Prima pagină » Știri » Codul etic mai are de așteptat. Remus Pricopie: „Modificăm mai întâi legea Educației”

Codul etic mai are de așteptat. Remus Pricopie: „Modificăm mai întâi legea Educației”

Codul etic mai are de așteptat. Remus Pricopie:
Codul etic al profesorilor se află în stand-by până la schimbarea legii educației

Adoptarea unui Cod Etic, problemă readusă în discuție după scandalul de la Școala 10 de la sfârșitul anului trecut, mai are de așteptat, în condițiile în care ministerul are acum o altă prioritate: modificarea Legii Educației. 

„Un cod etic aprobat pur și simplu, așa din biroul ministrului, nu va produce niciun efect dacă el nu este discutat înainte, în primul rând, cu profesorii și cu părinții. Practic, el trebuie într-o anumită măsură cunoscut înainte să fie aprobat oficial”, a spus Pricopie, care a adăugat că pentru adoptarea codului etic al profesorului este nevoie de modificarea legii educației.

„Aceste modificări legislative trebuie să vizeze modalitatea prin care putem să asigurăm un anumit tip de protecție instituțională pentru cadrele didactice. Noi vorbim de tot felul de situații în care elevii pățesc diferite lucruri în școală, și e foarte rău că se întâmplă acest lucru. Dar să nu uităm că au fost și situații în care profesorii au fost bruscați de elevi, de părinți. Sunt situații vulnerabile fără ca profesorii să aibă vreo vină” , a mai declarat Remus Pricopie.

În prezent, juriștii de la Ministerul Educației lucrează la o nouă schimbare a legii Educației, care cuprinde, printre altele, și prevederi clare privind încălcarea codului etic din școli. 

„Există un prim draft de modificare a legii educației, care nu este public deocamdată, pentru că este la departamentul juridic. Dacă în legea Educației nu scrie clar că nerespectarea codului etic poate să ducă la desfacerea contractului de muncă, vom păți ceea ce am pățit la Școala Nr.10, unde sunt voci ale avocaților care pretind că acolo nu ar fi trebuit să se desfacă contractul de muncă. De ce nu dăm drumul la aceste modificări? Pentru că trebuie să le corelăm foarte bine din punct de vedere juridic”, a spus Remus Pricopie.

Codul etic al profesorului trebuia adoptat prin ordin de ministru încă din 2011, când a fost adoptată legea educației naționale.

În prezent se află în dezbatere publică, în forma de acum trei ani. Printre altele, codul etic interzice orice activități care generează corupție precum:
– fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc;
– solicitarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri în vederea obținerii de către elevi a unor rezultate școlare incorecte;
– traficul de influență și favoritismul în procesul de evaluare;
– colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinții acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea și desfășurarea unor activități de evaluare (examene și evaluări naționale, olimpiade, alte concursuri școlare etc.);
– interzicerea meditațiilor cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale.

Citește și