Prima pagină » Știri » Comisia Europeană, aviz motivat trimis României. Executivul european a identificat neajunsuri privind prezumţia de nevinovăție

Comisia Europeană, aviz motivat trimis României. Executivul european a identificat neajunsuri privind prezumţia de nevinovăție

Comisia Europeană, aviz motivat trimis României. Executivul european a identificat neajunsuri privind  prezumţia de nevinovăție

Comisia îndeamnă Bulgaria, Croația, Cipru și România să transpună integral normele UE privind prezumția de nevinovăție

Comisia solicită Bulgariei, Croației, Ciprului și României să pună în aplicare pe deplin normele UE privind consolidarea prezumției de nevinovăție și dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale (Directiva (UE) 2016/343).

Directiva este unul dintre elementele cheie ale cadrului juridic al UE privind standardele minime comune pentru un proces echitabil, care să asigure că drepturile suspecților și persoanelor acuzate sunt suficient protejate. Directiva consolidează încrederea statelor membre în sistemele de justiție penală și facilitează astfel recunoașterea reciprocă a deciziilor în materie penală.

România a transpus parțial Directiva (UE) 2016/343. Comisia a identificat neajunsuri în legătură cu referințele publice la vinovăție

Comisia consideră că măsurile naționale de transpunere notificate de Bulgaria, Croația, Cipru și România constituie doar o transpunere parțială a directivei și că unele dispoziții ale directivei lipsesc.

În special, Comisia a identificat neajunsuri în legătură cu referințele publice la vinovăție, de exemplu, atunci când autoritățile publice se referă la o persoană ca fiind vinovată în declarațiile publice și la disponibilitatea măsurilor adecvate dacă se întâmplă acest lucru. Există, de asemenea, lacune legate de modul în care suspecții și persoanele acuzate pot fi prezentate, de exemplu în instanță, folosind măsuri de reținere fizică și dreptul de a fi prezenți la proces.

Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere celor patru state membre în mai 2018. Astăzi, Comisia a trimis avize motivate celor patru state membre, acordându-le două luni pentru a răspunde; în caz contrar, cazul poate fi sesizat Curții de Justiție a UE.

Astăzi, Comisia închide, de asemenea, dosarele de încălcare a dreptului comunitar deschise împotriva Greciei, Luxemburgului, Slovaciei și Suediei, deoarece aceste țări au adoptat acum norme naționale care transpun directiva. Mai multe detalii despre directivă pot fi găsite în fișa informativă.