Astfel, potrivit documentului PSD, plagiatul este introdus printre criteriile de care se va ține cont în selectarea candidaților, însă doar în condițiile unei decizii a instanței. Fostul președinte PSD și fost premier Victor Ponta este unul dintre demnitarii care au fost acuzați de plagiat, în 2012. El a fost acuzat că a plagiat teza de doctorat „Curtea Penală Internațională”, iar, în cazul său există un verdict de plagiat din partea Comisiei de Etică a Universității din București, al cărui absolvent este. În schimb, parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale.
De asemenea, persoanele aflate în faza de urmărirea penală, arestare preventivă sau sub control judiciar, trimise în judecată sau condamnate pentru corupție, dar și evaziune fiscală (pentru care a fost trimis în judecată Victor Ponta) sau fapte comise cu violență nu vor putea ocupa funcții de demnitate publică.
Potrivit proiectului de Cod, pe „lista neagră” sunt și cei care au deținut funcții în organele de conducere la nivel central și județean, ale P.C.R., U.T.C. sau U.A.S.C.R, au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat față de cetățeni, au avut atitudini și declarații extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naționalitate, au fost membri sau colaboratori ai fostei Securități, ca poliție politică sau au fost dovediți ofițeri acoperiți, înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local, al comunității în care candidează, are relații comerciale cu instituția pentru care candidează sau cu instituțiile din subordinea acesteia sau se află în conflict de interese.
Social-democrații care au completat în fals sau cu omisiuni declarațiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanței, nu vor fi nici ei susținuți de PSD.