Coadă de peste 200 de mașini în Vama Albița după introducerea unor noi reguli

Coadă de peste 200 de mașini în Vama Albița după introducerea unor noi reguli
Publicat: 15/11/2013, 19:07
Actualizat: 06/02/2016, 07:14

Peste 200 de mașini așteaptă la rând de mai multe ore, vineri seară, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița, pe sensul de intrare în țară, după ce Autoritatea Națională Vamală a introdus reguli noi pentru cei care intră în România dinspre Republica Moldova, coada intinzându-se pe sute de metri.

Introducerea unor noi reguli pentru cei care tranzitează punctele de trecere a frontierei spre România din țările care nu sunt în spațiul Uniunii Europene a creat un adevărat haos în Vama Albița, cea mai importantă de pe granița de est a României, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste 200 de mașini sunt la rând de ore întregi în așteptarea șoferilor și a pasagerilor de a intra în România, în condițiile în care toți cei care tranzitează Vama Albița sunt obligați să completeze un formular nou, în care trebuie să menționeze toate bunurile din bagaje introduse în țară.

În pofida aglomerației, doar doi vameși sunt responsabili cu introducerea datelor din formular în calculatoarele conectate la baza națională a Autorității Naționale Vamale.

„Este o bătaie de joc cum nu vă puteți imagina. Am înaintat cinci metri în trei ore, în condițiile în care sunt câte trei mașini pe rând, iar coada a ajuns până pe podul de peste Prut. Trebuie să trecem în acel formular dacă avem un buchet de flori, un pliculeț de cinci grame de zahăr, un kilogram de fasole și așa mai departe. Cred că, în sfârșit, s-a terminat cu evaziunea fiscală din România. În ritmul în care se merge, pot să spun că aș fi norocos dacă trec granița mâine dimineață”, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX Cătălin Popa, oficial al echipei de fotbal FC Vaslui.

Reprezentanții Direcției Regionale Vamale Iași nu au putut preciza când se va sfârși aglomerația din Vama Albița, susținând că lucrurile vor merge mai greu în această perioadă, până când se va constitui o bază de date.

„Toți pasagerii care intră în România sunt introduși într-o bază de date cu conținutul bagajelor pentru a se putea monitoriza mai bine produsele care se vând pe piața neagră. Când vor trece a doua oară prin vamă, lucrurile se vor simplifica. De aceea, pot să vă spun că ceea ce se întâmplă acum în Vama Albița este o chestiune de moment”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale Vamale Iași, Liana Vasiliu.

Potrivit acesteia, copiii, gravidele și persoanele cu diverse afecțiuni medicale vor avea prioritate la tranzitarea punctului de trecere a frontierei.

Potrivit unui ordin al președintelui ANAF care a intrat în vigoare vineri și care prevede că pot fi aduse două pachete de țigări, un litru de alcool, un litru de ulei sau un kilogram de zahăr, o persoană poate introduce în țară, din afara UE, țigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămână.

Mãsurile sunt incluse într-un ordin al președintelui ANAF, cu circuit intern, privind aprobarea instrucțiunilor referitoare la anumite categorii de bunuri care pot fi introduse în țară de călători în bagajele personale, și au dus la o perioadă mai mare de așteptare la controlul vamal, întrucât presupun completarea unei declarații.

La frontierele externe ale comunității europene (Serbia, Ucraina și Republica Moldova) se vor aplica instrucțiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale, pe lista de 22 de produse aflându-se produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori și plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâțe, fructe și legume proaspete.

Astfel, începând de vineri o persoană poate introduce, o singură dată la șapte zile, cel mult două pachete de țigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr și 15 kilograme de făină.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
Primești amendă pe loc și ai probleme mari cu vecinii. Regula pe care mulți proprietari...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu