Procurorul Codruț Olaru, membru al CSM și fost șef al DIICOT, a declarat pentru Gândul că nu a primit nicio decizie de la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) privind retragerea titlului de doctor în Drept, după ce la reverificare s-ar fi constatat că a plagiat.
PressOne a scris, luni, că potrivit unei decizii recente a CNATDCU, la reverificarea tezei de doctorat a lui Codruț Olaru, coordonată de Tudorel Toader, s-a constatat că a fost plagiată „grosier” și că titlul de doctor trebuie să îi fie retras.
Codruț Olaru spune că el are doar decizia din 1 aprilie 2020 a CNATDCU, în care se stabilește că nu a plagiat în teza sa de doctorat ”Particularitățile crimei organizate în România”, susținută în 2013, la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, nicio altă decizie nefiindu-i comunicată.
”Activitatea CNADTCU în materia plagiatelor se concretizează în emiterea unei decizii avizate juridic. Eu, personal, nu am primit nicio altă decizie și nici pe site-ul instituției nu există așa ceva. Singura decizie pe care CNADTCU mi-a emis-o a fost cea din 1 aprilie 2020, în baza căreia, cu o majoritate de 35 la 1, mi-a fost menținut titlul de doctor în drept”, a declarat Codruț Olaru, pentru Gândul.
Decizia de retragere a titlului de doctor al lui Codruț Olaru, pentru plagiat, ar fi fost luată, potrivit PressOne, de Consiliul General al CNATDCU pe 12 mai, dar nu a putut fi făcută publică deoarece procesul verbal al întâlnirii, care a avut loc online, nu a fost încă semnat de toți membrii.
CNADTCU a început reverificarea tezei de doctorat a lui Codruț Olaru în octombrie 2020, în urma unei noi sesizări de plagiat primite la acea dată.
Codruț Olaru a contestat la Curtea de Apel București decizia de reverificare a tezei sale de doctorat. În două dosare separate, Olaru a cerut suspendarea și, ulterior, anularea deciziei CNADTCU, niciunul dintre dosare nefiind încă judecat.
”Cu privire la modalitatea total nelegală în care funcționează CNADTCU în noua formulă organizatorică, am inițiat două acțiuni judecătorești aflate pe rol”, a precizat Codruț Olaru, pentru Gândul.
Principial vorbind, ar fi descalificant pentru CNADTCU ca, după o verificare de 28 de luni în urma căreia mi-a fost emisă o decizie de neplagiat, să emită un verdict contrar, în baza unora noi, a căror identitate de obiect este evidentă.
Codruț Olaru, membru al Consiliului Superior al Magistraturii
Codruț Olaru poate contesta decizia CNADTCU în termen de 10 zile de la comunicare, potrivit legii. Dacă instanța îi respinge contestația, titlul de doctor urmează să îi fie retras oficial, printr-un ordin de ministru.
„Comisia de lucru consideră că se află în fața unui plagiat grosier și propune în unanimitate retragerea titlului de doctor al domnului Codruț Olaru”, se arată în documentele obținute de PressOne.