Prima pagină » Știri » COD ROȘU ÎN ȘAPTE JUDEȚE. Bilanțul inundațiilor: un mort, 4 dispăruți și 185 de localități afectate. Ponta: „Să nu vă opriți din ceva că nu sunt bani. Mâine vă alocăm”

COD ROȘU ÎN ȘAPTE JUDEȚE. Bilanțul inundațiilor: un mort, 4 dispăruți și 185 de localități afectate. Ponta: „Să nu vă opriți din ceva că nu sunt bani. Mâine vă alocăm”

INUNDAȚII COD ROȘU. Codul roșu de inundații a fost prelungit pe râurile Cotmeana și Vedea, în trei județe: Teleorman, Olt și Argeș. De asemenea, Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie a emis o avertizare de cod portocaliu de ploi și vijelii, pentru trei județe

Inundațiile continuă să facă ravagii în România, după ce marți sute de persoane au fost evacuate din calea apelor, uneori fiind nevoie de intervenția „mascaților”, pentru a-i îndepărta cu forța pe cei care nu voiau să își părăsească gospodăriile. Ieri, două persoane și-au poierdut viața din cauza viiturilor și un tren privat a deraiat în Argeș. Armata intervine și la această oră, cu militari și utilaje, pentru a ajuta autoritățile și oamenii afectați de inundații.

Premierul Victor Ponta a convocat Comandamentul pentru Situații de Urgență, la Palatul Victoria, la ora 16.00.

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat miercuri că în urma inundațiilor au fost afectate 185 de localități din 10 județe, o persoană din Argeș a decedat și alte patru din Vâlcea, Argeș și Teleorman sunt date dispărute, iar 400 de oameni rămași izolați au fost salvați, din care 210 în Vaideeni.

Codul roșu de inundații a fost stabilit pentru 7 județe, în intervalul 30 iulie ora 14.00 – 1 august ora 14.00: pe râurile Cotmeana și Vedea, în județeleTeleorman, Olt și Argeș, pe râul Lotru în județul Vâlcea și pentru scurgerile pe versanți și viituri pe pârâuri mici, în județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj.

De asemenea, Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie a emis o avertizare de cod portocaliu de ploi și vijelii, pentru trei județe, începând din noaptea de miercuri spre joi, pentru 24 de ore, în județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj.

gândul vă prezintă în format LIVE TEXT principalele informații despre vreme și inundații

UPDATE 17:44 Directorul Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Vasile Pintilie, l-a sunat pe premierul Victor Ponta, după ce a aflat din presă că acesta ar fi cerut demiterea sa, și l-a informat că a coordonat, prin telefon, întreaga activitate a instituției în timpul inundațiilor.

Purtătorul de cuvânt al ANAR, Ana-Maria Agiu, a declarat pentru Mediafax că directorul instituției a vorbit la telefon cu premierul și i-a prezentat activitatea sa de la debutul inundațiilor.

Agiu a precizat că Vasile Pintilie, care este în concediu de la începutul săptămânii, a coordonat, prin telefon, toate activitățile desfășurate de ANAR în această perioadă, fără a se deplasa la fața locului.

Pintilie nu a precizat dacă premierul i-a comunicat, la finalul discuției, ceva legat de schimbarea sa din funcție.

UPDATE 17:20 Premierul Victor Ponta a cerut demiterea directorului Administrației Naționale Apele Române, aflat la acest moment în concediu, au declarat agenției Mediafax surse oficiale. Solicitarea de demitere a directorului de la Apele Române, Vasile Pintilie, a fost adresată ministrului Mediului, în subordinea căruia funcționează instituția.

Cererea a fost transmisă imediat după comandamentul pentru situații de urgență, reunit miercuri după-amiaza la Guvern.

UPDATE 17:00 Debitele râurilor din județele Gorj, Vâlcea, Argeș și Teleorman au crescut, comparativ cu începutul lunii iunie, de până la 400 de ori, după ce timp de trei zile au fost înregistrate precipitații care au depășit valori de peste 100-180 litri pe metrul pătrat, a anunțat miercuri Administrația Naționale a Apelor Române. ANAR a informat că la stația Nistorești de pe râul Olteț și la stația Râmnicu Vâlcea de pe râul Olănești au fost înregistrate debite cu probabilitate de revenire o dată la 100-200 de ani. Mai multe, AICI.

UPDATE 16:20 Vicepremierul Gabriel Oprea a anunțat că ieri, din cauza inundațiilor, au fost evacuate 909 persoane din calea apelor. Din această dimineață până în prezent au fost evacuate preventiv 56 de persoane din Icoana, jud. Olt. 185 de localități au fost afectate de inundații, cu 99 de locuințe distruse și 233 de anexe gospodărești distruse. 7 DN-uri, 37 DJ-uri și 39 drumuri comunale au fost afectate de ape.

Armata are mobilizați 3.000 de militari și peste 200 de utilaje tehnice pentru a interveni, în cazul în care va fi nevoie, a anunțat și ministrul Apărării, Mircea Dușa.

„Îi rog pe cei de la Apele Române și pe cei de la Hidroelectrica să nu mai fie nevoie să fie sunați pentru a se pune de acord. Cei de la Ape trebuie să fiți foarte hotărâți, pentru că decizia de intervenție trebuie să vă aparțină, dvs. cereți prefectului”, a spus vicepremierul Liviu Dragnea.

UPDATE 16:16 Șeful ANM Ion Sandu a anunțat că mâine seară ar putea intra și Gorjul sub cod portocaliu, însă cantitățile de precipitații nu vor mai depăși 100 de litri pe metru pătrat. Situația periculoasă va lua sfârșit vineri după-amiază în toată țara.

Mâine dimineață, va fi instituit cod roșu pe bazinul râului Lotru, în județul Vâlcea, au anunțat oficialii de la Hidrologie.

UPDATE 16:08 Comandamentul pentru Situații de Urgență a început la Guvern. „Am văzut cu ochii mei cât de greu e să-i convingi pe oameni să plece din casele lor și îi înțeleg, nu e ușor să îți lași agoniseala. Jandarmii au acționat corect și cu putere de convingere. Azi ne mulțumeau că i-am scos de acolo. Trebuie să înțeleagă că viața lor este mai importantă”, a declarat premierul Victor Ponta.

Ponta i-a spus vicepremierului Gabriel Oprea să meargă în județul Vâlcea, iar vicepremierului Liviu Dragnea să supervizeze sudul țării, lui Mircea Dușa revenindu-i vestul țării, iar lui Daniel Constantin Argeșul.

„Să nu vă opriți din ceva că nu sunt bani. Mâine vă alocăm. Vă rog pe toți președinții de CJ, primarii, cei de la ISU, să transmiteți la centru să știm cum vă trimitem banii”, a anunțat Ponta.

Județele Gorj, Vâlcea și Argeș, afectate de inundații, vor primi, joi, câte 12 milioane lei pentru cheltuieli urgente, a anunțat premierul Victor Ponta, la comandamentul pentru situații de urgență reunit la Guvern.

„Dacă prind ticăloși care vor să profite de situația asta, să intre să fure, vă rog să folosiți forța totală fără niciun fel de jenă, mi se pare de 10 ori mai condamnabil”, le-a transmis Ponta polițiștilor și jandarmilor.

UPDATE 15:55 Debitele râurilor din județele Gorj, Vâlcea, Argeș și Teleorman au crescut, comparativ cu începutul lunii iunie, de până la 400 de ori, după ce timp de trei zile au fost înregistrate precipitații care au depășit valori de peste 100-180 litri pe metrul pătrat, a anunțat miercuri Administrația Naționale a Apelor Române.

UPDATE 15:46 Stațiunea Băile Olănești, grav afectată de inundații. După revărsarea apelor, mașinile parcate pe străzi au plutit și mai multe case și pensiuni au fost distruse de viitura care depășea un metru înălțime.

UPDATE 15:10 Viitura a rupt podul din Albeni, care făcea legătura între Horezu și Târgu Cărbunești, a anunțat primarul din Albeni, într-o intervenție la Digi 24.

UPDATE 14:30 În județul Teleorman, angajații ISU nu mai pot scoate apa din casele oamenilor, după ce au rămas fără benzină pentru motopompe, transmite corespondentul Digi 24. Zeci de utilaje, zac astfel nefolosite.

UPDATE 14:10 Hidrologii au emis o avertizare cod roșu de inundații în județele Argeș, Vâlcea, Olt și Teleorman, valabilă de miercuri până vineri după-amiază, alte zece județe fiind atenționate cu cod portocaliu, potrivit Mediafax. Avertizarea emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor este valabilă de miercuri, ora 14.00, până vineri, la aceeași oră, pentru râuri din bazinele hidrogafice Mureș, Bega Veche, Bega,Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Drincea, Desnățui, Jiu, Olt, Vedea, Argeș.

Potrivit noii avertizări, vor fi sub cod roșu râul Vedea și afluentul său Cotmeana, din județele Olt, Teleorman și Argeș. De asemenea, de joi, ora 06.00, vor intra sub avertizare cod roșu și râurile din bazinul hidrografic Lotru, în județul Vâlcea. INHGA menționează că, de joi, ora 03.00, până vineri, la ora 06.00, scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale severe se pot produce în unele bazine hidrografice mici din județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj.

UPDATE 13:00 Un număr de 45 de localități argeșene au fost afectate de inundațiile din perioada 27 – 30 iulie, printre obiectivele inundate numărându-se o clădire a unui spital și un dispensar, autoritățile din județul Argeș evacuând din calea viiturilor 470 de oameni și salvând alți 172, informează Mediafax.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a spus că în ultimele 24 de ore au fost mobilizați peste 2.200 de pompieri, jandarmi și polițiști, care au intervenit pentru salvarea oamenilor aflați în situații de risc.

Oprea a precizat că marți s-a intervenit în 63 de localități din județele Alba, Argeș, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea și Sibiu, unde au fost peste 1.100 de locuințe inundate.

Vicepremierul a precizat că, în urma viiturilor, o persoană din județul Argeș a decedat, iar alte patru, dintre care două din Vâlcea și câte una din Argeș și Teleorman, sunt date dispărute.

Foto: MAI.

Echipele de intervenție ale Ministerului de Interne au reușit să salveze aproximativ 400 de persoane care au rămas izolate sau erau în pericol, dintre care 210 din localitatea Vaideeni, județul Vâlcea. Persoanele evacuate au fost cazate fie în spații puse la dispoziție de autoritățile locale, fie la rude.

Trei elicoptere ale Ministerului de Interne au intervenit pentru salvarea a peste 60 de persoane, misiuni aeriene având loc în județele Gorj și Vâlcea.

Vicepremierul Gabriel Oprea a mai spus că miercuri sunt pregătite de intevenție zece elicoptere, dintre care șase de tip SMURD.

Oprea a precizat că un elicopter a fost trimis în localitatea Rânca, județul Gorj, pentru a căuta și a salva zece persoane.

Ministrul de Interne a mai spus că miercuri intervin peste 2.000 de pompieri, jandarmin și polițiști, iar suplimentar sunt pregătite alte 2.500 de forțe.

Vicepremierul a mai arătat că a vorbit cu ministrul Apărării, Mircea Dușa, care a spus că Armata este pregătită să intervină în sprijinul oamenilor sinistați.

Foto: MAI.

În județul Argeș, un bărbat de 72 de ani și-a pierdut viața, marți după-amiază, după ce a fost luat de o viitură în localitatea Vedea.

De asemenea, tot în Argeș, un bărbat a fost dat dispărut după ce a fost luat de o viitură pe pârâul Merișani din localitatea cu același nume. Reprezentanții Prefecturii Argeș anunțau că bărbatul a fost găsit marți seară, după ce a fost căutat timp de câteva ore.

În județul Vâlcea, un bărbat de 38 de ani din comuna Stoenești este dat dispărut în urma viiturilor, potrivit reprezentanților Poliției Vâlcea, care au spus marți că șansele ca acesta să mai fie în viață sunt minime.

Cod roșu de inundații în Olt, Teleorman și Argeș. Cod portocaliu de ploi și vijelii în Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj

Hidrologii au extins codul roșu de inundații pe râurile Vedea și Cotmeana, în județele Olt, Teleorman și Argeș, avertizarea fiind valabilă până joi, la ora 08.00.

Potrivit noii avertizări emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, ca urmare a evoluției situației hidrometeorologice din bazinul superior al râului Vedea, se menține și se extinde avertizarea cod roșu, începând de miercuri, ora 08.00, pe Vedea și pe afluentul său Cotmeana, din județele Olt, Teleorman și Argeș.

Pe cele două râuri pot fi depășite cotele de pericol, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior.

Foto: MAI.

Râurile Gilort, în amonte de stația hidrologică Târgu Cărbunești (județul Gorj), Lotru (județul Vâlcea), Olteț și afluentul său Cerna (județele Gorj, Vâlcea și Olt) au fost sub avertizare cod roșu de inundații, de marți, ora 23.00, până miercuri, la ora 09.00.

Meteorologii au emis o nouă avertizare cod portocaliu pentru județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, valabilă de joi, ora 03.00, până vineri, la aceeași oră, alte cinci județe fiind atenționate cu cod galben.

Potrivit avertizării cod portocaliu, emisă de Administrația Națională de Meteorologie, în noaptea de miercuri spre joi, în județul Caraș-Severin, iar pe parcursul zilei de joi și în județele Mehedinți și Dolj, va ploua torențial și se vor cumula local cantități de apă de 40-50 de litri pe metru pătrat și izolat peste 70 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, județele Timiș, Hunedoara, Gorj, Vâlcea și Olt vor fi, de joi, ora 03.00, până vineri, la ora 10.00, sub avertizare cod galben de ploi și vijelii.

450 de persoane evacuate în Olt. Dâmbovița și Alba sunt afectate de inundații

Peste 450 de locuințe și aproape 930 de anexe gospodărești din 22 de localități ale județului Olt au fost afectate de inundații, după ce râurile Vedea și Cotmeana s-au revărsat din cauza precipitațiilor abundente din ultimele zile.

Potrivit unei evaluări a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, în acest județ au fost afectate de revărsările de apă 453 de case și 926 de anexe gospodărești din 22 de localități, iar peste 340 de animale au murit înecate.

De asemenea, apele revărsate au avariat drumuri județene pe o lungime de 12 kilometri și drumuri comunale pe 36 de kilometri, fiind afectate de inundații, totodată, 13 poduri și 4.357 de hectare de terenuri arabile.

Din cauza inundațiilor, 634 de fântâni au devenit inutilizabile.

Conform informațiilor furnizate de ISU Olt, autoritățile locale au decis evacuarea a 24 de persoane din localitatea Icoana, 20 de persoane din Corbu și zece persoane din localitatea Potcoava.

Mai multe localități din județul Dâmbovița au fost afectate de inundații în ultimele 24 de ore, pompierii intervenind pentru salvarea a trei persoane surprinse de viituri, una într-un autoturism, alta într-un utilaj agricol și alta refugiată din calea apelor într-un copac.

Conform bilanțului dat publicității, miercuri dimineață, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița, în ultimele 24 de ore au fost afectate de inundații municipiul Târgoviște și comunele Crângurile, Morteni, Petrești și Mogoșani, unde mai multe locuințe și curți au fost inundate, iar trei persoane au fost surprinse de viituri, acestea fiind salvate de către echipele de pompieri.

Cea mai afectată dintre localitățile dâmbovițene a fost comuna Petrești, unde s-au produs inundații în satele Greci, Petrești, Albulești și Puntea de Greci, fiind nevoie de intervenția pompierilor pentru îndiguiri și pentru evacuarea apei din mai multe gospodării inundate.

La Petrești, trei persoane surprinse de viituri au fost salvate de echipajele ISU Dâmbovița. Astfel, în satul Puntea de Greci o persoană a rămas blocată într-un autoturism luat de viitură, iar șoferul unui utilaj agricol a avut nevoie de intervenția pompierilor după ce utilajul a fost luat de ape. Tot la Petrești, în satul Greci, un localnic a fost nevoit să urce într-un copac pentru a se salva din calea viiturii, el fiind dat de jos de către pompieri, care l-au dus într-un loc sigur. În aceeași comună, pompierii au intervenit pentru repunerea pe carosabil a unui autoturism luat de viitură.

Zeci de militari din cadrul ISU Dâmbovița au acționat cu autospeciale și motopompe în zonele afectate de inundații. Pompierii le recomandă localnicilor din zonele cu risc de inundații să curețe și să decolmateze șanțurile, rigolele și canalele de scurgere, să asigure drenarea apei către șanțurile de captare, astfel încât aceasta să nu mai băltească în gospodării, iar deținătorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți le recomandă să realizeze canale de scurgere și dirijare a apei.

Zeci de case și anexe gospodărești au fost inundate, mai multe drumuri și străzi au fost acoperite cu aluviuni, iar peste 40 de posturi de transformare și linii de alimentare cu energie electrică au fost avariate în județul Alba, în urma ploilor puternice din ultimele zile.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba au dat publicității, miercuri, un bilanț al pagubelor înregistrate în județ în urma ploilor din ultimele zileu care au fost însoțite de descărcări electrice, vânt puternic și grindină.

Astfel, cea mai afectată zonă a fost comuna Almașu Mare, unde 18 case și 29 de anexe gospodărești au fost inundate, 100 de metri de drum și șase străzi au fost acoperite cu aluviuni, iar un pod și 41 de podețe și punți pietonale au fost avariate. De asemenea, în zona comunei au fost inundate 15 hectare de teren arabil și 80 de fântâni.

În zonele Câmpeni-Băița, Cugir, Sebeș și Certej au fost afectate 44 de posturi de transformare și cinci linii de medie tensiune, ceea ce a dus la întreruperea, pentru perioade scurte de timp, a alimentării cu energie electrică a localităților din zonă.

În Comuna Noșlac au fost afectate rețele telefonice și de alimentare cu energie electrică pe circa 120 de metri.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și