Prima pagină » Știri » Colegiului Medicilor din Municipiul București i-a luat câteva luni pentru punerea în aplicare a unei decizii definitive a instanței

Colegiului Medicilor din Municipiul București i-a luat câteva luni pentru punerea în aplicare a unei decizii definitive a instanței

Colegiului Medicilor din Municipiul București i-a luat câteva luni pentru punerea în aplicare a unei decizii definitive a instanței
O fostă angajată a Colegiului Medicilor din Municipiul București a așteptat aproape opt luni ca instituția să îi achite integral drepturile salariale, după ce instanța a anulat decizia de concediere, pe motiv de nelegalitate, și plata tuturor obligațiilor contractuale. Instituția a virat sumele cuvenite vineri, la o zi după ce Gândul a solicitat informații privind stadiul notificărilor angajatei concediate.

Georgeta Ghiulțu a fost concediată din postul de economist în cadrul Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), după ce i s-au imputat de către conducere cinci abateri. După un an de luptă în instanță, decizia de concediere a fost anulată.

Georgeta Ghiulțu a fost angajată la CMMB în aprilie 2016 și concediată, pe fondul unor neînțelegeri cu președintele instituției, Prof. Dr. Cătălina Poiană, în iunie 2018. Tribunalul București i-a dat câștig de cauză economistei concediate în februarie 2019, hotarâre menținută de Curtea de Apel București, după ce fusese atacată de CMMB, în iunie 2019.

În termenul de 15 zile de la pronunțarea deciziei, CMB i-a plătit cele 12 salarii lunare și zilele de concediu aferent anului care a curs de la demitere. Ceea ce încearcă Georgeta Ghiulțu, încă din toamna anului trecut, este reîntregirea salariului, respectiv să primească drepturile cuvenite prin contract și regulament intern tuturor angajaților: primele pentru 8 martie, Crăciun și Paște.

Trei notificări fără răspuns

Deși Georgeta Giulțu a transmis, prin avocat, trei solicitări, în septembrie, octombrie 2019 și ianuarie, CMMB nu a transmis niciun răspuns.

„În situația în care nici de această dată nu înțelegi să dați curs solicitării Dnei. Ghiulțu Georgeta, dorim să vă informăm că, potrivit dispozițiilor art. 287 alin. (1) lit. e) din Codul Penal, nerespectarea hotărârilor judecătorești prin neexecutarea hotărârii judecătorești privind plata drepturilor salariale în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată reprezintă infracțiune, sens în care ne vedem nevoiți să procedăm în consecință”, se arată în ultima notificare transmisă de avocat, în 30 ianuarie.

Joi, la o zi după ce Gândul a transmis CMMB o solicitarea de informații privind stadiul solicitării adresate de avocatul fostei economiste, reprezentanții instituției au transmis că toate obligațiile au fost achitate.

„Colegiul Medicilor din Municipiul București a respectat și a pus în aplicare Sentința Civilă nr. 973/2019, pronunțată de către Tribunalul București precum și Decizia Civila nr. 3278/2019, în sensul că i-au fost achitate fostei angajate toate drepturile dispuse de instanță (drepturile salariale indexate și reactualizate precum și contravaloarea tichetelor de masă). De asemenea, au fost achitate cheltuielile de judecată solicitate, precum și primele aferente. Având în vedere aspectele mai sus precizate, Colegiul Medicilor din Municipiul București a respectat întru totul deciziile instanțelor”, a transmis joi consilierul juridic Ioana Popescu.

Ulterior, Georgeta Ghiulțu a confirmat telefonic că a primit joi o tranșă de bani din partea CMMB, chiar mai mare decât calculase, în funcție de coeficientul minim. Fosta economistă estima că cele trei prime ar însuma 2.500, cel mult 3.000 de lei, iar suma virată vineri a fost de aproape 4.200 de lei, sumă care reprezintă cheltuielile de judecată, și 3.550 de lei, cuantumul aferent primelor.

Georgeta Ghiulțu solicitase, separat, într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 2, recuperarea cheltuielilor de judecată și a celor pentru reprezentarea în Comisia de Disciplină. Cauza a fost amânată în 29 ianuarie –  ca urmare a protestului magistraților și personalului auxiliar privind eliminarea pensiilor de serviciu – pentru data de 26 februarie. Solicitarea Gândul nu s-a referit la acest proces aflat în derulare.

„A fost un an de coșmar”

Georgeta Ghiulțu încă încearcă să își găsească liniștea, după un an în care și-a căutat dreptatea în instanță și a câștigat.

A contestat toate cele cinci abateri care i s-au imputat, dar și modul în care a fost concediată: printr-o decizie semnată doar de către președintele CMMB, respectiv doar de unul dintre cei cinci membri ai Biroului Executiv al CMMB, și fără a avea un mandat din partea acestui for.

Instanța a decis că decizia de concediere a fost nelegală, motiv pentru care nu a mai analizat aspectele legate de temeinicia acuzațiilor și a dispus anularea acesteia.

Acuzațile și declarațiile martorilor din fața judecătorilor, tergiversarea procesului, toată birocrația au afectat-o vizibil.

„Nu am cerut reangajarea din start. Când am depus cererea aveam și opțiunea asta, dar regimul m-ar fi îmbolnăvit, am decis să nu mă expun, sănătatea este cea mai importantă”, povestește Georgeta Ghiulțu.

Sumele pe care a încearcat să le recupereze acum nu reprezintă o avere, dar Georgeta Ghiulțu a vrut să meargă până la capăt, atât pentru a sancționa nedreptatea care i s-a făcut, cât și pentru a da un exemplu.

„A fost un an foarte greu. În toată viața mea profesională nu am avut nicio abatere, nicio sancțiune. Dacă au hotărât să facă simulacrul ăsta de demitere nu este vina mea, fapta imputată nu există. Și acesta este primul motiv pentru care am decis să merg în instanță: nu îmi place nedreptatea și nu îmi place să plec cu această tinichea de coadă pentru lucruri neadevărate”, explică fosta economistă a CMB.

Când i s-au comunicat abaterile de care era acuzată, Georgeta Ghiulțu a refuzat să demisioneze și s-a luptat pentru statutul și munca ei. „Lucrez de la 18 ani, am două facultăți, un masterat, multe cursuri de perfecționare. Și pentru ce eu, nevinovată, să am stigmatul ăsta? Au fost numai minciuni. La vârsta mea, să stau în sala de judecată și să aud acuzațiile mi s-a părut o umilire totală. Și acesta este al doilea motiv pentru care am contestat decizia de concediere: pentru a da un exemplu că se poate, că nu poate angajatorul să te umilească și să te înjosească cum vrea el. Angajatorul trebuie să respecte obligațiile, dar și drepturile angajaților”, spune ea.

„A fost un de coșmar. Tot ce vreau este să se termine, să îmi văd de liniștea mea. E greu și epuizant”, conchide Georgeta Ghiulțu.

Sursa foto: Facebook / Colegiul Medicilor din Municipiul București

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele