Comisia Europeană propune introducerea obligatorie a buletinelor biometrice. Recordul negativ al României
„Comisia Europeană propune îmbunătățirea elementelor de securitate ale cărților de identitate ale cetățenilor UE (…). În contextul în care aproximativ 80 de milioane de europeni nu au cărți de identitate care să poată fi scanate deoarece nu au elemente biometrice de identificare, obiectivul este blocarea utilizării documentelor false de către teroriști și infractori de drept comun care vor să ajungă din state extracomunitare în spațiul UE”, anunță Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul instituției.
Printre măsurile propuse de Comisia Europeană se numără adoptarea unor standarde comune de securitate la nivel comunitar și „obligativitatea transpunerii datelor biometrice pe cardurile de identitate”, adică a amprentelor și imaginilor faciale.
„Securitatea a fost una dintre prioritățile actualei Comisii Europene încă din prima zi. Continuăm să susținem eforturile statelor membre de a proteja mai bine cetățenii și de a le garanta drepturile. Astăzi, intensificăm acțiunile pentru a-i lipsi pe infractorii de drept comun și pe teroriști de instrumentele și resursele de care au nevoie pentru a comite delictele, respectând angajamentul în sensul unei Uniuni Europene care să ofere protecție”, a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene.
Guvernul a aprobat, în octombrie anul trecut, un proiect de Lege care prevede că românii pot putea opta pentru eliberarea unei cărți de identitate electronică, cu sau fără amprente, care va permite inclusiv autentificarea în Platforma informatică a sistemului public al asigurărilor sociale de sănătate.
„Cartea electronică de identitate (CEI) va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și în sisteme informatice ale altor instituții publice sau private, precum și utilizarea semnăturii electronice, în condițiile legii. CEI va facilita astfel accesul cetățeanului la diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare etc.), cu efecte majore privind simplificarea relației cu autoritățile publice, creșterea calității și accesibilității serviciilor publice. CEI va respecta cerințele Comisiei Europene privind securizarea documentelor în contextul combaterii terorismului, al migrației ilegale, al traficului de droguri și de persoane, cărțile de identitate actuale fiind realizate cu tehnologie din anii ’90”, se arată într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, noul document de identificare va oferi cetățenilor garanții suplimentare de securitate, iar instituțiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document.
„Proiectul de lege aprobat prevede posibilitatea cetățeanului de a opta pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate, cu sau fără imaginea impresiunilor papilare a celor două degete arătătoare, sau a unei cărți de identitate simple, fără CIP. În cazul minorilor, la solicitarea părinților sau a reprezentaților legali, se introduce posibilitatea eliberării unei cărți de identitate simplă sau electronică, indiferent de vârsta copilului. CEI va permite, printre altele, autentificarea în Platforma informatică a sistemului public al asigurărilor sociale de sănătate pentru a dovedi calitatea de asigurat a titularului. Noul document de identitate nu va conține date medicale, ci doar datele de identificare ale titularului. Cardul de sănătate își încetează valabilitatea în momentul emiterii către titular a unei cărți electronice de identitate. Pentru persoanele care nu vor solicita eliberarea unei cărți electronice de identitate, se vor emite în continuare carduri de sănătate, în aceleași condiții din prezent”, se mai arată în comunicatul Guvernului.
Totodată sunt stabilite termene, diferențiate, de valabilitate a actelor de identitate, în funcție de vârsta titularului, în scopul surprinderii modificărilor fizionomiei titularului.