Comisia Europeană a modificat alerta privind brânza din România
Alerta, emisă inițial de Comisia Europeană pe 16 martie, a fost modificată marți, 22 martie, avertizând asupra riscului existenței bacteriei „Escherichia coli în brânză fermentată din România”.
Inițial, pe 16 martie, notificarea emisă prin sistemul Comisiei Europene privind siguranța alimentară (RASFF) atrăgea atenția asupra riscului existenței bacteriei Escherichia coli „în brânză de oaie” provenind din România.
Comisia Europeană anunță că există risc de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând statele membre UE să efectueze verificări în rețeaua de distribuire. Conform datelor Comisiei Europene, brânză românească de acest fel este comercializată în principal în România, Italia, Germania, Spania și Franța.
Premierul României, Dacian Cioloș, a declarat, luni, că a cerut clarificarea situației cu Comisia Europeană privind alerta care viza produsele provenind din România, precizând că „va lua o poziție foarte clară pentru că nu poate accepta astfel de erori”. „Am cerut încă de vineri clarificarea situației cu Comisia Europeană vizavi de alerta care a fost făcută de italieni și am înțeles că problema acolo a fost că a fost o alertă greșit dată de autoritățile italiene care au vorbit de laptele de oaie și nu de laptele de vacă. (…) Înțeleg că alerta a vizat exact produsele de la Brădet și nu altele. Comunicarea care a venit de la Comisie a fost prea generală și am cerut clarificarea acestor lucruri. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare, alerta a vizat greșit, inițial, produsele din lapte de oaie și înțeleg că a fost corectată apoi cu lapte de vacă și nu la nivel național pentru toate produsele românești, ci pentru produsele care într-adevăr au fost identificate”, declara Dacian Cioloș la Alba Iulia.
Autoritatea Sanitar Veterinară a transmis sâmbătă că produsul notificat de autoritățile italiene nu era obținut din lapte de oaie, ci de vacă. „Autoritățile italiene au admis faptul că, din eroare, în notificarea de alertă inițiată în data de 16.03.2016 a fost menționată o brânză provenită de la SC Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă”, preciza instituția.
Comisia Europeană a luat decizia de a emite o astfel de alertă după o sesizare făcută de Italia.
Infecția intestinală de care suferă copilul român internat într-un spital din Florența a fost provocată de consumul de brânză provenind din România, au confirmat laboratoare specializate din Italia, după rezultatul inițial anunțat de autoritățile locale. „Brânză care are bacteria Escherichia coli a provocat infecția intestinală a copilului de 14 luni internat în Clinica Meyer din Florența”, conform testelor microbiologice efectuate de Institutul Zooprofilactic Experimental din regiunea Lazio și de Institutul Superior de Sănătate din Italia.
Cele două laboratoare au analizat mostre de brânză trimise de Autoritatea sanitară locală din regiunea Toscana, scrie ziarul Firenze Post. „Sindromul hemolitic-uremic în acest caz este asociat consumului de brânză”, informează cele două laboratoare.
Ancheta autorităților medicale italiene include atât analize medicale ale copilului, cât și verificarea unor mostre de brânză.
Un copil român în vârstă de 14 luni este spitalizat în orașul italian Florența cu sindromul hemolitic-uremic (SHU) după ce ar fi consumat brânză provenind de la o firmă din România, informează site-ul cotidianului La Repubblica. Copilul român este internat în Clinica Meyer din Florența, cu simptome de toxiinfecție alimentară, medicii afirmând că are sindromul hemolitic-uremic provocat de bacteria Escherichia coli.
Potrivit Autorității sanitare locale, există suspiciuni că infectarea s-a produs după ce copilul a consumat brânză fabricată în România. „Autoritățile pentru siguranța alimentară au inițiat imediat o investigație epidemiologică în zona Florența; există suspiciuni că boala ar putea fi provocată de consumul de brânză provenind din România. Cetățenilor li se recomandă să nu consume produse lactate fabricate de firma SC Brădet SRL și să le predea cât mai rapid la magazinele de unde le-au cumpărat”, a precizat marți Autoritatea sanitară din Florența.
Brânza vizată de anchetă ar fi fost cumpărată din magazine de produse specific românești, dar și din altele.
Conform Autorității sanitare locale din Florența, copilul care s-a îmbolnăvit ar fi consumat brânză produsă de SC Brădet SRL.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara recent că bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebelușilor din județul Argeș, a fost descoperită în produse lactate ale firmei „Lactate Brădet” din Curtea de Argeș. Ulterior, Achim Irimescu a afirmat că dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la „Lactate Brădet” și cazurile bebelușilor din Argeș îmbolnăviți nu există, Ministerul Sănătății având datoria să finalizeze ancheta, el apreciind însă că, prin indicarea producătorului, poate a salvat alte vieți.