Colegul de dosar al lui Sebastian Ghiță a primit o despăgubire de 20 milioane euro

Colegul de dosar al lui Sebastian Ghiță a primit o despăgubire de 20 milioane euro
Publicat: 12/12/2014, 18:04

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a publicat o listă cu cele mai mari sume de bani date drept despăgubiri în dosarele de retrocedare. Pe lista de 30 de dosare de despăgubire apare și cel al lui Dan Constantin Grigoriu. În dosarul 14623/FF Dan Constantin Grigoriu a primit o despagubire de 88 milioane lei, adică aproape 20 de milioane euro

În 2008, Dan Constantin Grigoriu a cumpărat drepturile litigioase pentru 10 hectare de teren din zona aeroportului Otopeni. Asta înseamnă că proprietarul real, cel care a fost deposedat de comuniști de teren, a cerut retrocedare și se afla cu procesul în derulare. În mijlocul procesului, el a vândut viitorul titlu de proprietate și drepturile asupra lui către Grigoriu. Terenul aprține acum Aeroportului Henri Coandă. În ianuarie 2012, Curtea Supremă a aprobat cererea de despăgubire în valoare de 88 de milioane lei. Astfel că ANRP a fost obligată să îi plătească acești bani lui Dan Constantin Grigoriu.

Dan Constantin Grigoriu este unul dintre cei 10 inculpați din dosarul în care a fost trimis în judecată proprietarul România Tv, Sebastian Ghiță. În decembrie 2001, deputatul PSD Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată de procurorul Titu Duță pentru două infracțiuni: una de complicitate la înșelăciune în formă continuată și o infracțiune de fals în acte. Dosarul său a împlinit 13 ani de când este pe rolul instanțelor din România.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată sub acuzația de înșelăciune și fals în declarații, alături de alte nouă persoane (Berendel Dan Florin, Gheorghe Romulus, Lalu Ioan Gheorghe, Lenghel Alexandru, Iriza Stefan, Stefan Stela, Nicorici Mircea Daniel, Ștefan Stela, Grigoriu Dan Constantin).

Acum, dosarul este judecat de un complet al Curții de Apel București. Gândul a relatat că din complet a făcut parte o judecătoare care în 2004 a judecat același dosar și a dispus achitarea deputatului. După ce gândul a relatat acest episod, judecătoarea s-a retras din dosar. În dosar, procurorii susțin că, la 23 de ani, Sebastian Ghiță făcea parte dintr-o rețea de evaziune fiscală cu produse petroliere. Pe 11 februarie 2014, pentru că procurorul de ședință a anunțat că faptele deputatului PSD s-ar fi prescris, astfel că Sebastian Ghiță a scăpat de o eventuală condamnare.

Implicat în dosarul Jimbolia

Dan Constantin Grigoriu a fost cercetat și în dosarul afacerii Jimbolia. Mediafax notează că și în perioada 1994-1995, în timpul embargoului instituit de organismele internaționale, au fost exportate în Iugoslavia, prin stația CFR Jimbolia, circa 1.000 de vagoane-cisternă cu produse petroliere pentru care, prin falsificarea unor acte, nu au fost plătite taxele datorate bugetului de stat, în sumă de aproximativ 800 de milioane de lei.

În urma cercetărilor efectuate, organele de poliție au dispus începerea urmăriri penale față de Constantin Stroie (director al Regionalei CFR Timișoara în perioada menționată), Titus Georgescu (șeful stației CFR Timișioara Sud), Ion Holovati (șeful stației CFR Jimbolia) și Olga Dogăroiu (cea care i-a ținut locul, o perioadă, șefului stației CFR Jimbolia), pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, precum și față de Dan-Constantin Grigoriu, Petru Neidoni, Telbisz Sebastian, Șerban Nelu Purcel, Walter Bauer, Ilie Stanciu și Ionel Bara (administratori ai unor societăți comerciale cu răspundere limitată), pentru contrabandă și evaziune fiscală. Dosarul Jimbolia a fost închis de către Parchetul General cel care a clasat dosarul fiind procurorul Viorel Cerbu care acum activează la DIICOT.

Trimis în judecată în dosarul Bancorex II

Presa a relatat că în 1997 Bancorex a acordat unei companii în care era acționar Dan Constantin Grigoriu un credit de 1 milion de dolari. Potrivit relatărilor, creditul acordat de Bancorex ar fi fost dat fără respectarea normelor legale. Grigoriu a fost acuzat de deturnare de fonduri. În final dosarul s-a închis după ce judecătorii au constat prescrierea faptelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor