Este o luptă contracronometru în Italia pentru salvatorii care trebuie să ajungă la oamenii blocați în propriile case din cauza apelor revărsate ale râurilor. În zonele unde nu există nicio cale de acces la sol, sinistrații sunt recuperați de pe acoperișuri sau din podurile locuințelor cu elicopterele.
Oamenii sunt ridicați unul câte unul și urcați în aparatele de zbor, apoi duși în zone sigure.
În alte părți afectate de inundațiile devastatoare, salvatorii intervin cu bărci, merg din casă în casă unde verifică dacă e cineva în pericol.
Au fost ploi rar întâlnite până acum, care în câteva ore au ridicat nivelul râurilor până s-au revărsat, regiunea Emilia-Romagna fiind una dintre cele mai afectate zone.
Toate cursurile de apă dintre Rimini şi Bologna, douăzeci şi unu în total, s-au revărsat între miercuri şi joi dimineaţă, inundând vaste zone din Romagna, scrie agenţia de presă Ansa.
Faenza, o parte din Cesena şi Forlì şi multe alte centre mari locuite au ajuns sub apă.
În unele zone, debitul apelor a crescut în câteva minute, ajungând chiar şi la etajele superioare ale caselor.
#Maltempo #EmiliaRomagna, continua il lavoro delle squadre dei #vigilidelfuoco impegnati in soccorso alla popolazione colpita dall’#alluvione. Nella clip video la ricognizione aerea dell’elicottero Drago VF152 sulla zona di #Forlì [#17maggio 16:30] pic.twitter.com/W2uI8o6q5o
— Vigili del Fuoco (@vigilidelfuoco) May 17, 2023
Au murit opt persoane care nu au reuşit să se salveze şi au rămas prinse la etajele inferioare ale caselor sau în maşini.
Furia inundaţiilor a provocat şi moartea unei femei din Ronta di Cesena, care a fost găsită dimineaţa pe plaja Cesenatico, potrivit Ansa.
De asemenea, liniile electrice şi telefonice au fost întrerupte, multe rute pe care s-a putut ajunge doar cu bărcile şi cu o suprafaţă vastă izolată de restul Italiei.
Zonele cele mai periculoase au fost evacuate, oamenii au fost rugaţi să urce la etajele superioare ale caselor.
Astfel, mii de persoane au fost nevoite să-și părăsească casele.