Codul administrativ a fost finalizat

Codul administrativ a fost finalizat
Publicat: 07/06/2018, 01:48
Actualizat: 26/03/2019, 00:55

Printre articolele Codului administrativ adoptate de forul de specialitate se numără cele referitoare la indemnizațiile pentru aleșii locali care și-au încetat mandatul și posibilitatea edililor și primarilor generali de a avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

„Prin eliminarea literei f din articolul 262 al Codului administrativ, primarii și primarii generali nu mai sunt declarați incompatibili în exercitarea calității de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială. Astfel, aceștia pot avea întreprinderi individuale sau de familie, însă, ei nu pot să facă afaceri cu instituțiile publice, inclusiv cu primăriile,” potrivit președintelui Comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ, Marcel Ciolacu.

„Nu fac nicio afacere cu statul (…) Nu au cum să facă afaceri cu statul, sunt alte legi care reglementează acest lucru. (..) Sunt sute de cazuri în care primarii care au avut PFA, au accesat fonduri europene, au candidat la primărie și au fost aleși primari. După a trebuit să aleagă. Ori înstrăinau PFA-ul (…) sau își pierdeau calitatea de primar”, a declarat miercuri deputatul PSD Marcel Ciolacu, după ședință.

Un alt articol din actul normativ adoptat de comisia de specialitate prevede ca aleșii locali să primească indemnizații speciale după ce își încheie mandatul, Ministerul Finanțelor urmând să stabilească impacul bugetar. Prin urmare, un primar de comună va primi o indemnizație de 800 de lei, în timp ce primarul general al Capitalei va primi o indemnizație de 1.400 de lei. Edilii care au avut trei mandate vor primi, la încetarea acestora, suma propusă pentru un mandat înmulțită cu trei.

„Impactul urmează să fie făcut de Ministerul Finanțelor. La primarii de comună în jur de 800 de lei înseamnă această indemnizație, iar primarul Capitalei de 1.400 de lei pentru un mandat. Sunt vreo 200 de cazuri de primari de comune cu peste trei mandate”, a menționat președintele Comisiei speciale, Marcel Ciolacu.

Printre articolele adoptate cu amendamente se numără art. 250, la care parlamentarii PSD-ALDE au modificat sintagma „indemnizație de ședință” cu sintagma „indemnizație lunară”. Astfel, modificată prevede acum că: „Pentru participarea la ședințele consiliului și ale comisiilor de specialitate, consilierii locali, respectiv consilierii județeni au dreptul la o indemnizație lunară”. De asemenea, indemnizația lunară pentru consilieri locali și județeni care participă la ședințele ordinare sau extraordinare ale consiliului local și ale „consiliului județean și ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 10% din indemnizația lunară a primarului, respectiv a președintelui consiliului județean” și nu de 5%, cum este în varianta actuală.

Comisia pentru elaborarea Codului administrativ a dat raport favorabil cu 12 voturi „pentru”, nicio abținere și o singură împotrivire, cea a deputatei USR, Florina Presadă. Astfel Codul administrativ va fi votat lunea viitoare de către Senat, primă cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților.

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea de neconstituționalitate formulată de USR cu privire la constituirea Comisiei pentru elaborare a Codului administrativ, în sensul că forul de specialitate „nu poate avea rol de inițiator al propunerilor legislative” în domeniu.Cu toate acestea, proiectul de lege privind Codul administrativ nu va fi afectat de decizia CCR, inițiativa legislativă aparținând PSD și nu forului de specialitate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”