După raportul procurorilor care arată că tragedia din Colectiv ar fi fi putut fi evitată dacă legea era respectată, într-un alt raport, cel al Corpului de control al Guvernului, scrie negru pe alb că intervenția de urgență de la Colectiv a fost necoordonată, cu elemente de improvizație. Mai mult, Mecanismul de protecție civilă al UE nu a fost activat, deși era aplicabil.
Supraviețuitorii incendiului din Colectiv și rudele victimelor sunt revoltați de modul în care autoritățile au gestionat situația în noaptea tragediei și spun Raportul Corpului de Control al Guvernului confirmă ceea ce ei au spus până acum.
Într-o ediție specială a Interviurilor Gândul, de la ora 15.00, Clarice Dinu, redactor șef al Gândul, alături de Teodor Tiță, redactor șef mediafax.ro, și invitații Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru, care și-a pierdut viața, și Sorin Lazăr, supraviețuitor din Colectiv, au analizat concluziile din ultimul raport al autorităților.
Sorin Lazăr: „Trebuie să plătească toți cei care au greșit”
Sorin Lazăr a fost spitalizat 48 de zile, după ce a reușit să se salveze din Colectiv și califică intervenția „haotică”. „Nu mi s-a părut că au intervenit la timp, a fost foarte haotic. Am stat 10 minute când am ajuns afară și cei de la ambulanțe nu prea aveau ce să facă, i-am întrebat de ce nu plecăm la spital mi-au zis că nu au primit aprobare, am stat degeaba 10 minute, timp în care ambulabnța putea să se ducă cu un prim val de răniți la spital și să se întoarcă. Timp pierdut”, a spus el.
Sorin a povestit mai departe haosul din spitale, cum medicii erau copleșiți de numărul victimelor.
„La spital nu cred că știau ce s-a întâmplat, dar s-a lucrat cât de bine s-a putut în situația aia. Au făcut tot ce au putut dar nu cred că au fost alertați câți răniți vin. Fără doamna doctor care m-a tratat, nu cred că eram azi aici, o să-i mulțumesc toată viața”, a spus el, adăugând că, însă, coșmarul „nu o să se termine niciodată”.
Sorin Lazăr consideră că trebuie să plătească toți cei care au greșit. „Cred că trebuie să plătească toți cei care au greșit, de la cel care a dat autorizația necorespunzătoare pentru deschiderea clubului, până la cei cu artificiile”, a mai povestit acesta.
Întrebat fiind despre posibilitatea schimbării lucrurilor în viitor în România, Sorin Lazăr a spus: „Eu sper. La cum se mișcă lucrurile putem doar să sperăm. Adică, oamenii care sunt vinovați… acum nu mai dai de ei. Domnul Arafat, de exemplu este sunat de ziariști cu privire la raportul care a apărut ieri și nu răspunde la telefon. De ce? Eu chiar aș vrea să știu ce are de spus despre asta.”
Eugen Iancu: „Domnul Raed Arafat s-a ocupat să apară la televizor”
Eugen Iancu este tatăl lui Alexandru, unul dintre tinerii care și-au pierdut viața în urma incendiului din Colectiv.
Bărbatul vorbește despre lipsa implementării planului roșu de intervenție, așa cum ar fi fost normal în acea situație. „Ce a însemnat planul roșu? Eu din ce am citit înseamna alertarea tuturor instituțiilor, inclusiv SRI, DIICOT, inclusiv cele private, nu doar cele de stat. Deci ce fel de plan roșu este ăsta când este refuzat ajutorul ambulanțelor private. Domnul Arafat a zis că se descurcă singur. S-a descurcat atât de bine, încât 100 dintre cei internați au ajuns la spital prin mijloace proprii. O salvare din mediul privat nu era bună, în schimb un taxi era nemaipomenit”, a declarat Eugen Iancu.
„Domnul Raed Arafat s-a ocupat să apară la televizor. Sunt victime și martori care spun că în momentul în care a intrat domnia sa pe stradă toată activitatea s-a oprit, inclusiv resuscitarea, pentru că trebuiau să-l salute pe Luminăția Sa”, a spus bărbatul.
Întrebat de ce crede că nu s-a cerut ajutor internațional, și nu s-a activat planul de protecție civilă, deși era aplicabil în situația dată, Eugen Iancu a răspuns: „Întrebarea nu este de ce s-au opus, este de ce au refuzat. Spitalul Militar din Belgia a transmis de sâmbătă oferta să trimitem răniții la ei”.
„Toți eram bulversați, acum ne dăm seama că am fost mințiți continuu. Noi speram, ne agățam de orice. Băiatul meu sâmbătă, duminică a respirat singur, el a cedat din cauza fumului inspirat și din cauza bacteriilor din spitale”, a a adăugat el.
Eugen Iancu spune că vor acționa în instanță anumite organisme și persoane, pentru început pe cont propriu și apoi prin asociația victimelor, după ce cele trei anchete începute se vor termina.
Referitor la ieșirea persoanelor vinovate din viața publică, Eugen Iancu spune că acest lucru nu este suficient: „Observăm cu toții că de 26 de ani se schimbă câte un ministru. Mie mi s-ar părea normal ca acel ministru care a venit cu o echipă în teorie, sub el este o echipă nemuritoare, care este transpartinică și care face toate jocurile”.
„Deci eu nu pot să las ca băiatul meu de 22 de ani să fi murit degeaba. Nu știu, dacă se ducea pe munte și venea avalanșa, dacă se ducea cu tineri într-un mediu privat și-și dădea foc că bea prea mult… Dacă o să luați lista o să vedeți că acolo erau numai tineri de calitate, toți absolvenți de studii superioare. Erau arhitecți, artiști, cântăreți, erau cântăreți care nu câștigau bani, care investau banii pe care îi câștigau la muncă în artă”, a declarat Eugen Iancu.
În privința declarațiilor care au fost făcute de reprezentanți ai Bisericii, Eugen Iancu așteaptă scuzele acestei instituții. „Să vii să numești acești tineri sataniști este o mizerie. Noi n-am primit scuze, așteptăm scuze de la mulți”, a spus acesta.
Despre asociația înființată pentru victimele din Colectiv, Eugen Iancu spune că are ca scop ajutorarea tinerilor cu probleme mari, care au primit foarte puțini bani din partea statului. „Domnul Bănicioiu spunea că în următorii 20 de ani o să primească toți de toate. Acum ar spune că nu mai e el ministrul Sănătății, că dacă nu ar fi avut de toate. De toate au avut și a doua zi. Prin „de toate” se referea la bacterii, vă spun eu”, a declarat acesta.
Eugen Iancu spune că există părinți care încă nu și-au revenit din șoc: „Cum spun eu, suntem ca niște stafii. Eu sunt mai bine, într-un fel, pentru că am ales calea aceasta, de a vorbi, dar sunt părinți care încă nu și-au revenit. Țin legătura cu mulți dintre părinți”.
Întrebat ce i-ar spune lui Raed Arafat, Eugen Iancu a declarat că nu ar ști ce să-i spună. Mai degrabă, nu i-ar spune nimic. „N-aș ști ce să vă spun acum. În niciun caz nu sunt un om agresiv. Nu știu, cred că nu i-aș spune nimic pentru că de omul acesta a început să-mi fie și milă și silă în același timp. Un individ care merge prin țară și face prezentări cu succesul lui și care spune spune că 64 de morți sunt un succes. Acest om este o mare problemă și va trebui să răspundă”, a spus acesta.
Oana Moleșag, sora unei victime din Colectiv: „Niciodată nu este prea târziu. Sinceră să fiu, pentru mine a fost ca o gură de aer că am citit raportul respectiv”
Oana Moleșag, sora unei victime din Colectiv, un tânăr care a primit îngrijiri medicale în Belgia, a declarat că raportul Corpului de control demonstrează că „nu suntem nebuni și pur și simplu au fost niște nereguli”.
„Am citit ieri concluziile respective. Niciodată nu este prea târziu. Sinceră să fiu, pentru mine a fost ca o gură de aer că am citit raportul respectiv. Ieri a venit și confirmarea autorităților. Nu suntem nebuni și nici nu avem nimic personal cu unul sau cu altul. Pur și simplu au fost niște nereguli. Serviciile trebuie să fie pregătite și a fi pregătit înseamnă să recunoști greșelile. Câtă vreme noi ca și răniți și ca oameni implicați nu am primit niciun fel de motivații… motivarea activității dânșilor din acea seară, din acele săptămâni și din timpul care a urmat. Nu este un reproș, este dorința noastră de a fi ascultați”, a declarat aceasta.
„Așteptăm explicații de la instiuții, nu de la o persoană. Darea unei demisii este o alegere personală. Eu nu comentez cine cum își dă demisia”, a completat Oana Moleșag.
Oana, cetățean belgian, s-a ocupat și de alertarea autorităților din țara adoptivă, astfel încât să fie trimise ajutoare în România. „Fratele meu a fost transferat la Bruxelles… eu sunt cetățean belgian. Noi eram foarte panicați așa că eu mi-am rugat prietenii să facă tot posibilul să aducă ajutor în România. Ei au început să dea telefoane ca simpli cetățeni, ca simpli cetățeni au ajuns la Spitalul Militar și până la urmă acești oameni au venit și au luat un număr de răniți”, a spus Oana.
În privința revenirii fratelui Oanei în țară pentru recuperare, aceasta spune că va ține cont de părerea medicilor din Belgia. „Dacă ei vor spune că în acest moment recuperarea se poate face în România, se va întoarce în România”, a spus aceasta.