De la butoanele comandamentului de iarnă al Guvernului, vicepremierul Gabriel Oprea le-a transmis prefecților că e gata să scoată tancurile și taburile din unitățile militare pentru a tracta mașinile surprinse de viscol pe drumuri sau căzute în șanțuri din cauza vizibilității reduse. „Unde aveți drumuri izolate, bateți la ușa unităților militare. Unde e nevoie de tancuri, de taburi, vor fi puse la dispoziție”, a spus el la începutul videoconferinței cu prefecții de la Ministerul de Interne. Același mesaj a fost reluat și la final, după ce șeful Statului Major General, gen. Ștefan Dănilă, a arătat că armata „este pregătită să acționeze atunci când va fi solicitată”.
„Am vorbit cu ministrul Dușa. În momentul în care aveți mașini în șanț, bateți la ușa unităților militare, vin cu utilaje grele, au taancuri, au taburi, vi le pun la dispoziție, acesta e ordinul”, a insistat Oprea.
Trei austostrăzi și 18 drumuri naționale sunt închise în sudul și sud-estul țării din cauza viscolului și a vizibilității reduse și pe alte câteva porțiuni este intezis accesul mașinilor mari. Un accident în lanț pe A2, în care au fost implicate 10 autorurisme, a blocat între București și Pitești, la kilometrul 56, sute de mașini întinsetimp de mai multe ore pe câțiva kilomteri. Peste 100 de localități din sud au rămas fără curent electric. Cele mai mari probleme sunt însă în județul Buzău, în care au fost închise mai multe porțiuni de drum între care și E 85, între Afumați și Focșani.
Din datele transmise oficial de comandament două persoane au fost rănite, 32 sunt blocate în trafic la această oră, două localități sunt complet izolate și 19 trenuri au fost anulate.
Oprea dă ultimatum prefecților: „Cine nu este prezent la datorie va pleca acasă”
Bilanțul prezentat la Interne diferă însă de cel pe care imaginile de la fața locului îl conturează la această oră în mai multe județe din țară și chiar de cel al CNADNR. Astfel, dacă CNADNR a anunțat închiderea a 3 autostrăzi și 18 drumuri naționale înainte ca videoconferința să înceapă, Oprea a dat ca date certe un număr de doar 14 drumuri naaționale blocate de viscol.
„Va fi cod portocaliu în 18 județe și București. În 7 județe avem cod galben, Efectele la nivel național sunt:2 localități izolate, 47 de comune și 71 de sate fără curent electric, persoane rănite – 2, persoane blocate în trafic – 32, în Ialomița, Dâmbovița și Brăila, autostrăzi blocate – 3, autostrăzi și drumuri închise – 14, drumuri județene blocate – 9, închise – 17, efective pregătite pentru intervenție – 9153, alte mijloace – 2342. Acest cod portocaliu se poate transforma oricând în cod roșu”, a avertizat el, dându-le un ultimatul prefecților: „Cine nu este prezent la datorie va pleca acasă”.
Până la ora 15.00, potrivit secretarului de stat Raed Arafat, nu au existat victime ale zăpezii. „Au fost accidente pe A1, A2, A3. Din fericire nu au fost decese și nu au fost victime grave. O mașină care transportă o echipă pentru prelevare de orgaane s-a oprit între județe. A fost preluată echipa. Există cazuri în Prahova, Sibiu – e în curs de transfer un copil de 1 an și patru luni care trebuie operat -, sunt în curs de rezolvare. Dimineață a fost o tentativă de sinucidere la lacul Colentina. O femeie care s-a aruncat în apă a fost scoasă de un polițist. decesul a fost anunțat din păcate în jurul orei 14.30″, a fost bilanțul lui Arafat.
În timpul videoconferinței, de la Olt a venit însă vestea că un angajaat al CNADNR a făcut stop cardiac în timp ce ajuta la deszăpezire.
Pricopie: „Unde nu sunt curățate drumurile se pot suspenda cursurile”
De la Buzău, ministrul Educației a anunțat prefecții că li s-a dat tuturor inspectoratelor județene undă verde pentru a analiza situația meteo de la caz la caz și de a suspenda cursurile în școli sau în grădinițe începând de luni. Chiar dacă vremea se schimbă în bine, Pricopie spune că li se poate da elevilor o vacanță de câteva zile dacă drumurile nu sunt curățate. „Am luat legătura de dimineață cu toate inspectoratele școlare. Inspectorul școlar are dreptul să suspende cursurile dacă este cazul. Recomandarea mea este ca suspendarea să se facă și dacă vremea s-a ameliorat, dar drumurile nu sunt curățate”, a arătat ministrul.
O altă variantă luată în calcul este suspendarea cursurilor numai pentru copiii mici sau elevii de școală primară ori gimnazială. „Se pot suspenda cursurile și numai pentru anumite cicluri. Nu cred că putem scoate copii de grădiniță sau de școală din casă dacă drumurile nu s-au curățat. Mâine, în intervalul 12.00-17.00 se va face această evaluare ca să anunțăm în timp util”, susține Pricopie.
Cum va fi vremea. București rămâne sub cod galben până luni. Scenariul codului roșu
Tot mâine vor fi disponibile, cel mai probabil, datele care să determine sau nu, declanșarea codului roșu pentru zone din sud-estul țării, a arătat directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Ion Sandu.
„Județele din sud-vest, până la limita județului Olt vor ieși de sub cod portocaliu și vor intra sub cod galben. Intensitatea vântului și a zăpezii scade, nu se oprește. Județele din sud-est, inclusiv Constanța, care sunt sub cod portocaliu rămân sub cod portocaliu până mâine seară, dar să vedem evoluția intensității. București va rămâne sub cod galben până luni dimineață, dar Bărăganul și Dobrogea vor rămâne, probabil, sub cod portocaliu până luni. Nu se va emite cod roșu pentru tot S-E, dar nu excludem posibilitatea pentru un anumit interval, pentru o anumită zonă”, a anticipat Sandu.
Prognoza actuală arată că „mâine vântul va fi mai slab decât astăzi, numai că vom avea strat de zăpadă mai mare”, ceea ce va îngreuna deplasarea. „Dacă la București azi avem strat de zăpadă de 15 cm, mâine vom avea de 25″, a estimat Sandu.
Pasagerii CFR, captivi în trenuri blocate. Mănescu: „Le dăm banii înapoi”
Pe căile ferate, bilanțul oficial indică „19 trenuri anulate din cauza viscolului și 32 care au întârziat între 60 și 225 de minute”. „Se va restitui întreaga contravaloare a biletelor, își pot cumpăra bilete și în trenuri, dar îi rugăm ca înainte de călătorie să apeleze gara”, le-a transmis Mănescu călătorilor.
Sugestii pentru populație, în special pentru turiști, a avut și ministrul Mediului, Rovana Plumb. „Rog turiștii să fie atenți la zonele cu cod portocaoliu și solicit Romsilva să încerce să nu mai permită intrarea turiștilor în aceste zone pentru că se expun unui risc major”, a spus ea.