestă dată, din componența secției a lipsit Daniel Morar, cel care la precedentul interviu l-a supus unor întrebări dificile, la care Nițu nu a reușit să răspundă. Chiar și fără Morar, Nițu a avut parte de o comisie total ostilă, el având multe momente în care nu a fost convingător în răspunsuri.

Președinta CSM, Oana Hăineală, l-a întreabat ce impact are intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă asupra secțiilor maritime din parchete. „Nu am făcut o analiză. Voi aprofunda această chestiune”, a răspuns Nițu. Oana Hăineală i-a explicat, că prin intrarea în vigoare, Noul Cod de Procedură Civilă are ca efect desființarea secțiilor maritime din parchete.

La multe din întrebările comisiei, Tiberiu Nițu a răspuns cu fraze standard sau platitudini, fără a prezenta soluții clare la problemele ridicate. Un astfel de exemplu este și răspunsul său la întrebarea adresată de procurorul Florentina Gavadia referitor la măsurile pe care le va lua pentru implementarea noilor coduri. „Nu voi lua măsuri singur. Desigur, fiecare are o părere bună despre sine care vine dintr-un respect intrinsec, dar unde sunt mai multe minți, soluțiile sunt mai bune. Voi lua măsuri împreună cu dumneavoastră. În noul cod, sunt noțiuni noi precum răzbunarea. Trebuie să lucrăm pe mai multe paliere. Eu aș lucra pe cunoașterea codurilor. La noile tehnici de supraveghere este introdusă pătrunderea în locuință pentru monitorizare. Trebuie să vedem cum se face asta”, a răspuns Tiberiu Nițu.

Tiberiu Nițu nu a reușit să ofere un răspuns concret atunci când a fost întrebat care este opinia sa față de modificarea din Codul de Procedură Penală conform căreia judecătorii vor avea posibilitatea să decidă dacă acceptă sau nu trimiterea în judecată a unui dosar. „Cât timp este un proiect de lege, din ce am citit eu pe Internet, argumentele celor care au introdus acest amendament…. E greu să cred că vom avea o asemenea prevedere. Nu cred că va trece de votul în plen. Ce poți face când aplici o lege? Ne vom ordona în așa fel activitatea încât soluțiile să fie legale și temeinice”, a răspuns Nițu.

Autor

Citește și