Mai bine de jumătate din țară se află, vineri, sub cod galben sau portocaliu de viscol, precum și sub cod galben de vânt puternic, potrivit ANM, citate de Mediafax. Zeci de localități au rămas deja fără curent electric și mai multe drumuri naționale din Moldova sunt închise. Vama Albița a fost închisă, ceea ce a dus la formarea unei coloane foarte mari de mașini pe drumul blocat de la ieșirea din Huși. Printre autovehiculele înzăpezite se numără și un autocar cu copii.
Prognoza METEO pe orașe. Află cum va fi vremea în următoarele zile
UPDATE 14:30 Circulația rămâne întreruptă pe 13 drumuri naționale.
Pe alte șapte drumuri naționale există restricții de circulație.
UDATE 14:20 Codul portocaliu de ninsori și viscol a fost înlocuit cu o atenționare cod galben pentru județele Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați. Vineri după-amiaza va continua să ningă în nordul și centrul Moldovei și în zona Carpaților Orientali, iar vântul va mai avea intensificări îndeosebi în jumătatea sudică a Moldovei, viscolind și spulberând zăpada, se arată în comunicatul ANM.
Codul galben se menține în 14 județe până vineri la ora 20:00.
Codul galben de vânt puternic a fost actualizat și va fi în vigoare până sâmbătă la ora 4 dimineața, afectate fiind mai multe județe din sudul Moldovei și din Muntenia.
Totodată, în prima parte a zilei de sâmbăta va ninge în sudul și sud-estul țării, iar vântul va depăși la rafală 40-50 km/h în Oltenia și Dobrogea și 55-70 km/h în Muntenia și sudul Moldovei viscolind ninsoarea, avertizează meteorologii.
Sursă: ANM
UPDATE 12:30 Punctul de frontieră Albița a fost deschis. 15 localități au probleme de alimentare cu energie electrică
„Decizia de a se închide temporar drumurile naționale și județene are ca prim scop protejarea persoanelor din trafic, dar are și obiectivul de ușurare a intervenției în sensul de dezăpezire a acestor drumuri”, a precizat Cătălin Chiper, secretar de stat în cadrul MAI.
În acest moment 15 localități au probleme de alimentare cu energie electrică, 11 drumuri naționale și 16 drumuri județene continuă să fie închise, iar punctul de frontieră Albița a fost redeschis, a precizat reprezentantul guvernului.
UPDATE 11:45 La această oră, niciun tren de călători nu este blocat, a anunțat Ministerul Transporturilor.
„Circulația feroviară pe raza județelor afectate de vremea nefavorabilă se desfășoară în condiții de iarnă. Compania Națională de Căi Ferate CFR recomandă publicului călător ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informații despre eventualele întârzieri care se pot înregistra în traficul feroviar din cauza vremii nefavorabile”, se arată în comunicatul transmis de Transporturi.
Cele mai afectate trenuri sunt cele care vin și pleacă spre județele din Moldova, au precizat pentru gândul reprezentanții CFR Călători, întârzierile trenurilor care circulă către și dinspre Constanța fiind cauzate de furturile de pe calea ferată.
UPDATE 10:35 „În ceea ce privește situația persoanelor, la acest moment, nu avem persoane blocate, dispărute sau localități izolate. Nu avem urgențe medicale la care nu se poate ajunge”, a precizat Cătălin Chiper, secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI)
„La această oră acționăm cu 952 de persoane și 731 de utilaje”, a adăugat secretarul de stat vineri, în cadrul unei declarații de presă ce a avut loc în jurul orei 10:30.
Cu privire la situația celor 30 de persoane, dintre care 14 copii, aflate într-un autocar ce se îndrepta către Vama Albița, punct de frontieră închis la această oră, Chiper a precizat că aceștia au fost opriți în orașul Huși, unde li s-a oferit asistență și cazare. Cele 30 de persoane sunt cetățeni moldoveni care se întorceau dintr-o excursie din Bulgaria.
Județele Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați și, parțial, Buzău se află vineri, în intervalul 4.00 – 20.00, sub cod portocaliu de viscol, fiind prognozate ninsori abundente și vânt puternic, care va putea depăși 70 de kilometri pe oră, potrivit unei avertizări emise de ANM, informează Mediafax. Avertizarerea inițială era prevăzută să expire la ora 14.00, însă a fost prelungită ulterior.
De asemenea, ANM va anunța codul galben de vânt puternic în Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Argeș, Mehedinți, Dolj, Olt, precum și în alte zone din Dobrogea și Muntenia.
Tot până vineri seara, la ora 20.00, va fi menținut și codul galben de viscol anunțat anterior în județele Suceava, Botoșani, Harghita, Covasna, Brăila, Tulcea și, parțial, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Brașov și Dâmbovița.
SURSA: ANM
Drumuri închise din cauza viscolului
Opt drumuri naționale din Moldova sunt închise, vineri dimineață, din cauza ninsorii și a viscolului, a anunțat vicepremierul Liviu Dragnea, la Comandamentul de iarnă de la Guvern.
Liviu Dragnea a precizat că drumurile naționale cu tronsoane de circulație închise sunt: DN 23A Gologanu – Ciorăști (județul Vrancea), DN 23B, Măicănești – Ciorăști (județul Vrancea), DN 2N Bogza – Dumbraveni (județul Vrancea), DN 22 Râmnicu Sărat – Băile (județul Buzău), DN 24B Huși – Albița (județul Vaslui), DN 24D Bârlad (județul Vaslui) – Tulucești (județul Galați) și DN 11A Adjud (județul Vrancea) – Bârlad (județul Bârlad) și DN26 Murgeni (județul Vaslui) – limită județul Galați.
Vicperemierul a mai spus că ninge abundent în județele Iași și Vaslui.
Dragnea amenință „veriga slabă” la comandamentul de iarnă
Vicepremierul Liviu Dragnea a criticat conducerea Companiei de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) pentru modul în care a prezentat informațiile în Comandamentul de iarnă convocat vineri la Guvern, atenționând că este „veriga slabă” și că este ultima dată când acceptă „această bâlbă națională”, mai informează Mediafax.
„Ori veniți aici să informați, ori nu”, le-a spus Liviu Dragnea membrilor CNADNR, în ședința Comandamentului.
Ministrul delegat Dan Șova, în coordonarea căruia funcționează CNADNR, nu a fost prezent la Guvern pentru această ședință.
Dragnea a subliniat că nu mai sunt probleme cu consiliile județene, dar au apărut acum dificultăți cu CNADNR.
Vicepremierul a precizat că CNADNR are „cele mai multe contracte sau toate contractele” pentru drumurile naționale și trebuie să prezinte informații precise despre ce se întâmplă cu intervențiile pe aceste drumuri.
La ședința Comandamentului, mai multe autoritățile locale au reclamat că nu au putut comunica eficient cu reprezentanții CNADNR în ultimele zile, cu atât mai puțin în ultimele ore.
Peste 17.000 de consumatori, fără curent electric
Peste 30 de localități la nivel național, însumând mai mult de 17.650 consumatori, au rămăs fără alimentare cu energie electrică în urma evenimentelor meteorologice din ultimele ore, cea mai gravă situație fiind în județul Buzău, cu 13 de localități afectate.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Electrica Buzău, Mihaela Lungu, vineri, la ora 5.00, 19 comune buzoiene erau nealimentate cu electricitate, total sau parțial, dar între timp lucrătorii au reușit să remedieze o parte dintre defecțiuni, astfel încât, la această oră, în județ mai sunt 13 localități fără curent electric.
Printre localitățile care nu sunt alimentate cu energie electrică se numără Mărăcineni, Vadu Pașii, Poșta Câlnău, Largu, Cilibia, Luciu, Săgeata sau Robeasca.
În prezent, 26 de echipe de angajați de la societatea de distribuție a energiei electrice se află pe teren și încearcă să remedieze avariile provocate de viscolul puternic.
De asemenea, din cauza viscolului, traficul pe DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila este închis, iar mai multe utilaje de la drumuri intervin pentru îndepărtarea zăpezii. În total, pe drumurile naționale din Buzău acționează 36 de utilaje cu 40 de lucrători.
Conform datelor Ministerului Energiei prezentate, vineri, la Comandamentul de iarnă de la Palatul Victoria, la ora 07.00, unsprezece rețele de transport al energiei electrice erau afectate, iar alte șase au fost parțial afectate, având ca rezultat întreruperea curentului electric la circa 17.650 de consumatori.
În jurul orei 9.30, ministrul Internelor, Radu Stroe, prezent la ședință, a precizat că numărul localităților fără curent electric în județul Buzău a crescut de la 13 la 20.
Pentru remedierea defecțiunilor, nouă echipe se aflau pe teren în Buzău, două la Brăila și trei la Galați, a arătat reprezentantul Ministerului Energiei, care a adăugat că întreaga conducere a companiei Electrica Muntenia Nord a fost „consemnată” la serviciu pentru organizarea echipelor suplimentare.
Rafale de peste 70 km/h
Inițial, codul galben de vânt puternic va fi anunțat pentru Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Argeș, Dâmbovița, iar ulterior, în jurul orei 4.00, sâmbătă, va fi lansat un al doilea mesaj de cod galben, pentru Mehedinți, Dolj, Olt, precum și în alte zone din Dobrogea și Muntenia, până la Vrancea și Galați.
De la ora 14.00, sâmbătă, până duminică dimineața vor fi sub cod galben Muntenia, Dobrogea, Bacău, Vaslui, Buzău, Vrancea, Galați, pentru vânt puternic. Există însă posibilitatea ca, în acest interval, Vrancea și Buzău să intre din nou sub cod portocaliu.
Județele Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați și, parțial, Buzău se află vineri, în intervalul 4.00 – 14.00, sub cod portocaliu de viscol, fiind prognozate ninsori abundente și vânt puternic, care va putea depăși 70 de kilometri pe oră, potrivit unei avertizări emise joi seară de ANM.
Administrația Națională de Meteorologie avertizează astfel că în sudul și centrul Moldovei va ninge și se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări ce vor depăși la rafală 70 de kilometri pe oră, vizibilitatea urmând să fie redusă de viscol la sub 50 de metri.
În județele Vrancea, Bacău, nordul județului Galați și în zona de munte a județului Buzău, ninsoarea va fi mai puternică în prima parte a intervalului, apoi va slăbi în intensitate, dar vântul va continua să bată cu putere viscolind și troienind zăpada, se precizează în avertizare.
Tot vineri, în intervalul 4.00 – 14.00, județele Suceava, Botoșani, Harghita, Covasna, Brăila, Tulcea și, parțial, Buzău, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Brașov, Prahova și Dâmbovița se vor afla sub cod galben de viscol, potrivit unei atenționări emise de ANM.
Astfel, va ninge în Moldova și în zona Carpaților Orientali și a Munților Bucegi, iar în primele ore va continua să plouă abundent în nordul Dobrogei și al Munteniei, fiind totodată condiții de polei.
În estul și sud-estul țării, vântul va avea intensificări susținute, cu viteze ce vor depăși la rafală 50 – 60 de kilometri pe oră.
Potrivit ANM, vor fi ninsori și în partea de vest, nord-vest și centrul țării, izolat mai consistente în Transilvania.
De asemenea, meteorologii au actualizat atenționarea cod galben de precipitații și viscol emisă miercuri.
Precipitații de peste 25 de litri pe metru pătrat
Astfel, de joi seară și până vineri la 4.00, sunt sub atenționare estul, sudul și, parțial, centrul, țării, respectiv județele Iași, Vaslui, Bacău, Neamș, Harghita, Covasna, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Ialomița, Constanța, Călărași, Ilfov, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin și, parțial, Sibiu și Brașov.
Potrivit ANM, începând din seara zilei de joi, în sudul și sud-estul țării vor fi precipitații însemnate cantitativ, local peste 25 de litri pe metru pătrat, sub formă de ploaie în Dobrogea, Muntenia și Oltenia, mixte în sudul Banatului și mai ales ninsori în cea mai mare parte a Moldovei și la munte. Pe arii restrânse, se va semnala polei. În toate aceste regiuni, vântul va avea intensificări susținute, cu viteze la rafală de 50-60 de kilometri pe oră.
În județele Vrancea, Bacău, nordul județului Galati și în zona de munte a județului Buzău, precum și în Carpații de Curbură, vântul va depăși la rafală 60 de kilometri pe oră și va fi viscol cu precădere în a doua parte a intervalului.
Vremea rea până duminică
Vineri, în intervalul 14.00 – 20.00, vor rămâne sub cod galben județele Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Covasna și, parțial, Buzău, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsud și Maramureș.
Astfel, vineri după-amiază, va continua să ningă în nordul și centrul Moldovei și în zona Carpaților Orientali, iar vântul va mai avea intensificări îndeosebi în jumătatea sudică a Moldovei, viscolind și spulberând zăpada.
Potrivit ANM, intensificări temporare ale vântului vor mai fi și în Muntenia și Dobrogea, iar în Transilvania va continua să ningă.
Meteorologii mai spun că, începând din noaptea de vineri spre sâmbătă și până duminică, temporar vor fi ninsori și intensificări ale vântului în sudul și sud-estul țării.