Ministrul Sănătății, despre românul din Wuhan: O să vedem ce recomandări are MAE
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a spus, miercuri, că, deocamdată nu poate da un răspuns cu privire la situația românului care se află în Wuhan și care a cerut să fie repatriat, o decizie urmând să fie luată în urma recomandărilor venite din partea Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Știrea inițială. Potrivit Comisiei Europeane, peste 600 de cereri de repatriere au fost înregistrate până acum, din următoarele țări: România, Polonia, Portugalia, UK, Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Olanda, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
UE va suporta 75% din costul de repatriere, potrivit anunțului făcut de Janez LenarÄiÄ, comisarul european pentru gestionarea crizelor în cadrul Comisiei Europene.
„Când amploarea unei situații de urgență depășește capacitățile de răspuns ale unei țări, aceasta poate solicita asistență prin intermediul mecanismului. Cetățenii UE prezenți în regiune care doresc repatrierea o pot solicita în continuare, indiferent de naționalitate”, se mai arată în comunicatul remis MEDIAFAX.
Comisia Europeană a anunțat, marți, că a activat Mecanismul de Protecție Civilă după ce a primit o solicitare de asistență din partea Franței privind repatrierea cetățenilor europeni aflați în Wuhan, China. Oficialii europeni au anunțat marți că două aeronave vor fi mobilizate prin intermediul Mecanismului UE pentru Protecție Civilă pentru repatrierea cetățenilor europeni din zona Wuhan.
Comisia Națională de Sănătate din China a anunțat, miercuri dimineață, că 132 persoane au decedat în urma epidemiei cu noul coronavirus, iar alte 1.459 de cazuri au fost confirmate, astfel că numărul total a ajuns la 5.974.
Noul coronavirus, depistat inițial în orașul Wuhan, este contagios și în perioada de incubație – înainte de apariția simptomelor, lucru ce îngreunează eforturile de stopare a răspândirii bolii, potrivit oficialilor chinezi.
În contextul agravării epidemiei cu coronavirus, Ministerul Educației din China a anunțat la începutul săptămânii că va amâna începerea noului semestru școlar, pe termen nedeterminat.
De asemenea, autoritățile au decis duminică să prelungească cu trei zile vacanța de Anul Nou Lunar, care inițial trebuia să se încheie pe 30 ianuarie. Măsura are drept scop să limiteze fluxurile de populație și să țină sub control epidemia.
Foto: Twitter / Janez LenarÄiÄ