Comisia Europeană precizează că nu permite, deocamdată, sacrificarea porcilor în mod tradițional
Comisia Europeană nu a transmis autorităților de la București că sacrificarea tradițională a porcilor va fi permisă în România în următorii ani, ci chiar a insistat, printr-o scrisoare trimisă în luna decembrie, pentru luarea măsurilor necesare asomării porcilor din zonele rurale.
Reacția Comisiei vine după ce ministrul Agriculturii, Dacian Cioloș, a declarat, duminică, într-un interviu acordat BBC, că România a obținut o derogare pentru sacrificarea tradițională, de Crăciun și Paște, a porcilor și mieilor, în următorii ani. Sacrificarea tradițională presupune că animalul nu mai trebuie asomat (asomarea este procedeul prin care sistemul nervos central al animalului este distrus, astfel încât acesta să nu sufere în timpul sacrificării – n.r.).
Președintele Colegiului Medicilior Veterinari, Liviu Harbuz, a declarat, luni, că autoritățile române au solicitat o derogare pentru sacrificarea animalelor din gospodării fără asomare, înainte de Crăciun și Paște, pe o perioadă de trei ani, obținerea ei fiind condiționată de elaborarea unui plan de educare a populație privind normele din domeniu. Deși obligatorie încă de la începutul lui 2007, asomarea reprezintă o problemă în perioada sărbătorilor, când sunt sacrificate numeroase animale, multe dintre ele în gospodării.