Cocoș, Sandu și „Niro” și-au recunoscut faptele în dosarul Microsoft. „Am fost cel mai prost ministru din istoria României”
Oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru, fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și fostul primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan au fost audiați, luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în dosarul privind achiziția de licențe „Microsoft”.
Cocoș, Sandu și Dumitru au cerut instanței să fie judecați prin procedura simplificată, susținând că recunosc în totalitate faptele de care sunt acuzați de procurori. Cei trei au povestit în fața instanței cum s-a făcut traficul de influență și cum s-au încasat comisioanele în urma achiziționării de către Ministerul Comunicațiilor a licențelor Microsoft.
Instanța a admis cererea celor trei, ceea ce presupune că ar putea beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor care vor fi dispuse de judecătorii ICCJ.
Gheorghe Ștefan și-a susținut în continuare nevinovăția, el contestând acuzațiile formulate pe numele său în acest dosar.
În declarația dată în fața instanței, Gabriel Sandu, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, a recunoscut acuzațiile care i se aduc în dosar, respectiv luare de mită și spălare de bani, dar a menționat că a dat toți banii la PDL, partidul din care făcea parte, pentru finanțarea campaniei electorale.
Gabriel Sandu a arătat că, din punctul său de vedere, „a fost cel mai prost ministru din istoria României”.
„Fac politică din 1999 și am crezut că sunt un băiat deștept. Am ajuns însă la concluzia că am fost cel mai prost ministru din istoria României„, și-a început Sandu declarația dată în fața magistraților.
Acesta a arătat că îl cunoștea bine pe Gheorghe Ștefan, alături de care a susținut multe campanii electorale, atât financiar cât și organizatoric. În ce privește comisionul de patru milioane care i-a revenit ca urmare a afacerii Microsoft, Gabriel Sandu a arătat că i-a dat pe toți pentru campania electorală.
„Arăt că am stabilit cu Cocoș și cu Gheorghe Ștefan în mod separat să finanțez campania prezidențială și partidul cu câte două milioane. Deci, în total, patru milioane de euro”, a mai spus Gabriel Sandu.
Fostul ministru a mai arătat că, la un moment dat, Dorin Cocoș i-a spus despre ce este vorba și că trebuie să se vadă cu Claudiu Florică, după care să încheie contractul. Sandu a precizat că a propus o licitație internațională și 50.000 de ore de consultanță, însă propunerea sa a fost refuzată.
„Apoi am avut o nouă întâlnire cu Dorin Cocoș, care mi-a spus să nu mă mai port atât de dur cu domnul Florică și că ar trebui să accept termenii solicitați de acesta. La rândul său, domnul Gheorghe Ștefan mi-a transmis că trebuie să discut cu domnul Cocoș și că cei din partid sunt nemulțumiți că nu contribuim la campania electorală. În aceste condiții, am acceptat să facilitez afacerea, dar din comisionul meu am plătit la partid și pe materiale electorale”, a declarat fostul ministru.
La rândul său, Dorin Cocoș a povestit judecătorilor că, la începutul anului 2009, denunțătorul Claudiu Florică, atunci reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers în România, și Dinu Pescariu i-au propus să intervină la Ministerul Comunicațiilor pentru a le face conexiunea cu ministrul Gabriel Sandu, deoarece doreau să vândă ministerului aproximativ 90.000 de licențe Microsoft, spunându-i că sunt unici distribuitori și că prețul este unul foarte bun.
„Eu, personal, nu îl cunoșteam pe Sandu, dar știam că are o relație foarte bună cu Gheorghe Ștefan, care locuia frecvent la mine la hotel, motiv pentru care am apelat la acesta”, a spus Dorin Cocoș.
El a adăugat că, după câteva zile, a avut loc o întâlnire în patru, la care au mai participat Gheorghe Ștefan, Gabriel Sandu și Claudiu Florică. La acea discuție, potrivit lui Cocoș, Claudiu Florică a arătat că există un contract din 2004, dar trebuie reactualizat, pentru că a expirat, fiind vorba de aproximativ 100.000 de licențe Microsoft, care ar fi folosite oarecum ilegal de Guvern dacă nu s-ar prelungi contractul. Tot atunci, a mai spus Cocoș, s-a discutat și despre valoarea acelui contract, care ajungea la aproximativ 80 de milioane de euro, discountul oferit de Microsoft fiind undeva la 15-20 la sută din valoarea contractului.
Dorin Cocoș a adăugat că Gabriel Sandu nu a spus atunci nimic, însă câteva săptămâni mai târziu a avut loc o altă întâlnire, la care Sandu a arătat că într-adevăr licențele expiră, iar singurul furnizor de pe piață este Microsoft. Cu acest prilej, a mai arătat Cocoș, Claudiu Florică a venit cu propunerea de a împărți comisionul de 16 milioane de euro, urmând să primească fiecare câte patru milioane de euro, bani ce urmau să intre în posesia lor prin intermediul unui om de încredere desemnat de fiecare dintre aceștia. Banii au fost încasați de către Claudiu Florică, prin intermediul unei firme a acestuia deschisă în Irlanda, a adăugat omul de afaceri.
Dorin Cocoș a precizat că i-a spus lui Claudiu Florică să vireze partea sa în contul lui Dinu Pescariu și că dorește să folosească cea mai mare parte din sumă pentru campania PDL din 2009.
Cocoș a adăugat că, spre sfârșitul acelui an, Claudiu Florică l-a întrebat dacă este de acord să contribuie la plata unei sume de un milion de euro pentru Șerban Tănăsescu și Răzvan Radu, persoane cu funcții de conducere la banca UniCredit, care finanța contractul, propunere pe care Cocoș susține că a acceptat-o. Acesta a mai arătat că spre sfârșitul anului 2009, când a început campania electorală, l-a rugat pe Pescariu să plătească 500.000 de euro avans pentru o firmă din China și încă 300.000 de euro către o filială a aceleiași societăți, deschisă în Austri,a pentru materiale publicitare. Firma chineză urma să livreze 27 de containere cu materiale electorale, valoarea finală a mărfurilor ridicându-se la aproximativ 3,2 milioane de euro.
„Din comisionul obținut în urma afacerii Microsoft, mie mi-au rămas cam 1,2 milioane de euro, însemnând 700.000 ca împrumut bancar, sumă care apare și în declarația de avere a fostei mele soții Elena Udrea, și în jur de 500.000 de euro cash pe care Dinu Pecariu mi i-a plătit eșalonat”, a arătat Cocoș în declarația sa.
Niro a luat legătura cu Bittner
Și omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a dat o declarație completă, în care a arătat că a fost contactat de Dinu Pescariu, care l-a rugat să discute cu Alexandru Bittner, pentru ca acesta din urmă să își folosească influența la Guvern pentru avizarea contractului privind licențele Microsoft. Dumitru a spus că l-a sunat pe Alexandru Bittner la biroul acestuia și a avut ulterior o întâlnire în timpul căreia a înțeles că Bittner știa despre ce este vorba și a solicitat o sumă de 3,8 milioane de dolari.
Omul de afaceri a arătat că l-a anunțat pe Dinu Pescariu cu privire la suma cerută de Bittner, iar Pescariu a fost de acord, însă a menționat că nu are bani și a propus să intre în afacere și să achite el suma solicitată, urmând ca ulterior să recupereze banii. Nicolae Dumitru a mai spus că, într-o primă fază, a dat doar un milion de dolari, restul de bani plătindu-i în mai multe tranșe. Ulterior, potrivit lui Dumitru, Alexandru Bittner l-a contactat și i-a spus că lucrurile „merg greu la secretariatul general al Guvernului” și trebuie să ia legătura cu Șerban Mihăilescu.
„M-am întâlnit cu Șerban Mihăilescu, i-am spus despre ce este vorba, că am intrat în afacere și am garantat cu 3,8 milioane de dolari și i-am dat și lui, din proprie inițiativă, 800.000 de dolari, pentru a accelera afacerea, lucru care s-a și întâmplat. Între timp, i-am achitat și lui Bittner restul banilor, pe care i-am plătit cash, o parte din ei fiind duși chiar de către mine la biroul său, iar o altă parte au fost transmiși prin intermediul șoferului meu Manuel Bercu”, a arătat Nicolae Dumitru în declarația sa dată în fața instanței.
Omul de afaceri a adăugat că, după câteva luni, a avut o nouă întâlnire cu Bittner, care l-a anunțat că trebuie să dea încă un milion de dolari, lucru care s-a întâmplat, suma finală ridicându-se astfel la 4,8 milioane de dolari. Nicolae Dumitru a precizat că și-a recuperat banii după ce Dinu Pescariu ar fi deschis pe numele lui o firmă în Elveția, societate prin intermediul căreia a încasat, în total, șapte milioane de dolari, în urma unor contracte fictive de prestări servicii. Acesta a explicat că din suma de șapte milioane de dolari, 4,8 milioane au fost banii dați lui Bittner, restul fiind comisionul său.
Nicolae Dumitru a mai spus, în fața instanței, că în a doua jumătate a anului 2009 a fost din nou contactat de Dinu Pescariu, care i-a cerut 1,9 milioane de euro, sumă destinată lui Dorin Cocoș, care urma să-și exercite influența asupra Guvernului, tot în legătură cu licențele Microsoft.
„I-am dat bani personal lui Cocoș urmând ca apoi să-i recuperez din afacerea Microsoft. Precizez că am recuperat suma integral, plus un milion de euro de la Dinu Pescariu. Lui Cocoș i-am dat banii în tranșe, prima fiind în valoare de 400.000 de euro”, a spus Nicolae Dumitru.
La finalul audierilor, instanța a stabilit următorul termen de judecare a dosarului „Microsoft” în 3 noiembrie.
O parte din dosarul „Microsoft” a ajuns în instanță în 23 martie, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan fiind acuzați de trafic de influență și spălare de bani, iar Gabriel Sandu, de luare de mită și spălare de bani.
Potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi pretins și primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de Florică încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.
După trimiterea unei părți din dosar în instanță, procurorii DNA au continuat ancheta în cazul celorlalte persoane vizate.
În acest dosar sunt vizați și alți opt foști miniștri: Șerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu și Adriana Țicău.
Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere și din societățile implicate în derularea proiectului privind licențele Microsoft pentru școli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.
Contractul cadru de închiriere de licențe Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate, susțin anchetatorii.