Prima pagină » Știri » Comisia Europeană reacționează în cazul Șova: Așteptăm o implementare substanțială a recomandărilor MCV

Comisia Europeană reacționează în cazul Șova: Așteptăm o implementare substanțială a recomandărilor MCV

Comisia Europeană reacționează în cazul Șova: Așteptăm o implementare substanțială a recomandărilor MCV
CE reacționează în cazul Șova: Așteptăm o implementare substanțială a recomandărilor MCV

„Așteptăm o implementare consistentă și substanțială a recomandărilor noastre (din cadrul MCV – n.r.). Raportul MCV din 2015 a notat faptul că deciziilor din Parlament privind permisiunea ca procurorii să-i trateze pe parlamentari ca pe oricare alți cetățeni par a le lipsi criteriile obiective”, a precizat pentru MEDIAFAX un oficial din cadrul Comisiei Europene, după ce Senatul a respins, miercuri, ridicarea imunității lui Dan Șova.

Acesta a reamintit că CE nu comentează cazuri individuale.

În raportul MCV pentru România, publicat pe 28 ianuarie, se afirmă că „au existat speranțe ca noul Statut al deputaților și senatorilor, adoptat în iulie 2013, să introducă o abordare mai sistematică și mai coerentă, în concordanță cu principiul egalității în fața legii. Cu toate acestea, anul 2014 a continuat să fie caracterizat de întârzieri în ceea ce privește admiterea și respingerea cererilor formulate de organele de urmărire penală în vederea ridicării imunităților deputaților și senatorilor”.

Documentul notează faptul că, în cursul anului trecut, procurorii DNA au cerut Parlamentului să aprobe arestarea preventivă a opt deputați și a unui senator, care fuseseră acuzați de infracțiuni de corupție. Dintre cele nouă cereri, cinci au fost respinse: patru de către Camera Deputaților și una de către Senat.

Totodată, raportul CE arată că, în 2014, au fost formulate 12 cereri de autorizare pentru cercetarea unui ministru și a 11 foști miniștri pentru infracțiuni de corupție. Camera Deputaților a primit două cereri, una fiind respinsă.

„Rapoartele MCV au arătat, de asemenea, necesitatea ca aceste decizii să fie motivate. Criteriile pe baza cărora cererile sunt admise sau respinse sunt în continuare neclare și nu sunt comunicate organelor de urmărire penală”, se mai arată în document.

În 2015, parlamentarii respins trei cereri privind ridicarea imunității.

Astfel, Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de încuviințare a arestării preventive pentru senatorul PSD Dan Șova, iar pe 12 februarie a respins solicitarea Parchetului General de încuviințare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian.

Camera Deputaților a respins, pe 11 martie, cererea de încuviințare a urmăririi penale în cazul lui deputatului UDMR Laszlo Borbely.

 

Citește și