Codul Rutier 2024. Gestul banal pentru care șoferii pot primi o AMENDĂ de până la 3.300 de lei
Codul Rutier 2024. Un gest banal ar putea să aducă o amendă usturătoare șoferilor. Cei care doresc să își protejeze mașina de hoți, prin intermediul unor sisteme antifurt, trebuie să știe că ar putea fi sancționați în anumite condiții. Ar putea primi o amendă de până la 3.300 de lei. Iată informațiile mai jos, în articol.
Un sistem antifurt ar putea reprezenta o metodă de siguranță adoptată de mulți șoferi, pentru a nu deveni victime ale hoților. Totuși, în Codul Rutier, art. 102, este specificat un detaliu care trebuie luat în considerare, pentru a nu primi o amendă usturătoare.
Montarea unui sistem antifurt nu este ilegală, în condițiile în care îndeplinește criteriile corespunzătoare. Totuși, dispozitivul trebuie să emită un semnal sonor calibrat, pentru ca proprietarul mașinii să nu fie sancționat.
Citește și VITEZOMAN. Un sucevean a fost prins de radar gonind cu 176 km/oră într-o localitate din Botoșani!
Codul Rutier 2024. Amendă de până la 3.300 de lei, dacă sistemul antifurt sonor nu se încadrează în condițiile legale
În Codul Rutier 2024, art. 102 – „Răspunderea contravențională”, se regăsesc punctele pe care șoferii trebuie să le respecte pentru a nu fi amendați și pentru a nu pune în pericol participanții în trafic.
Art. 102. punctul 33 precizează următoarele: „Montarea pe autovehicul a unui sistem antifurt sonor a cărui durată a semnalului depăşeşte mai mult de un minut consecutiv, iar intensitatea semnalului depăşeşte pragul fonic prevăzut de lege”.
În acest sens, cei care montează un asemenea sistem antifurt sonor și care nu se încadrează în termenii legali ar putea risca o amendă de la 1.485 de lei până la 3.300 de lei. Aceasta reprezintă o amendă care se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni, potrivit Codului Rutier.
Totodată, în lege se mai precizează că deținerea, utilizarea sau montarea mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept, dar și a dispozitivelor care perturbă funcţionarea normală a dispozitivelor de măsurare a vitezei constituie contravenții, iar cei în cauză vor fi sancționați.
Sursă foto: Pixabay