COD ROȘU
ANM a emis, vineri, o avertizare cod roșu de caniculă, valabilă, pentru sâmbătă, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în municipiul București. De asemenea este vizată și zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, unde se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade.
„Sâmbătă, 1 iulie, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în municipiul București și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42…44 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat”, anunță ANM.
COD PORTOCALIU și GALBEN
Totodată, județele Tulcea, Constanța, Brașov, Covasna, Botoșani, cea mai mare parte a județelor Mehedinți, Gorj și Suceava, precum și în nordul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău și vestul județelor Vrancea, Bacău și Neamț se vor afla, sâmbătă, sub avertizare cod portocaliu de caniculă, potrivit Mediafax.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 36 și 38 de grade, iar în zona montană vor fi cu mult mai ridicate decât normele perioadei. Totodată, județele Mureș, Harghita, Sibiu, nordul județelor Mehedinți și Gorj și vestul județului Suceava se vor afla sub cod galben de caniculă, disconfortul termic fiind ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa între 33 și 36 de grade.
În după-amiaza zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, local în nordul, centrul și nord-estul țării, precum și în zona de munte, mai ales în Carpații Orientali, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se vor semnala vijelii, grindină și averse torențiale.
Duminică, în sudul țării vor mai fi temperaturi maxime în jurul a 35 de grade la amiază, dar spre seară și noaptea instabilitatea atmosferică se va accentua, iar în Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei vor fi averse torențiale, vijelii și grindină și se vor cumula cantități importante de apă.
COD PORTOCALIU
În ceea ce privește ziua de astăzi, ANM a emis o avertizare cod portocaliu de caniculă, urmând ca valul de căldură să persiste și să se accentueze în cea mai mare parte a țării, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind „pragul critic de 80 de unități”.
„În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade”, mai precizează ANM.
Avertizările meteo vin în condițiile în care, cu două zile în urmă, ANM anunța că ia în calcul, pentru vineri, posibilitatea emiterii unui cod roșu de caniculă.
„În cursul dimineții de vineri, este posibil pe baza materialelor de la acest moment să luăm în considerare emiterea unui cod roșu de caniculă pentru zonele Oltenia și Muntenia pentru că în aceste zone se anticipează valori de peste 40, 42, posibil izolat, 43 de grade în special în Lunca Dunării. Ținând cont de perioada în care ne aflăm, sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie, prin atingerea acestor valori, este posibil să înregistrăm ca aceste zile să fie cele mai călduroase zile din istoria măsurătorilor meteorologice pentru că, în mod obișnuit, în data de 1 iulie, la nivelul României, maximele absolute sunt situate între 35 și 37 de grade”, anunța Elena Mateescu, director executiv Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
În ceea ce privește modul în care ne putem proteja de caniculă, potrivit managerului general al Serviciului de Ambulanță București- Ilfov, Alis Grasu, trebuie să consumăm cel puțin doi litri de lichide pe zi, să evităm băuturile alcoolice, cele foarte dulci și cele cu un conținut ridicat de cofeină, iar, dacă ieșim, să bem un pahar de apă la o oră.
„Un rol foarte important îl are hidratarea organismului. Se vor consuma doi litri de lichide pe zi, apă minerală, apă plată, sucuri naturale, ceaiuri neîndulcite sau puțin îndulcite. Se vor evita băuturile alcoolice, băuturile foarte dulci și băuturile cu un conținut foarte ridicat de cofeină. Toate acestea cresc diureza și accelerează eliminarea apei din organism. Trebuie avut grijă ca în intervalul 11.00 -18.00 să nu avem expuneri voluntare la soare. Dacă stăm mai multă vreme în căldură și în soare, va trebui să altern[m la o oră, cel puțin 10 minute de pauză într-o incintă ventilată și să ne hidratăm corespunzător. Nu trebuie să așteptăm să apară senzația de sete. Trebuie să se consume un pahar din lichidele amintite la o oră”, a declarat Alis Grasu, potrivit Mediafax.