Canicula care a lovit România în ultima perioadă ne determină să preferăm confortul încăperilor dotate cu aer condiționat scăpând din vedere riscurile la care ne supunem – uităm de virusurile care se dezvoltă într-un mediu umed, dar și precauțiile pe care trebuie să ni le luăm atunci când ieșim afară din case. Putem face șoc termic, avertizează medicii în situația în care diferența de temperatură dintre exterior și interior nu respectă valoarea ideală, respectiv de doar 5 grade Celsius. Asta înseamnă că dacă afară termometrul arată 38 de grade, în locuință temperatura la care este setat aparatul de aer conditionat nu trebuie să fie de 26 de grade, de exemplu.
Codul de caniculă a fost prelungit până vineri seara în București și în 12 județe din sudul și sud-estul țării. Potrivit avertizării transmise de Administrația Națională de Meteorologie, valul de căldură va persista în sudul și sud-estul țării, unde vor fi temperaturi maxime de 35-36 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități.
Avertizarea cod galben de caniculă a fost prelungită până vineri la ora 19.00, în București și județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Prahova, Brăila, Buzău, Vrancea, Galați, Tulcea și Constanța.
Atenție însă, avertizează medicii referitor la diferențele de temperatură dintre interior și exterior. În case sau la birouri suntem tentați să reglăm temperatura aerului din interior la 20 de grade pentru a ne „răcori”.
Greșit, spun specialiștii, recomandând ca în situația în care temperatura înregistrată la umbră ajunge la 40 de grade, în locuințe aerul condiționat să nu coboare sub 25 de grade. „Avem tendința de a da aerul condiționat la 16 grade. Riscurile la care ne expunem sunt mari: de la șoc termic, chiar și până la apariția infactului în cazul în care suntem cardiaci”, a declarant pentru gândul Elena Măgureanu, doctor Medicină de Familie.
Femeile însăcinate, vârstnicii, copiii și bolnavii cronici precum cardiacii sau diabeticii sunt cei mai afectați din cauza diferențelor prea mari de temperatură dintre interior și exterior. „Femeile însărcinate nu au ce să caute la soare, iar bolnavii cronici ar trebui să iasă afară după ora 18”, mai spune dr. Măgureanu.
Cum resimte organismul trecerea de la 20 de grade la 38 de grade Celsius
Medicii spun că în momentul în care ieșim de la 20 de grade la 38 de grade Celsius organismul reacționează imediat: începem să transpirăm abundent, avem senzație de disconfort, respirăm greu, ne crește tensiunea, avem urechile înfundate. Aceste efecte negative sunt resimțite de persoanele sănătoase pentru o scurtă perioadă de timp, deoarece corpul care capacitatea de a se readapta rapid noilor condiții.
Organismul reacționează și în momentul în care intrăm de la o temperatură ridicată – 38 de grade, de exemplu la una scăzută, de 16 grade. Diferențele de temperatură au efect imediat – sistemul imunitar poate scădea brusc, ceea ce echivalează cu risc crescut de sinuzite, rinite, otite, pneumonii, și bronșite.
„Organismul uman are nevoie de un confort termic. Atunci când ne aflăm într-o încăpere în care aerul condiționat este reglamat la 16 grade Celsius, corpul uman are de suferit. Ideal ar fi ca diferența de temperatură dintre exterior și interior să fie de 5 grade Celsius. Tot ce depășește această diferență ne afectează sănătatea”, explică pentru gândul Irina Manoliu, medic ORL.. „Atenție, aerul conțiționat este și un mediu propice pentru virusuri. Astfel, dacă filtrele de aer nu sunt curățate corespunzător, riscul apariției rinitelor și chiar a penumoniilor crește. Este ca și cum o persoană bolnavă ți-ar tuși în față”, punctează medicul Manoliu.
Cardiacii – risc de stop cardiorespirator, femeile însărcinate – risc de avort spon
Cardiacii care ies de la 16 grade la 38 de grade Celsius se expun riscului de stop cardiorespirator, motiv pentru care li se recomandă să iasă din casă după ora 18.
Femeile însărcinate trebuie să se protejeze în această perioadă. Potrivit medicilor ginecologi, valorile termice extreme pun în pericol viața fătului. Este risc de avort spontan, dar și de nașteri premature. Specialiștii atrag atenția că, după 30 de săptămâni, când sarcina este viabilă, canicula reprezintă un real pericol pentru viața fătului. În plus, gravidele trebuie să evite expunerea la soare și să se hidrateze corespunzător.
Dr. Irina Manoliu recomandă persoanelor care răcesc, chiar și în această perioadă, să se prezinte la medic.
Ce să mănânci și să bei în zilele toride
Pentru ca organismul uman să nu sufere din cauza temperaturilor ridicate, medicii recomandă o dietă adecvată acestei perioade. Astfel, roșiile, dovleceii, castraveții, pepenele și fructele de pădure nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic. „Roșiile conțin potasiu, vitamina C, fibre și sunt o sursă naturală de licopen, un fitonutrien care protejează pielea de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete, în timp ce dovleceii conțin 94% apă, sunt săraci în calorii și bogați într-o serie de nutrienți, printre care se numără acid folic, vitamina C, potasiu și betacaroten, iar pepenele, indiferent că e roșu sau galben, conține în proporție de 95% apă. Acest fruct este un aliment hidratant și răcoritor, ideal pentru zilele caniculare”, a declarat pentru gândul Mihaela Bilic, medic nutriționist. Alimentele bogate în proteine și glucide ar trebui evitate în zilele caniculare.
De asemenea, o hidratare corespunzătoare ne ajută să facem față temperaturilor caniculare. „Ar trebui să avem obligatoriu o sticlă cu apă cu noi, la temperatura camerei”, afirmă dr. Măgureanu. Zilnic trebuie să bem între 1,5 și 2 litri de apă. Evitați băuturile alcoolice, inclusiv berea, băutură preferată la orice ieșire în oraș.
„Persoanele care aleg să bea bere rece, crezând greșit că băutura îi răcorește, nu fac altceva decât se deshidratează datorită conținutului de alcool”, atenționează dr. Eduard Adamescu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul clinic Nicolae Malaxa din București.
Specialiștii spun că aceleași consecințe le are orice tip de alcool consumat în această perioadă – fie că vorbim despre băuturi tari – care au mai mult de 30% alcool (votcă, whiskey, gin, lichior), fie cele slabe – cu alcool sub 10% (vin, bere, șampanie). „Alcoolul produce deshidratare, deoarece blochează eliberarea de vasopresină (hormon care inhibă eliminarea apei prin rinichi – n. r.), iar urina va fi diluată și eliminată în cantitate mare”, explică dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist.
Crema cu factor de protecție folosită chiar dacă nu mergem la plajă
La rândul său, dr. Alis Grasu, șefa Serviciului de Ambulanță al Municipiului București recomandă folosirea cremei cu factor de protecție solară în zilele caniculare. „Ne vom da cu cremă pe zonele expuse, adică față, gât, mâini, picioare. Crema o vom aplica înainte de a ieși din casă. În cazul în care trebuie să petrecem mai mult timp expuși la soare, vom aplica crema o data la două ore”, punctează medicul.
Alegerea factorului se face în funcție de tipul de ten al fiecăruia dintre noi. Potrivit dermatologilor, pentru un ten deschis la culoare, sensibil și care se arde ușor, alegeți pentru oraș un FPS de minim 8, iar pentru expunere în plin soare (mare, munte), un factor de protecție de 30 sau chiar mai mare. Persoanele cu un ten mai închis la culoare, care sunt mai rezistente, pot opta, pentru oraș, pentru un FPS 15, iar pentru expunere directă, un factor de 25.
În zilele toride trebuie să ne protejăm și ochii, deoarece există riscul apariției arsurilor de retină. Astfel, oftalmologii recomandă folosirea ochelarilor de soare. Medicii atrag atenția că o pereche de ochelari cumpărată din talcioc sau de la tarabă, de proastă calitate, afectează vederea, odată cu înaintarea în vârstă. Dar pentru că bugetele sunt din ce în ce mai mici, prof. dr. Monica Pop spune că ochelarii de soare chiar și ieftini reprezintă o protecție pentru ochi în perioada caniculară.”Oferă protecție mai mică, dar sunt mai buni decât nimic. Pentru pacienții care au deja probleme cu vederea le recomand să nu renunțe la ochelarii de vedere. Lentilele pot fi adaptate astfel încât ochelarii să ofere și protecție solară”, spune prof. dr. Pop.
Persoanele care au ochii deschiși la culoare trebuie să acorde mai multă atenție razelor ultraviolete, deoarece sunt mai sensibile. Pe termen scurt, expunerea excesivă la ultraviolete se poate manifesta prin apariția arsurilor de corneene.