Cod rutier 2020. Ce îți poate face poliția rutieră dacă mașina pe care o conduci are 3 cauciucuri de iarnă și unul de vară?
Codul rutier 2020 este relativ neclar în privința roții de rezervă, care ar trebui să corespundă anotimpului în care se circulă. Astfel, șoferii sunt obligați să aibă roată de rezervă de iarnă în sezonul rece.
Codul rutier 2020 nu include o lege specifică pentru roata de rezervă, dar cei care circulă cu trei anvelope de iarnă și unul de vară riscă să fie amendați.
„Este sancționată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Amenda pentru fapta menționată este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 de lei) și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație”, informează Poliția Rutieră.
Codul rutier 2020, „surpriză” pentru șoferi: Chiar dacă ai mașina echipată cu anvelope de iarnă, riști o amendă de 725 de lei / La ce trebuie să fii atent
Chiar dacă ai anvelope de iarnă și lanțuri, tot riști o amendă de 725 de lei dacă martorii de uzură scad sub limita prevăzută legal.
În Codul Rutier 2020 este prevăzută și o situație în care polițistul are dreptul să îți dea o amendă de 725 de lei și să îți rețină certificatul de înmatriculare dacă anvelopele de iarnă sunt uzate, deci nu mai funcționează cum ar trebui.
Indiferent dacă anvelopele sunt de iarnă, vară sau all-season, atâta timp cât prezintă urme de uzură considerabile, riști o amendă de 725 de lei.
Limita legală de uzură este cea de 1,6 milimetri, aceeași ca în majoritatea țărilor din Europa, Asia și America de Nord, fiindo prevedere stabilită la nivel internațional.
Autoritatea mondială Federal Motor Vehicle Safety Standards (FMVSS) i-a obligat pe toți producătorii de anvelope să incorporeze în anvelopele comercializate în europa și Statele Unite ale Americii niște martori de uzura.
În fapt, aceștia reprezintă minim 6 bare din cauciuc poziționate între blocurile profilului de anvelopă, acestea având o înălțime de 1, 6 milimetri.
Prevederile referitoare la martorii de uzură se găsesc în art. 100 din Codul Rutier, unde se menționează că amendă este un din clasa II, deci 405 puncte, ceea ce înseamnă că poate ajunge până la 725 de lei.
Codul Rutier 2020. Când se montează cauciucurile de iarnă? Amenzi de până la 2.900 lei
Conform Codului Rutier 2020, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau „Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011.
Cei care circulă însă pe șosele cu mașinile neechipate de iarnă risca amenzi între 1.300 și 2.900 lei. Pe lângă amendă, poliția vă reține și certificatul de înmatriculare al mașinii.