Comisia Europeană propune să renunțăm la ORA DE VARĂ. Vezi câți români s-au săturat să schimbe ceasul
Comisia Europeană a publicat rezultatele preliminare ale unei consultări publice printre cetățenii Uniunii Europene, privind sistemul orei de vară. 84% dintre respondenți nu mai doresc să-și schimbe ceasul de două ori pe an.
Consultarea publică a fost făcută online, în perioada 4 iulie – 16 august 2018 și a avut cea mai mare rată de răspuns dintre toate sondajele de acest fel de până acum: 4,6 milioane de răspunsuri din cele 28 de țări. 78% dintre români sunt împotriva schimbării ceasului de două ori pe an.
76% dintre respondenți consideră ora de vară o experiență negativă. 72% dintre români îmbrățișează aceeași părere.
„Milioane de europeni au profitat de consultarea publică pentru a-și exprima opiniile. Mesajul este foarte clar: 84 % dintre ei doresc să nu se mai schimbe ora. Vom acționa acum în consecință și vom elabora o propunere legislativă adresată Parlamentului European și Consiliului, care vor decide împreună,” a declarat Violeta Bulc, comisar european pentru transporturi.
Potriviti site-ului Comisiei Europene, tradiția schimbării orei în perioada verii datează din vremea Primului Război Mondial. În perioada crizei petrolului din anii 1970, sistemul a fost îmbățișat și de alte state. Din anii 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative prin care toate statele membre s-au pus de acord să-și coordoneze modalitățile de schimbare a orei, renunțând la sistemele naționale divergente. Din 1996, toți europenii își mută ceasurile cu o oră înainte în ultima duminică din martie și cu o oră înapoi în ultima duminică din octombrie. Scopul normelor UE nu a fost armonizarea regimului orar în UE, ci rezolvarea problemelor generate, în special în sectorul transporturilor și în cel al logisticii, de aplicarea necoordonată a schimbărilor orei de-a lungul anului.