Hidrologii avertizează că se vor înregistra scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol, bazinele hidrografice afectate fiind Someșul Mare, Șieu, Iza, Vișeu din județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Someșul Mare (aval s.h.Nepos) și Șieu (aval confluența cu Bistrița).
În vigoare este și o informare meteorologică de furtuni, care vizează toată țara, valabilă până pe 17 mai, la ora 10.00. Meteorologii avertizează astfel că, în cea mai mare parte a țării, vremea va fi în general instabilă.
Local și temporar vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.
Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp și pe arii restrânse 35 l/mp.
Aproape 40 de oameni au fost evacuați din calea apelor în județul Bistrița-Năsăud, iar șase familii din Mureș s-au autoevacuat la rude, în urma ploilor din noaptea de miercuri spre joi. Au fost inundate peste 100 de case, aproape 400 de curți și peste 50 de beciuri.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pe fondul instabilității atmosferice, ploilor abundente, scurgerilor de pe versanți, viiturilor rapide și creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă au fost înregistrate efecte în 26 localități din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mureș și Timiș.
Pompierii militari împreună cu autoritățile locale au intervenit pentru evacuarea apei din 115 case, 56 beciuri, 372 curți și 9 obiective sociale.
Pe timpul acțiunilor de intervenție, în localitatea bistrițeană Domnești s-a intervenit pentru salvarea a 4 persoane care nu mai puteau ieși din locuință, din cauza apei care depășea 1,5 metri.
De asemenea, pe durata manifestării fenomenelor periculoase s-a luat decizia de a fi evacuate preventiv din locuințe 32 persoane din mai multe localități din județul Bistrița-Năsăud, iar 6 familii din localitatea Hodoșca, județul Mureș, s-au autoevacuat la rude. O mare parte dintre persoane s-au întors la casele lor, iar celelalte se vor întoarce, în cel mai scurt timp, după înlăturarea pericolului de inundații.
Joi dimineață se mai intervine în gospodării din județul Bistrița-Năsăud.
În ultimele 24 de ore au fost afectate temporar de aluviuni și acumulări de apă 4 drumuri naționale (DN17C – BN, DN 17D – BN, DN 15 – MS DN 15A – MS ) și 2 drumuri județene (DJ188 – MM și DJ 572 – TM).
Pentru dispunerea măsurilor de protecție a populației au fost transmise 6 mesaje de avertizare a cetățenilor prin sistemul Ro-Alert pentru județele BN, MM, MS și SV, aflate sub incidența avertizărilor meteorologice de cod portocaliu emise de către ANM și avertizării de cod roșu emisă de către INHGA.
„Având în vedere valabilitatea Codului Roșu de inundații pentru județele Bistrița-Năsăud și Maramureș până la 10.00, precum și informarea meteorologică valabilă pentru întreg teritoriul național care vizează manifestări de instabilitate atmosferică până vineri dimineața, peste 5.100 pompieri sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și administrației publice locale din zonele în care se produc situații de urgență”, arată reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.