Comisia de la Veneția, îngrijorată de legea care pune pumnul în gură ONG-urilor. Mesajul transmis Avocatului Poporului

Comisia de la Veneția, îngrijorată de legea care pune pumnul în gură ONG-urilor. Mesajul transmis Avocatului Poporului
Publicat: 08/02/2018, 17:29

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a întâlnit, luni, în 5 februarie 2018, cu o delegație a Comisiei de la Veneția, din care au făcut parte Herdis Thorgeirsdottir, prim-vicepreședinte al Comisiei, Alice Thomas, expert, Ziya Caga Tanyar, administrator, Richard Clayton, avocat. Ministerul Afacerilor Externe a fost reprezentat la reuniune de către Ilinca Ilie, consilier diplomatic, precizează Avocatul Poporului, într-un comunicat remis joi MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii, membrii Comisiei de la Veneția s-au arătat îngrijorați în legătură cu conținutul proiectului de Lege referitor la modificarea Ordonanței nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații (proiect adoptat tacit de către Senat și aflat în procedură la Camera Deputaților). Delegații au precizat că au fost sesizați cu privire la faptul că proiectul sus-menționat ar încălca standardele internaționale în domeniu.

Avocatul Poporului a declarat că instituția nu are prerogative de examinare a proiectelor de lege aflate în procedură parlamentară. Domnul Victor Ciorbea a adăugat faptul că, în faza procedurii parlamentare, inițiatorii proiectelor pot consulta Avocatul Poporului, însă acest lucru nu s-a întâmplat în privința respectivului proiect de act normativ. Domnia sa a afirmat că abia după adoptarea actului normativ de către Parlament, Avocatul Poporului poate efectua controlul de constituționalitate și conformitatea cu reglementările internaționale.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a precizat, marți, că a discutat cu reprezentanții Comisiei de la Veneția despre proiectul de lege pe care l-a inițiat împreună cu deputatul Liviu Pleșoianu referitor la finanțarea ONG-urilor, și nu despre legile Justiției.

„Am fost informat în urmă cu mai multe zile de faptul că la Adunarea Parlamenară a Consiliului Europei s-au primit sesizări sau a fost atenționată în legătură cu proiectul de lege inițiat de mine și de Liviu Pleșoianu cu privire la transparentizarea finanțării ONG-urilor și o reglementare ceva mai clară și mai predictibilă în privința acordării statutului de organizație de utilitate publică. APCE a solicitat o informare din partea Comisiei pentru Democrație prin Drept, cunoscută sub numele generic ‘Comisia de la Veneția'”, a precizat Șerban Nicolae, care a arătat că a programat o întâlnire cu acest corp de experți, din care fac parte și doi membri ai Comisiei de la Veneția din Islanda și din Marea Britanie.

Senatorul PSD a precizat că a participat la întâlnire împreună cu Liviu Pleșoianu, iar luni reprezentanții Comisiei de la Veneția au avut întâlniri la ministerul Justiției și cu ONG-urile.

„După întâlnirea cu noi a mai fost o întâlnire programată cu președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, cu președinți ai comisiilor pentru Drepturile omului și egalitatea de șanse tot din Camera Deputaților și cu Titus Corlățean – senatorul care conduce delegația Romaniei la APCE”, a adăugat Șerban Nicolae

El a mai spus că reprezetanții Comisiei de la Veneția au vrut să afle dacă proiectul privind ONG-urile este de natură să aducă atingere vieții asociative din România, societății civile, dacă restricționează, dacă stabilește interdicții, dacă există vreo altă formă de presiune.

„A fost un dialog deschis, a durat mult mai mult decât prognozasem noi (…), cam două ore și jumătate. Lucrurile sper să fi fost lămurite. În fapt este un lucru destul de simplu – am spus de un an de zile de când am propus această modificare a legii asociațiilor și fundațiilor – Ordonanța de Guvern 26 pe 2000 – că nu dorim altceva decât ca acest mecanism de acordare a statutului de utilitate publică unor ONG-uri să fie transparent pe criterii clare și evaluabile periodic iar, în ceea ce privește finanțarea ONG-urilor, să existe o transparentizare totală, astfel încât o activitate morală, legală, publică, utilă social, să nu aibă niciun fel de suspiciune cu privire la identitatea finanțatorilor sau a sumelor care le vehiculează”, a spus Șerban Nicolae.

El a arătat că, împreună cu Pleșoianu, a ținut cont de mai multe observații ale ONG-urilor, au formulat amendamente, depuse la Camera Deputaților, (proiectul a trecut tacit de Senat, n.r.) care privesc exceptarea de la obligația publicării semestriale a listei de finanțări a donatorilor și a sumelor primite de la diferiți donatori prin SMS și exceptarea de la publicare a donațiilor rezultate prin redirecționarea a 2 % din impozitul pe profit al persoanelor fizice.

Întrebat dacă în cadrul acestor întâlniri cu reprezentanții Comisiei de la Veneția s-a discutat despre legile Justiției, Șerban Nicolae a negat.

„Nu. Nici nu aveau cum pentru că nu se practică, cel puțin la acest nivel, o scamatorie de genul ăsta – venim pentru o temă și abordăm o altă temă. Nici nu aveau cum pentru că nu puteau fi mandatați de APCE cu o temă care ține de legislația internă a României”, a spus senatorul PSD.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar