Prima pagină » Știri » COMENTARIU. Tăriceanu: Nu se impune instituirea stării de alertă uniform pe teritoriul României. Nu cred ca știe Ministrul de Interne ce măsuri trebuie să ia în județul X și Y

COMENTARIU. Tăriceanu: Nu se impune instituirea stării de alertă uniform pe teritoriul României. Nu cred ca știe Ministrul de Interne ce măsuri trebuie să ia în județul X și Y

COMENTARIU. Tăriceanu: Nu se impune instituirea stării de alertă uniform pe teritoriul României. Nu cred ca știe Ministrul de Interne ce măsuri trebuie să ia în județul X și Y

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că nu se impune instituirea uniformă a stării de alertă pe tot teritoriul României, pentru că situația este diferită de la un județ la altul. Tăriceanu spune că autoritățile locale ar trebui să primească competențe în gestionarea stării de.alertă.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a scris, luni, pe Facebook, după anunțul președintelui Klaus Iohannis că după 15 mai starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă, că șeful statului a înțeles că există riscul ca Parlamentul să nu mai aprobe prelungirea stării de urgență.

„Președintele a înțeles foarte clar mesajele care s-au dat în public, potrivit cărora Parlamentul, după ce cu mare dificultate a acceptat măsura de instituire a prelungirii stării de urgență pe 15 aprilie, nu va mai face acest lucru pe 15 mai. Și, evident, era riscul foarte mare să se lovească de un refuz al Parlamentului pentru prelungirea stării de urgență”, a scris Tăriceanu pe rețeaua de socializare.

Acesta spune că acest lucru ar trebui corelat cu o testare masivă a populației. „După cum vedeți, s-a ajuns la 190.000 de teste, asta era ultima cifră pe care am văzut-o publicată oficial, dar teste nu echivalează cu număr de persoane testate. Așa încat, solicit acest lucru în mod imperios. De ce? Pentru că este nevoie de o cartografiere a epidemiei, a focarelor, fără de care orice măsura care e luată în continuare induce o doză de risc”, a mai scris Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta crede că nu este nevoie ca starea de alertă să fie declarată uniform la nivelul întregii țări.

„Autoritățile spun trecem la un grad mai scăzut de măsuri, de gravitate a măsurilor și mergem pe starea de alertă. Foarte bine! Numai ca l-am auzit pe dl Vela ce spunea. Se dorește ca gestionarea stării de alertă iarăși să fie făcută la nivel central. Ei bine, să stiți că avem 40 de județe în care situația este total diferită de la unul la altul. Nu se impune introducerea stării de alertă uniform pe teritoriul României. Autorităților locale trebuie să li se dea competențe în gestionarea stării de alertă. Sigur, trebuie să coopereze cu autoritățile la nivel central, dar hai să le dăm competențe, pentru că sunt primari de mari municipii care au aceeași preocupare și aceeași grijă față de cetățenii lor cum au și, hai să spunem, cum ar trebui să aibă și autoritățile centrale. Această centralizare excesivă a deciziei este extrem de păguboasă. Nu cred ca știe Ministrul de Interne ce măsuri trebuie să ia în județul X și Y, și mult mai bine știe acolo ce să faca prefectul, președintele de Consiliu Județean, primarul de localitate samd”, a mai spus liderul ALDE.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că din 15 mai starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă și că se vor redeschide saloanele de îngrijre personală, cabinetele stomatologice și muzeele, adăugând că, în spații închise, „cu toții vom purta mască”.

Citește și