UPDATE 18:00 Cursurile vor fi suspendate și miercuri în Brăila și Olt din cauza condițiilor meteorologice
Ministerul Educației Naționale anunță că școlile vor fi închise și miercuri în județele Brăila și Olt din cauza condițiilor meteorologice.”Marți, 27 februarie, cursurile sunt suspendate în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județele Dolj, Constanța, Giurgiu (cu excepția grădinițelor cu program prelungit din municipiul Giurgiu), Ilfov și Teleorman, dar și în Capitală. Tot marți, 27 februarie, nu se va organiza activitate didactică în 17 școli din mediul rural din județul Mehedinți și în 14 unități școlare din județul Călărași”, transmite Ministerul Educației, printr-un comunicat de presă.
UPDATE 15:52 Directoarea ANM, Elena Mateescu, a anunțat, luni, în cadrul comandamentului de iarnă instituit la sediul MAI că ar putea prelungi până pe 2 martie avertizarea de cod portocaliu de ninsori și viscol în cele șapte județe din țară afectate de ninsori și viscol.
„Ne așteptăm ca mâine (marți-n.r.) dimineață să avem minime cuprinse între -18 și -8 grade Celsius, -20 în depresiunile din estul Transilvaniei și în Moldova. Miercuri dimineață vor fi -21, -11 grade la scala întregii țări. De asemenea, pentru zilele de 1 și 2 martie, vor fi cele mai coborâte valori, chiar mai mult, -22 de grade, inclusiv la București -17 grade, chiar -18 grade. De aceea, în analiză, posibilitatea ca miercuri dimineață să prelungim avertizarea pentru valul de frig persistent, incluzând și ziua de 2 martie, pentru că și pe parcursul nopții de marți, miercuri spre joi și joi spre vineri, ne așteptăm ca valul de frig să continue să se manifeste, mai ales în regiunile extracarpatice. Includem aici Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia”, a declarat Elena Mateescu, director al Agenției Naționale de Meteorologie, în cadrul Comandamentului de iarnă convocat la sediul Ministerului de Interne.
UPDATE 13:10 Circulația mașinilor de peste 3,5 tone este restricționată, luni, pe patru drumuri naționale din Constanța și Harghita, din cauza ninsorii și a viscolului puternic care determină vizibilitate redusă.
Atenționarea cod portocaliu de ger a intrat în vigoare luni, 26 februarie, la ora 03.00 și expiră pe 1 martie, la ora 10.00. Aceasta vizează 29 de județe și Capitala, respectiv Suceava, Botoșani, Harghita, Neamț, Iași, Brașov, Covasna, Bacău, Vaslui, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Călărași, Ialomița, Giurgiu, Ilfov, Telorman, Gorj, Olt, Dolj și Mehedinți.
De asemenea, Bucureștiul și județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea au intrat luni, la ora 10:00, sub cod portocaliu de vânt puternic, ninsori viscolite și vizibilitate scăzută. O altă atenționare cod portocaliu e valabilă deja în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.
UPDATE 12:49 Opt tronsoane de drumuri județene din Olt au fost închise, luni, din cauza zăpezii și a viscolului, dar și pentru ca drumarii să poată să intervină, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit reprezentanților Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Olt, au fost închise următoarele tronsoane de drum: DJ 542, pe tronsonul Caracal-Redea, DJ 542 A, pe tronsonul Redea-Rotunda, DJ 544 A, pe tronsonul Vârtopu-Vădăstrița, DJ 546 C, pe tronsonul Potcoava-Perieți, DJ 604, pe tronsonul Bucinișu-Obârșia, DJ 641, pe tronsonul Caracal-Cezieni, DJ 653, pe tronsonul Stoicănești-Crăciunei-Radomirești și DJ 679, pe tronsonul Văleni-Seaca-Mihăești.
UPDATE 12:47 Toate școlile din județul Brăila vor închise marți și miercuri din cauza gerului, a ninsorii și a viscolului, decizia fiind luată în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brăila. Membrii comisiei au anunțat măsura în condițiile în care județul se află sub avertizare de tip cod alben de ninsoare și vânt puternic și cod portocaliu de ger.
UPDATE 12:40 Opt tronsoane de drumuri județene din Olt au fost închise, luni, din cauza zăpezii și a viscolului, dar și pentru ca drumarii să poată să intervină, transmite corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, toate școlile din județul Brăila vor închise marți și miercuri din cauza gerului, a ninsorii și a viscolului, decizia fiind luată în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brăila.
UPDATE 11:00 CFR Călători anunță că, din cauza vremii nefavorabile, au fost anulate mai multe trenuri, fiind totodată înregistrate întârzieri de zeci de minute în Gara de Nord din Capitală. La ora transmiterii știrii, mai multe trenuri au întârziere la Gara de Nord din Capitală, cea mai mare întârziere fiind de 90 de minute, în cazul unui tren care trebuie să ajungă din Craiova.
Potrivit Centrului Infotrafic, în județul Constanța, din cauza ninsorii abundente și a viscolului, 17 trenuri (pe relația Constanța – Mangalia, Constanța – Medgidia, Medgidia – Tulcea și Ciulnița – Slobozia Veche) au fost anulate. De asemenea, trenul InterRegio 1724 , care trebuia să plece în luni la ora 8.00 dinspre Craiova către Sibiu a fost anulat din cauza înghețării unor macazuri.
UPDATE 10:47 ANM: Se resimt -39 de grade pe Călimani. Capitala, sub cod portocaliu, -20 de grade
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat, luni, că, din cauza vântului puternic, se resimt temperaturi de până la -39 de grade la Călimani, iar în București, -20 de grade.
„La Călimani (Vârful Călimani, județ Suceava -n.r.) se resimt -39 de grade Celsius, -35 de grade la Lăcăuți (stația meteo de pe Vf. Omu – n.r.), -35 la Vf. Țarcu, -32 la Vf. Omu, -32 de grade la Penteleu. În Capitală se resimt -20 de grade, -21 de grade la Grivița, în Bărăgan, -20 la Dedulești, județul Argeș, și -20 de grade la Morăreni – județul Mureș. Erau -23 de grade Celsius în Delta Dunării, la Mahmudia și -21 de grade la Negrești din județul Vaslui, -23 de grade la Roman” a declarat, luni, pentru agenția de presă MEDIAFAX, meteorologul Romica Jurca.
UPDATE 10: 30 Pe aeroportul Otopeni mai multe curse înregistrau, luni dimineață, întârzieri la sosire sau plecare. La ora transmiterii știrii, la sosiri au întârzieri cursa Ryanair de la Berlin, care trebuie să aterizeze la 10.30, precum și două curse de la Sofia, cea a companiei Tarom (10.55) și cea a companiei Bulgaria Air (10.55). La plecări cursa Ryanair care trebuia să decoleze spre Roma la 10.00 este anulată. La Roma a nins pentru prima dată în ultimii șase ani, iar la Sofia sunt -7 grade și ninge.
UPDATE 10:15 Cursurile unităților de învățământ din județul Teleorman au fost suspendate, începând de luni de la ora 12.00 și marți. De asemenea, șapte drumuri din județ sunt blocate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
UPDATE 10:00 Peste 5.000 de pompieri militari cu peste 3.000 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației din zonele vizate de avertizările de ger, viscol și ninsori, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
UPDATE 09:42 CFR Călători anunță că, din cauza vremii nefavorabile, au fost anulate mai multe trenuri, fiind totodată înregistrate întârzieri de zeci de minute în Gara de Nord din Capitală. La ora transmiterii știrii, mai multe trenuri au întârziere la Gara de Nord din Capitală, cea mai mare întârziere fiind de 90 de minute, în cazul unui tren care trebuie să ajungă din Craiova.
UPDATE 09:33 În ultimele 24 de ore s-au semnalat efecte ale ninsorii și vântului puternic în 10 localități din 7 județe, constând în derapaje ușoare ale mașinilor în afara carosabilului, blocaje pentru perioade scurte de timp, restricții rutiere pe anumite sectoare de drum sau arbori doborâți de vânt.
Atenționarea cod portocaliu de ger a intrat în vigoare luni, 26 februarie, la ora 03.00 și expiră pe 1 martie, la ora 10.00. Aceasta vizează 29 de județe și Capitala, respectiv Suceava, Botoșani, Harghita, Neamț, Iași, Brașov, Covasna, Bacău, Vaslui, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Călărași, Ialomița, Giurgiu, Ilfov, Telorman, Gorj, Olt, Dolj și Mehedinți.
De asemenea, Bucureștiul și județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea intră luni, la ora 10:00, sub cod portocaliu de vânt puternic, ninsori viscolite și vizibilitate scăzută. O altă atenționare cod portocaliu e valabilă deja în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.
Meteorologii avertizează că în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.
Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig.
Totodată, din dimineața zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud și sud-est acestea vor deveni local abundente și vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că, în următoarele zile, în București, temperaturile vor scădea până la -15 grade pe timpul zilei și până la -20 de grade noaptea, urmând ca de marți după-amiaza să rămână în vigoare codul portocaliu de ger.
„Temperaturi vor fi coborâte, apropiate de extremele specifice acestei perioade până în dimineața zilei de joi, 1 martie. Rămâne în vigoare, după expirarea avertizării cod galben și cod portocaliu de vânt și ninsoare, avertizarea cod portocaliu de ger cel puțin până joi, 1 martie, pentru că acest val de frig va persista la cote de -15, -16, posibil, în cursul nopților, la -18,-20 de grade în București, cu valori termice în cursul zilei cu valori la -8,-10 grade, temperaturi asociate cu intensificările puternice de vânt”, a explicat meteorologul Gabriela Băncilă.
De asemenea, în timpul nopții de duminică spre luni, va începe să ningă și se va depune un strat de până la 30 de cm de zăpadă.
„ANM a emis un al doilea mesaj care vizează ninsorile asociate cu intensificări susținute ale vântului, temporar, intervale cu viscol puternic ce va intra în vigoare începând cu mâine dimineața și pentru zona București, de la ora 10.00 până marți după-amiază, la ora 14.00. În mod concret, în cursul nopții ce urmează, va începe să ningă în Capitală, mâine, ninsoarea va deveni abundentă și vântul se va intensifica până la viteze de 60-65 de km pe oră. Astfel, grosimea stratului de zăpadă pe parcursul zilei de marți se va încadra, în general, între 15 și 30 de centimetri”, a adăugat meteorologul.
Școlile vor fi închise în București luni și marți
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, duminică, la ședința comandamentului de iarnă, că, având în vedere avertizarea cod portocaliu de ger sub care se va afla Bucureștiul, școlile vor fi închise în zilele de luni și marți.
„Din analiza pe care a realizat-o, extrem de responsabil, cu domnul prefect, cu doamna director ANM București- Ilfov, cu domnul inspector general școlar al Municipului București, am luat împreună decizia și va fi comunicată în cursul zilei de astăzi (duminică -n.r.), ca luni și marți să nu aibă loc cursuri în București și robabil se va extinde această decizie. Nu pot eu să o anunț, ci autoritățile locale si responsabile probabil pentru toată zona în care va fi anunțat codul portocaliu. Este vorba despre vânt, ger și de asemenea ninsoare temporar abundentă”, a declarat primarul general al Capitalei.
Gabriela Firea le-a transmis contestatarilor deciziilor de acest fel că preferă să fie precaută decât să numere victime.
„Eu prefer să venim întotdeauna cu măsuri de prevenție. Prefer să se spună că am fost ușor-ușor prea alertați decât să numărăm victime”, a completat edilul.
„Având în vedere avertizările de cod galben și cod portocaliu, am discutat cu reprezentanții ministerului Educației (…) intenția de a suspenda cursurile pentru zilele de luni și marți în toate unitățile de învățământ preuniversitar, pornind de la învățământul preșcolar, gimanzial și liceal, cel puțin în cele de stat, în unitățile de învățământ particular, decizia aparține conducerilor acestora. (…) Astăzi (duminică -n.r.) va pleca către unitățile de învățământ o adresă prin care vom comunica decizia pe care am luat-o și voi atrage atenția conducerilor unităților de învățământ despre responsabilitatea ce le revine pentru asigurarea condițiilor de funcționare în condiții optime, asigurarea în bune condiții a instalațiilor de furnizare a energiei electrice, gaze, apă și orice altă problemă se poate ivi să fie anunțată cu rapiditate”, a declarat inspectorul general școlar al Municipiului București, Florin Lixandru.
Cursuri suspendate și în alte județe
Ministerul Educației a primit informare de la inspectoratele școlare din Ilfov, Giurgiu și Dolj că în zilele de luni și marți, nu se vor face ore, iar în județul Constanța, școlile vor fi închise numai luni, din cauza avertizărilor meteo de ninsori și ger, decizie luată și de primăria capitalei.
Secretarul de stat pe învățământ preuniversitar, din ministerul Educației, Ariana Bucur, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că școlile din județele Giurgiu și Dolj vor fi închise în primele două zile ale săptămânii, iar inspectoratul școlar din județul Constanța a anunțat că doar luni nu se vor face cursuri.
Drumuri închise în Teleorman, Bacău și Constanța
Două drumuri din Teleorman sunt închise din cauza viscolului și pentru a permite utilajelor de deszăpezire să curețe carosabilul. În județul Bacău, traficul este oprit pe un drum județean, din cauza ninsorii și a viscolului.
Potrivit Infotrafic, din cauza viscolului și pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acționeze pentru curățarea carosabilului, au fost închise în județul Teleorman DN51 Zimnicea – Turnu Măgurele și DN51AZimnicea – Alexandria .
În județul Bacău, traficul este oprit pe DJ119 A (Urechești – Sascut) pe tronsonul cuprins între comuna Urechești (km 0) și satul Conțești (km 5 + 500), din cauza ninsorii și a viscolului. Variantă ocolitoare trece prin comuna Urechești – DN11A – Adjud – DN2 – com. Sascut.
Tot din cauza vântului puternic, în județul Constanța au fost închise porturile Midia, Constanța Nord și Constanța Sud-Agigea.