În ceea ce privește codurile penale, Curtea Constituțională a admis pe 29 iulie sesizările de neconstituționalitate formulate de PNL – USR și de președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament. Curtea a transmis că, în cadrul procesului de reexaminare a legii, Parlamentul nu a transpus în integralitate deciziile CCR incidente în materie penală.
La o zi distanță președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a declarat că va propune desființarea Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiției, condusă de Florin Iordache, cea care a modificat codurile penale. Social-democratul a adăugat că transpunerea deciziei CCR privind Codul Penal și Codul de procedură penală se va face în Comisiile juridice ale Legislativului.
În urma evenimentelor petrecute la Caracal, parlamentari de la diferite partide au anunțat că vor avea inițiative legislative pentru a preveni situații asemănătoare.
Astfel, deputatul PMP Petru Movilă a anunțat pe 1 august că va redepune în Parlament proiectul de lege privind achiziția cartelelor pre-pay doar cu buletinul, în cazul în care autoritățile nu vor lua măsurile necesare până la 1 septembrie. Acesta a precizat că, în cazul în care vor fi luate măsuri până la 1 septembrie, atunci va redepune inițiativa legislativă în prima săptămână de activitate a Parlamentului și va solicita ca proiectul să fie adoptat în procedură de urgență.
Deputatul PMP a mai adăugat faptul că de data aceasta proiectul va avea o prevedere care să stabilească clar că minorii nu pot achiziționa cartele pre-pay.
Legislativul a respins, atât în 2011, cât și în 2014, un proiect inițiat de Petru Movilă care prevedea ca persoanele să cumpăre cartele pre-pay doar cu buletinul. Autoritățile puteau identifica locul apelului și deținătorul cartelei, deoarece companiile erau obligate să le transmită aceste date.
Necesitatea modificării cadrului legislativ în vederea sporirii controlului asupra utilizatorilor de cartele pre-pay a apărut în urma dificultăților apărute în localizarea telefonului de pe care a sunat Alexandra Măceșanu în cazul crimei de la Caracal.
La finalul lunii iulie, președintele PMP Eugen Tomac a anunțat că formațiunea va avea o propunere legislativă, în sesiunea parlamentară de toamnă, care va prevedea ca toți criminalii care omoară sau violează minori să fie condamnați pe viață.
PNL vrea o lege pentru implementarea sistemului „Alertă Copil”
Tot cu scopul de a facilita găsirea copiilor dispăruți, deputatul PNL Ovidiu Raețchi a depus un proiet de lege, la Biroul Permanent al Camerei Deputaților, care prevede instituirea unui sistem de informare în cazul dispariției de copii, numit „Alertă Copil!”.
Implementarea sistemului „Alertă Copil” are scopul de a înlesni găsirea copiilor dispăruți prin mesaje SMS de interes public și transmiterea informației prin mijloacele media.
Conform textului legii, sistemul ar urma să fie operat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și prin inspectoratele pentru situații de urgență subordonate, în scopul transmiterii către populația din anumite zone geografice a mesajelor privind disparițiile de minori raportate Poliției.
Inițiativa deputatului PNL mai prevede organizarea unor campanii de informare de către MAI și Departamentul pentru Situații de Urgență, în vederea informării populației despre existența și funcționarea sistemului Alertă Copil. Liberalul subliniază necesitatea instituirii unui cadru legislativ care să vizeze exclusiv sistemul de alertă în cazul dispariției minorilor, în contextul eșecului unor programe și proiecte în acest sens în anii trecuți.
Un astfel de mecanism pentru alertarea populației în legătură cu dispariția de minori există încă din anul 2011. Acest sistem se numește „Alertă Răpire Copil”.
Proiect PSD: Intrarea în domiciu fără mandat de percheziție, dacă există suspiciuni că o persoană e în pericol
Tot în contextul cazului din Caracal, senatorul PSD de Olt Siminica Mirea a depus, la Parlament, un proiect legislativ care vizează permisiunea oricărei persoane de a pătrunde într-o locuință, fără mandat de percheziție domiciliară, atunci când există suspiciuni că viața unei persoane este în pericol sau că aceasta a fost răpită.
Proiectul mai vizează înăsprirea termenilor de eliberare condiționată în cazul detenției pe viață, cel condamnat trebuind să execute 20 de ani din pedeapsă, să aibă o bună conduită, să nu fie considerat un pericol pentru societate și să nu fi săvârșit infracțiunea de omor calificat.
Inițiativa legislativă a social-democratului prevede și pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 8 ani pentru lipsirea de libertare în mod ilegal a unei persoane și pedeapsă cu închisoarea, de la 6 luni la 2 ani pentru supravegherea nelegitimă și fără drept a unei persoane sau a locuinței acesteia.
Propunerea senatoarei de Olt mai prevede pedepse de la o lună la 2 ani pentru transmiterea de amenințări prin telefon sau alte mijloace de comunicare, pedeapsa putând varia în funcție de gravitatea faptei.
În continuare, proiectul de lege face referire și la pedepse cu închisoarea de la 2 la 5 ani, pentru supunerea unei persoane la muncă forțată, iar articolul 222 din Codul Penal, cu privire la racolarea de minori în scopuri sexuale, va prevedea pedeapsă cu închisoarea de la 1 an la 5 ani, în loc de maxim un an, cum este stipulat în legea inițială.
Opoziția cere sesiune parlamentară extraordinară, după cazul din Caracal
Atât USR, cât și PNL au solicitat public convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în contextul situației din Caracal, în vederea luării unor măsuri legislative.
Astfel, USR a cerut, la finalul lunii iuliei, președinților Camerei Deputaților și Senatului convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului României pentru adoptarea de urgență a pachetului de măsuri pentru prevenirea tragediilor de genul celor petrecute la Caracal, în condițiile în care PSD încearcă să acopere șirul de erori instituționale grave ce au dus la pierderea cel puțin a unei vieți ce putea fi salvată.
Potrivit unui comunicat de presă al partidului condus de Dan Barna, pachetul propus de USR pentru prevenirea cazurilor „Alexandra” cuprinde următoarele măsuri urgente:
„- Abrogarea imediată a legii recursului compensatoriu.
– Desființarea Secției Speciale și punerea în acord a legilor Justiției cu recomandările Greco, ale Comisiei de la Veneția, ale Comisiei Europene.
– Îmbunătățirea sistemului de localizare a apelurilor 112 prin modificarea Legii 160/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU), cu abilitarea administratorului SNUAU să asigure informația de localizare a terminalului care a efectuat apelul de urgență, prin servicii de voce sau date.
– Operaționalizarea Sistemului „Alertă Răpire Copii”.
– Asigurarea de tehnică performantă la Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române pentru supraveghere, interceptare, localizare a apelurilor în anchetarea infracțiunilor grave.
– Asigurarea mijloacelor materiale necesare organelor de urmărire penală pentru desfășurarea anchetelor, la prima rectificare a bugetului pe 2019, prin realocarea celor 235% buget suplimentar acordat Jandarmeriei Române pentru arme și muniții.
– Numirea pe funcțiile de conducere să se facă pe criterii meritocratice, pe bază de concurs, încetarea imediată a interimatelor cu care șefii din poliție sunt ținuți sub papuc.
– Îmbunătățirea calității educației, prin reformarea Academiei de Poliției cu consultarea unor experți europeni, și a pregătirii profesionale continue a polițiștilor, precum și evaluarea periodică a acestora de către un corp independent.
– Abrogarea de urgență a OUG nr. 51/2019 astfel încât transportul județean să reintre în categoria transportului public, iar acesta sa fie decontat elevilor inclusiv pe perioada vacanțelor.
– Operaționalizarea registrului pentru infractorii sexuali și crearea unor registre speciale, operative, pentru faptele de violență, în special domestică (chiar și cele soldate cu retragerea plângerilor de către victime). Totodată, cei care săvârșesc astfel de fapte să fie supuși unor terapii și unor monitorizări.
– Instituirea unor pedepse complementare care să înceteze doar după efectuarea unor ședințe de terapie și după o evaluare psihologică.
– Modificarea pedepselor să se bazeze pe efectuarea unor studii criminologice bine documentate, efectuate de un institut autonom”.
Liberalii vor desființarea Secției de Investigare a Magistraților și abrogarea OUG 114
Și PNL a solicitat convocarea unei sesiuni extraordinare, atât la Camera Deputaților cât și la Senat. Liberalii au cerut respingerea Legii privind recursul compensatoriu și a legii de înființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție.
PNL mai propune respingerea e OUG 114, „care a blocat investițiile, a alungat investitorii, a blocat creditarea, de asemenea, și care a crescut taxele și tarifele în România”, potrivit liderului deputaților PNL Raluca Turcan.
Liberații mai vor și abrogarea OUG 51/2019, sesizată inclusiv de Avocatul Poporului pe probleme de constituționalitate, prin care transportul județean a fost scos din sfera serviciilor publice. „Asta înseamnă că elevii care fac naveta, la nivel de județ, pot să rămână fără decontarea navetei, fiind puși în situația să facă autostopul și să-și pericliteze siguranța”, a afirmat Turcan.
Nu în ultimul rând, liberalii mai vor respingerea proiectului de lege privind amnistia și grațierea, o inițiativă legislativă uitată în sertar, însă care ar putea oricând să favorizeze din nou infractorii.