Comisia pentru buget a Senatului a adoptat, miercuri, raport favorabil la ordonanța prin care Guvernul a autorizat MApN să încheie, în anul 2013, un contract de leasing pentru achiziționarea unei aeronave destinate exclusiv zborurilor speciale, respectiv transportului demnitarilor.
Ordonanța de Urgență a Guvernului 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare a fost adoptată de Executiv în data de 27 august și va fi dezbătură de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.
Anterior deciziei din Comisia pentru buget, proiectul de act normativ a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru apărare.
Potrivit reglementărilor în vigoare, zborurile speciale sunt zborurile ce se execută cu aeronave care au la bord Președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, prim-ministrul, viceprim-ministrul, miniștri sau omologii străini ai acestora aflați în vizită în România.
În ordonanță se mai prevede că plata sumelor datorate conform contractului de leasing, cheltuielile aferente organizării, pregătirii și executării zborurilor speciale, precum și cele aferente activităților de întreținere, menținere în stare de aeronavigabilitate a aeronavei se asigură din bugetul aprobat Ministerului Apărării Naționale.
Inițiatorul menționează în expunerea de motive că, în prezent, zborurile speciale se asigură cu aeronave ale unor instituții publice sau companii aeriene, „ceea ce presupune costuri ridicate generate de activitățile de întreținere și menținerea în stare de aeronavigabilitate a aeronavelor”.
CSAT a discutat, marți, despre avionul pentru zborurile înalților demnitari, dar nu a luat o decizie, urmând ca subiectul să mai fie abordat.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Administrația Prezidențială, în cadrul ședinței, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au dezbătut tematica referitoare la constituirea, la nivelul Ministerului Apărării Naționale, a capabilității aeriene pentru executarea zborurilor speciale și au decis să amâne luare unei decizii în acest sens.
În luna august, Guvernul a aprobat prin ordonanță de urgență achiziționarea unei aeronave pentru înalți demnitari, președintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobrițoiu (PNL), precizând, recent, pentru MEDIAFAX, că suma totală necesară achiziționării în leasing a aeronavei se ridică la 56 de milioane de euro.
La data adoptării ordonanței, premierul Victor Ponta declara că Guvernul și-a propus să achiziționeze o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplasările oficiale de către președintele României, prim-ministru, președinții celor două Camere ale Parlamentului și miniștri.
Ponta preciza că România este singura țară din UE care nu are aeronavă oficială, iar pentru astfel de zboruri este închiriată o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta susține că astfel costul deplasărilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din această toamnă, aeronava respectivă va intra în reparații.